Savaşta mıyız: Türkiyenin Kaç Bin Siber Saldırıyı Savuşturduğu Açıklandı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, basın mensuplarına yaptığı bir açıklamada Türkiye'nin siber güvenlik karnesini paylaştı. Bu konuda önemli tedbirler alındığını ve olası siber saldırılara karşı Siber Olaylara Müdahale Ekibi'nin (SOME) ve Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM) gibi kurumların oluşturulduğunu ifade eden Bakan Karaismailoğlu, son yıllarda kaç siber saldırının püskürtüldüğüne de değindi.

28.02.2022 22:45:23 tarihinde yayınlandı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, basın mensuplarına yaptığı bir açıklamada Türkiye'nin siber güvenlik karnesini paylaştı. Bu konuda önemli tedbirler alındığını ve olası siber saldırılara karşı Siber Olaylara Müdahale Ekibi'nin (SOME) ve Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM) gibi kurumların oluşturulduğunu ifade eden Bakan Karaismailoğlu, son yıllarda kaç siber saldırının püskürtüldüğüne de değindi.

Bakan Adil Karaismailoğlu'nun yaptığı açıklamalara göre 2017'den 1 Ekim 2021'e kadar, 502 bin 386 siber saldırı engellenebildi. Yalnızca 2021 yılında 60 bin 795 siber saldırının püskürtüldüğünü söyleyen Karaismailoğlu, bu saldırıların daha çok DDoS, oltalama ve spam olarak karşımıza çıktığını belirtti. Ulaştırma Bakanı, konuyla ilgili olarak "BTK bünyesinde kurulum çalışması tamamlanan Siber Güvenlik Operasyon Merkezi ile USOM ve operatörler arasındaki iş ve işlemlerin 7 gün 24 saat kesintisiz izlenebilmesi ve gerekmesi halinde aksiyonların zaman kaybetmeksizin alınmasına imkan sağlandı." ifadelerini kullandı.

Bakan Karaismailoğlu, koronavirüs pandemisiyle ilgili de açıklamalar yaptı. Bu açıklamalarında yerli ve milli yazılım vurgusu yapan Karaismailoğlu, şu ifadeleri kullandı:

Salgın sürecinde AVCI, AZAD ve KASIRGA adlı yerli ve milli uygulamalarımızla, yapay zeka teknolojileri kullanılarak 750 sahte konferans uygulaması ve uzaktan yönetim servislerinde 31 bin 132 zafiyet tespit edildi. Yeni tip koronavirüs (COVID-19) ile alakalı 133 zararlı yazılım incelemesi ve 612 zararlı yazılım bilgisi SOME’lerle paylaşıldı. COVID-19 ile alakalı 2 bin 392 zararlı dropper (asil zararlı yazılımı indiren küçük program) ve komuta kontrol merkezi engellendi. KASIRGA ile entegre olarak çalışan ATMACA projesi ile toplamda 16 milyon adet IP adresinin her biri için düzenli olarak yapılan kontrollerle 200'den fazla zafiyete ait risk proaktif (zafiyet saptanınca bunun gerçekten çalışıp çalışmadığının test edilmesi) bir şekilde engellendi. Verilerin uzman analistler tarafından daha verimli şekilde yönetilmesi ve tespit edilen siber güvenlik eksikliklerine ilişkin bilgilerin ilgili taraflara daha hızlı ulaştırılması için yerli ve milli KULE yazılımı da geliştirildi.

İLGİLİ HABER Türkiye’de Üç Üniversite Siber Saldırıya Uğradı: Öğrenci ve Personel Bilgileri Satışa Çıktı (GÜNCELLEME)


Kaynak webtekno.com

 

Ocak Ayında En Çok Instagram Kullanan Ülkeler Belli Oldu: Yine Masadayız

Sosyal medya denildiğinde akla ilk gelen isimlerden olan Instagram, şüphesiz ki neredeyse herkesin kullandığı yegâne sosyal medya platformu. Hayatına bir fotoğraf paylaşım uygulaması olarak başlayan Instagram, daha sonralarda mizahtan komik kedi videolarına kadar neredeyse her şeyin paylaşıldığı bir mecra oldu. Son dönemlerde her ne kadar pek çok insan Instagram'ı bir 'pazarlama aracı' olarak kullansa da bu uygulama hâlâ pek çok insanın saatlerini geçirdiği bir 'platform' olarak karşımıza çıkıyor.

Bu Görsellerden Hangisini Yapay Zeka Çizdi? Ülkemizin Önde Gelen Sanatçılarına da Sorduk

OpenAI tarafından geliştirilen Dall-E'nin yapabildiklerinin çok küçük bir kısmını eğlenceli şekillerde sizlere göstermiştik. Başka bir içeriğimizde de bu yapay zekanın yanlış ellere düştüğünde nasıl senaryolara sahne olabildiğine şahit olmuştuk. Hangi açıdan bakarsak bakalım değişmeyecek bir gerçek var: Bu sistem daha önce hiç açılmamış kapıları sanatçılara, uygulama geliştiricilerine ve daha nicelerine açacak.

Appledan Çin Yeni Yılına Özel Sinema Filmlerini Aratmayan iPhone ile Çekildi Videosu

Apple, sık sık yayınladığı ‘iPhone ile çekildi’ videoları ile çıtayı bir üst seviyeye çıkarmayı başarıyor. Bu senenin ilk videosu ise gerçekten çok farklı ve ‘Vay be’ dedirtecek düzeyde. Bir kısa film minvalinde olan The Comeback isimli bu videonun teması ise bütün büyük şirketlerin pazarlama için büyük yatırım yaptığı Çin yeni yılı.

FAST Limiti 20.000 TLye Yükseltildi: Temassız Ödemeler İçin Yeni Şifre Şartı Geldi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bundan birkaç yıl önce 7/24 para transferine imkan tanıyan FAST (Fonların Anlık ve Sürekli Transferi) isimli bir uygulamayı hayata geçirmişti. Vatandaş, bu sistemi kullanarak saniyeler içerisinde para transferi yapabiliyor, EFT işlemlerindeki mesai içi şartından kurtulmuş oluyordu. Şimdiyse bu hizmet ile ilgili yeni bir gelişme yaşandı.