Siz Farkında Olmasanız da Hayatınızın Her Köşesinde İşinize Yarayan En Popüler Algoritmalar

Tarihte bilinen ilk algoritma, el-Harizmi tarafından 9. yüzyılda oluşturuldu. Bu sayede modern çağda kullanılan tüm sistemlerin algoritmaları, o tarihten itibaren geliştirilmeye ve kullanılmaya başlandı.

2.04.2023 02:30:18 tarihinde yayınlandı.

Tarihte bilinen ilk algoritma, el-Harizmi tarafından 9. yüzyılda oluşturuldu. Bu sayede modern çağda kullanılan tüm sistemlerin algoritmaları, o tarihten itibaren geliştirilmeye ve kullanılmaya başlandı.

Tabii ki bu algoritmaların bazıları maalesef kullanılmıyor. Peki uzun yıllardır kullanılan popüler algoritmalar neler ve hangi alanda işimize yarıyor? Haydi dünyada kullanılan en popüler algoritmaları inceleyelim.

Öncüsü "ikili arama algoritması" olan bu algoritma sayesinde sıralı bir veri kümesindeki istediğimiz bir veriyi arayabilir ve bulabiliriz. Algoritmanın çalışma mantığı ise oldukça basit. Düşünelim ki [1,3,5,9,11,13,19] verilerinden oluşan bir dizimiz var ve 5 değerini arama algoritması ile bulmak istiyoruz. 

Bunun için algoritma ilk olarak dizide bulunan ortadaki elemanı inceler. Eğer dizinin ortadaki elemanı 5 değerinden büyükse sağdaki sayılardan kontrol etme işlemi gerçekleştirir. Ancak, 5 ve sağdaki veriler artık görmezden gelinir. Böylelikle elimizde artık [1,3,5] dizisi var. Aranılan veri halen bulunamadı. Bu sebeple bu işlemin tekrarı gerçekleştirirlir. Yeni dizinin ortadaki elemanı 3'tür. 5>3 olduğu için de 3'ün sağındaki verilerden devam eder ve 5 değeri bulunur.

Otonom kelimesini duyduğumuz zaman heyecanlanırız. Özellikle Tesla araçlarının kendi kendine gitmesi ve karar alabilmesi gelecekte sürücüsüz arabaların çoğalacağının bir belirtisi. Peki nesne tespiti uygulamalarının öncüsü Haar-cascade algoritması nasıl çalışıyor?

Algoritmanın çalışabilmesi için pozitif ve negatif görüntülere ihtiyacımız var. Pozitif görüntüler, tespit etmek istediğimiz nesnelerdir. Negatif görüntüler ise tespit edilecek görüntü haricindeki tüm görüntülerdir. Algoritmaya göre pozitif ve negatif görüntüler kıyaslanır ve nesne tespitinin gerçekleştirilebilmesi için veri dosyası oluşturulur. Bu dosya, pozitif ve negatif görüntülere göre nesne tespiti işlemini gerçekleştirir.

Faktöriyel konusunu hepimiz biliriz. 1'den başlar ve belirtilen değere kadar olan tüm sayılar çarpılır ve sonuç elde edilir. Örneğin 4! şeklinde faktöriyel hesaplaması yapmak istediğimizde sonuç 4x3x2x1=24 olur. Bizler de parça-bütün algoritması sayesinde matematiksel hesaplamaları çözebiliyoruz.

Bir problem olduğunu düşünelim. Bu problem parçalara ayrılır. Örneğin 4! örneğinde en küçük değerimiz 1'dir. Devamında ise 2, 3 ve en büyük değer 4'tür. Algoritmaya göre en büyük değerden başlamak yerine en küçük olan 1 değerinden başlanır ve 4 olana kadar çarpım işlemi gerçekleştirilip sonuca ulaşılır. Tabii ki basit bir örnekle açıkladık. Bugün özyinelemeli algoritma özellikle ileri seviye bilgisayar bilimlerinde sııklıkla kullanılır.


Kaynak webtekno.com

 

Acer, 360 Hz Ekranı ile Oyun ve Video İzleme Keyfini Zirveye Çıkaran Dizüstü Bilgisayarı Predator Helios 300ü Duyurdu

Tayvanlı teknoloji devi Acer, düzenlediği bir etkinlikte yeni oyuncu dizüstü bilgisayarı Helios 300'ü tanıttı. Şirketin oyunculara odaklanan Predator markasının en yeni üyesi olarak karşımıza çıkan dizüstü bilgisayar, etkileyici özellikleriyle pazarda etkileyici bir yere sahip olacak gibi görünüyor. Peki Acer Predator Helios 300, tüketiciye neler sunuyor?

Havritaya Mahkeme Kararıyla Erişim Engeli Getirildi

Geçtiğimiz günlerde sosyal medyanın yeni gündemi olan ‘Havrita’ uygulaması hakkında bugün önemli bir karara imza atıldı. “#havritakapatılsın” etiketiyle gündeme taşınan, “Köpeklerin yoğunluğu ve sebep oldukları olumsuz olayların konumunu gösteren harita” olarak tanımlanan uygulama hakkında erişim engeli kararı alındı.