Shazam, Aradığınız Şarkıyı Saniyeler İçinde Nasıl Buluyor? Hem de Arkada Gürültü Olsa Bile!

Oturduğumuz bir kafede, katıldığımız etkinliklerde ya da en basitinden havalı video edit’lerinde duyduğumuz şarkılar hoşumuza gittiğinde telefonumuzu açıp Shazam’a giriyoruz ve Shazam da saniyeler içinde o şarkıyı bize verebiliyor. 

22.09.2023 09:15:06 tarihinde yayınlandı.

Oturduğumuz bir kafede, katıldığımız etkinliklerde ya da en basitinden havalı video edit’lerinde duyduğumuz şarkılar hoşumuza gittiğinde telefonumuzu açıp Shazam’a giriyoruz ve Shazam da saniyeler içinde o şarkıyı bize verebiliyor. 

Bunu özellikle de kafe ve etkinlik gibi arka plan seslerinin yoğun olduğu ortamlarda yapabilmesi ise durup; “nasıl saniyeler içinde şarkıyı buluyor” diye düşündürüyor. Elbette şarkıyı bulduktan sonra, sıradaki şarkıyı Shazam’lama ihtiyacı duyana kadar uygulamanın yüzüne bakmadığımız için arka planda dönenlere pek de dikkat etmiyoruz. Fakat işin o kısmı daha etkileyici.

2022’de ayda 225 milyonu aşkın kullanıcıya ulaşmış olan uygulamamız oldukça basit bir mantığa sahip. Uygulamayı açtığınızda yapmanız gereken tek şey büyük logoya bir kere dokunmak. Bunun ardından Shazam, mikrofonunuzu kullanarak müziği dinliyor ve ne olduğunu adeta bir kara büyü gibi saniyeler içinde buluyor.

Shazam’a müziği dinlettiğinizde uygulamada o müziğin ses dalgaları, bilgisayarın işleyebileceği verilere dönüşmüş oluyor. Bu sayede her şarkı için eşsiz bir dalga oluştuğundan, bir parmak izi oluşturulmuş oluyor. Bu işlem bir basitleştirme temelinde ilerliyor. Sesin yükseldiği, inceldiği veya kalınlaştığı yerleri tümüyle dahil etmek yerine bu olayların ses dalgalarındaki tepe noktaları dikkate alınıyor. Zaten işlemin saniyeler sürmesini sağlayan da bu basitlik.

Temel mantığı anladıktan sonra pratik örneğe geçelim. Diyelim ki kafede otururken çalan şarkı hoşunuza gitti ve şarkıyı Shazam’ladınız. Logo’ya bastığınız an Shazam, sesi kaydederek bir spektrogram oluşturuyor. Mikrofona gelen tüm seslerin belirli bir zaman (Shazam için maks. 20 saniye) aralığında kaydedildiği bu spektogram’da daha sonradan, az önce bahsettiğimiz tepe noktaları oluşturuluyor ve üstte gördüğünüz karmaşa basitleşmiş oluyor.

Son aşamada ise artık veriye dönüşmüş olan bu tepe noktaları, birbiriyle eşleştirilerek Shazam’ın devasa kütüphanesinde diğer veri çiftleriyle karşılaştırılıyor. Eğer yeterince çift eşleşirse de Shazam, şarkıyı bulduğunu söyleyerek şarkı ismini ve sanatçıyı verebiliyor. Elbette bu uzun uzun anlattığımız süreç, bilgisayar tarafından geliştirildiğinden saniyeler içinde bitebiliyor.

Bu açıdan baktığımızda Shazam algoritması, bizim nefes alıp vermemiz kadar basit ve aynı şekilde detaylı.

İLGİLİ HABER Sıfırdan Başlayıp Eğlenerek Fazıl Say’a Dönüşebileceğiniz En İyi Piyano Çalma Uygulamaları

İLGİLİ HABER Instagramda ve TikTokta Sürekli Karşımıza Çıkan "Makeba" Şarkısının Ardındaki Üzücü Hikâye


Kaynak webtekno.com

 

WhatsApp, Telegramdan Araklamaya Devam Ediyor: Kanallardaki Mesajlar Yanıtlanabilecek!

Dünyanın en popüler anlık mesajlaşma uygulaması WhatsApp için henüz geliştirme aşamasında olan yeni bir özellik gün yüzüne çıktı. WhatsApp'ın 2.23.20.6 kodlu Android beta sürümünde ortaya çıkan bu özellik, uygulamanın Telegram'dan "arakladığı" en yeni hizmet olacak. Peki WhatsApp, bu kez hangi özelliği kopyalamak için kolları sıvadı?

Microsoft, Polislere Yüz Tanıma Sistemi Satmayacağını Açıkladı

Microsoft başkanı Brad Smith, önceki gün Washington Post’a verdiği bir demeçte çok tartışılan yüz tanıma sistemlerinin emniyete satılması konusuna da değindi. Smith bu teknolojinin yönetilmesi konusunda insan haklarına dayalı bir ulusal yasa düzenlenmediği sürece söz konusu sistemlerin Amerika Birleşik Devletleri polisine asla satılmayacağını söyledi. Şirketin verdiği bu kararla Amazon ve IBM’e benzer şekilde hareket etmesinin günümüzde çok konuşulan polis şiddeti sonucu yapılan ırkçı protestoları destekler nitelikte olduğu yorumları yapıldı.

Kullanmak Zorunda Kalmamanızı Umduğumuz Anlık Deprem Tahmini Yapan 9 Uygulama

Artık bir klişeye dönüşmüş olsa da doğru, Türkiye bir deprem ülkesidir. Maalesef bu gerçeği çok acı tecrübelerle öğrenmek zorunda kaldık. Ülkemizde AFAD ve Kandilli Rasathanesi gibi kurumlar anlık deprem tahmini yapıyor ve bunu internet siteleri ile sosyal medya platformları üzerinden paylaşıyorlar. Ancak bu platformlar, anlık deprem tahmini için bir bildirim göndermiyor ve kullanıcıları hızla haberdar edemiyor.

10 Milyar Dolarlık James Webb Uzay Teleskobuna Daha İlk Keşfini Yapamadan Meteor Çarptı (Artık Çıtır Hasarlı)

Uzay her ne kadar aklımızın almadığı kadar büyük olsa da bu sonsuzluk içinde çok küçük bir yer kaplayan uzay araçlarımız, çeşitli tehlikelerle karşı karşıya kalabiliyor. İrili ufaklı göktaşları da bu tehlikelerin en olası arasında yer alıyor. İşte geçtiğimiz günlerde bu tehlikeyi yeniden dünyaya gösteren bir olay yaşandı.