Seçimleri Kazanabilmek Uğruna Siyasi Partiler Sosyal Medyada Bizi Nasıl Kutuplaştırıyor?

Peki hangi ittifak/aday/parti ne gibi manipülasyonlarla seçmenleri etkilemeye çalıştı? Sosyal medya platformları, seçim gündeminde yeterince adil kalabildi mi?

30.05.2023 15:00:19 tarihinde yayınlandı.

Peki hangi ittifak/aday/parti ne gibi manipülasyonlarla seçmenleri etkilemeye çalıştı? Sosyal medya platformları, seçim gündeminde yeterince adil kalabildi mi?

Konuyu Sosyal Medya Manipülasyonu Araştırmacısı Dr. Tuğrulcan Elmas ile aldık. İşte kendisine yönelttiğimiz sorular ve cevapları:

Örneğin Twitter'ın asılsız bilgi içeren tweet'leri etiketlediği, haber linklerine tıklamadan retweet'lediğinizde çıkan uyarıları kaldırdırdığını da gördük. Böyle bir durumda platformların yaşanan sonuçtan sorumlu olduğunu söyleyebilir miyiz?

"Bilgi kirliliğini engellemek çözüm ister ve bu çözümler, üzerinde çalışacak iş gücü gerektirir; para ister, bu da şirkete masraf demektir. Aynı zamanda platformlar bilgi kirliliğini engellerken aktif kullanıcılara ceza yağdıracağı için aktif kullanıcıları küstürebilir ve sayılarını düşürebilir. Bu da ekonomik kayba sebep olur.

Çünkü aktif kullanıcı sayısı demek daha fazla reklam gören göz yani daha fazla reklam geliri demek. Dolayısıyla hiçbir platform hiçbir teşvik veya baskı olmadan bilgi kirliliğiyle mücadele etmeye çalışmaz çünkü işlerine gelmez."

"Twitter, ABD seçimleri sırasında QAnon komplo teorilerini yayan hesapları kapattı. 70 bin hesap kapatıldı ve QAnon'la alakalı tweet'lerin %85'i silindi. Aynı sert önlemleri başka ülkelerde de alabilirlerdi fakat yapmadılar. 

Twitter aynı zamanda 'Community Notes' isimli yanıltıcı tweet'lerin altına okuyucu notu ekleme özelliği getirdi. Yani sahte haberlerin altına okuyucular doğrusunu yazabiliyorlar. Henüz yaygın olmayan ve yayılınca da muhtemelen tartışmalı olacak bir karar. Fakat yanlış bilginin önüne bir nebze geçebilir.

İLGİLİ HABER Twitter, Beğendiğiniz ya da Paylaştığınız Bir Tweet ‘Yalan Çıkarsa’ Bildirim Gönderecek

Facebook, sayfa şeffaflığı üzerine kararlar aldı. Örneğin sayfanın eski isimleri, kaç yöneticisi olduğu ve yöneticilerinin nereden olduğunu sayfada yayınlıyor. Bu önlemler yeterli değil ama hiç yoktan iyi. Aynı şeyi Twitter da yapabilir ama yapmıyor.

2016'da Amerikan seçimlerinde Rusların manipülasyon yaptığı ortaya çıkınca Facebook ve Twitter bu tip müdahaleleri raporlayıp verisini yayınlamaya başladı. Bu konuda gösterdikleri efor yeterli olmasa da iyi bir başlangıçtı. Umarım bunu yapmaya devam ederler. Twitter bu konuda yeni inisiyatifler almıştı fakat Elon Musk sonrasında bu proje donmuş gözüküyor." 


Kaynak webtekno.com

 

Instagram, ‘İleri Tarihli Gönderi’ Oluşturabileceğiniz Özelliği Test Ediyor: İşte Platforma Gelen Diğer Tüm Yenilikler!

Sık sık yeni özellikleriyle karşımıza çıkan popüler sosyal medya platformu Instagram’ın şimdi de içerik üreticilerinin ve sosyal medya yöneticilerinin hoşuna gidecek bir özellik üzerinde çalıştığı ortaya çıktı. Şirket, gönderiler ve reels videoların paylaşımı için uygulama içinden zamanlama ayarlamaya olanak tanıyan bir özelliği test etmeye başladı.

Instagramın Günlük Kullanım Sınırı Seçenekleri Değişti: En Düşük Tercih 30 Dakika Oldu

Dünyanın en popüler sosyal medya platformlarından Instagram, bir süredir kullanıcıların bu platformu ne kadar süreyle kullandığını odaklanmış durumda. Geliştiriciler, süreç içerisinde uygulamaya günlük sınır getirme ve uzun süreli kullanımlarda kullanıcıyı mola vermeye davet eden bildirimler gibi özellikler yayınladı. Şimdi günlük sınır ile ilgili dikkat çeken bir gelişme yaşandı.

Hepsi İndirime Girdi: Steamde En Çok Oynanan 25 Oyun

Steam kullanıcılarının her yıl dört gözle beklediği Steam Yaz İndirimleri başladı. Sıradan zamanlarda çoğu oyuncuyu fiyatıyla kendinden uzaklaştıran popüler yapımlar, kısa süreliğine nispeten daha ucuz fiyatlara alınabiliyor. Oyuncular iki hafta boyunca Steam'deki indirimlerden faydalanabilecek.