Sosyal Medyada Gördüğünüz Bilgileri Teyit Etmenin Yolları

İnternetin kullanıcılara kazandırdığı en büyük değer zaman oldu. Artık bir olay hakkında bilgi edinmek için ana haber bülteni saatini ya da yarının gazetesini beklememiz gerekmiyor. İnternet sitelerinden hatta sosyal medya platformlarından bile en güncel haberleri ve bilgileri öğrenebiliyoruz. Bununla birlikte teyit edilememiş, yanlış ya da bilinçli olarak çarpıtılmış içeriklerin sayısı da her geçen gün artıyor.

6.02.2023 18:00:28 tarihinde yayınlandı.

İnternetin kullanıcılara kazandırdığı en büyük değer zaman oldu. Artık bir olay hakkında bilgi edinmek için ana haber bülteni saatini ya da yarının gazetesini beklememiz gerekmiyor. İnternet sitelerinden hatta sosyal medya platformlarından bile en güncel haberleri ve bilgileri öğrenebiliyoruz. Bununla birlikte teyit edilememiş, yanlış ya da bilinçli olarak çarpıtılmış içeriklerin sayısı da her geçen gün artıyor.

Teyit edilmemiş bilgi yayılımı tüm dünyadaki en büyük sorunlardan bir tanesi. Çünkü kim olduğu bilinmeyen bir sosyal medya kullanıcısının paylaştığı teyit edilmemiş bir haber ya da bilgi yüzünden büyük kitleler etkilenebiliyor. Sosyal medya platformlarında gördüğümüz haber ve bilgileri teyit etmek için bazı yöntemler var. Bu yöntemler sayesinde bilgi kirliliğinden uzaklaşarak, gerçeğin ta kendisine ulaşabilirsiniz.

Şüpheci yaklaşımı aslında hayatınızın her alanında kullanabilirsiniz. Birinin söylediği bir söze, bir yerde okuduğunuz bir bilgiye, bir kitapta anlatılan düşünceye ve sosyal medyada gördüğünüz bir habera asla hemen inanmayın. Farklı teyit yöntemlerini, aklınızı ve vicdanınızı kullanarak öğrendiğiniz her türlü bilgiyi sorgulayın. Mutlaka doğru sonuca ulaşacaksınız.

Genel olarak teyit sistemi de bu şüphe üzerine kuruludur. Öğrenilen bilgiden şüphe duyulması ile araştırma süreci başlar. Araştırma sürecinde çok daha fazla bilgi öğrenilir ve bu araştırma sürecini daha da derinleştirir. Maalesef bilgiye kolay, doğru bilgiye ise zor ulaştığımız bir dönemdeyiz. Bu nedenle kolay ulaşılabilen bilgiden her zaman şüphe etmeli ve doğru bilgi için çaba göstermeliyiz. 

Kim olduğu belli olmayan yeni bir hesap, yalnızca takipçi ve etkileşim kazanmak için ortaya sansasyonel bir bilgi parçası koymuş olabilir. Paylaşımı yapan kaynak hesaba gidin ve inceleyin. Uzun süredir bu işi yapan bir haber ya da bilgi paylaşım hesabı olup olmadığına bakın. Gerekirse bu hesap ile iletişime geçerek bilgiyi nereden aldığını sorun. Mantıklı bir yanıt almak için haberin kaynağına inmeye çalışın.

Instagram’da gördüğünüz bir haberi Twitter'dan, Twitter’da gördüğünüz bir haberi Facebook’tan, Facebook’ta gördüğünüz bir haberi güncel akışa sahip bir internet sitesinden de teyit etmeye çalışın. Haber kaynağı bile olsa yalnızca bir Twitter hesabı tarafından paylaşılan bilginin doğruluğuna güvenmeyin. Mutlaka farklı kaynaklar ve farklı platformlar da aynı haberi paylaşmış olmalılar. 

Sosyal medya üzerinden paylaşılan haber ve bilgilerde en büyük aldatmaca görseller üzerinden yapılıyor. Yıllar önce yaşanmış bir olaya ait görüntü, daha yeniymiş gibi paylaşılabiliyor. Herkes tarafından bilinmeyen bir stok fotoğraf, sanki gerçek bir olaya ve bir insana aitmiş gibi paylaşılabiliyor. Google tersine görsel arama ile paylaşılan görselin kaynağına kolayca ulaşabilir ve doğru bilgiyi öğrenebilirsiniz.


Kaynak webtekno.com

 

Ekran Kartı Alacaklara Müjdeli Haber: NVIDIA, RTX 4080’in Fiyatını Çok Yakında Düşürebilir

NVIDIA’nın geçtiğimiz aylarda tanıttığı RTX 4000 serisi ekran kartı hemen hemen her gün yeni bir olaya konu oluyor. Ailenin en güçlüsü olan RTX 4090 ekran kartı güç kabloları yüzünden alev alıp NVIDIA’yı mahkemelik ederken RTX 4080’in 12 GB’lık modelinin 16 GB ile arasında dağlar kadar fark olması da 12 GB’lık modelin RTX 4070 Ti olarak isimlendirilmesine neden olmuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğana NFT Olarak "İstanbulun Dijital Anahtarı" Hediye Edildi

Türkiye'de kripto paralara ilgi duyulduğu ve bu teknolojilerin yakından takip edildiği aşikar. Üstelik bu durum yalnızca biz sıradan vatandaşlar için değil, siyasiler için de geçerli. Örneğin bundan bir süre önce sizlerle paylaştığımız bir içeriğimizde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın milyarder iş insanı Elon Musk'a bir NFT hediye ettiğinden bahsetmiştik. Şimdi yine böyle bir durum gerçekleşti. Ancak bu kez, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a bir NFT hediye edildi.

Meta, Facebook ve Instagram İçin Uçtan Uca Şifreli Mesajlaşma Özelliğini 2023e Erteledi

Ekstra gizlilik halihazırda WhatsApp'ta etkinleştirilmişken, Facebook Messenger ve Instagram’da hala daha şifreli bir sohbet (Messenger’da “Gizli Konuşmalar”) başlatmanız gerekiyor. Bu hususta Meta, eski adıyla Facebook, 2019 yılında şifreleme ve diğer gizlilik yönelik büyük bir adım atmıştı. Ancak Meta'nın daha ‘özel’ bir deneyim sunma girişimi; şirketin başlangıçta umduğundan daha uzun sürecek gibi duruyor.  

Dünyayı Kasıp Kavuran Kelime Tahmin Oyunu Wordleın Kart Oyunu Çıkıyor: Masa Başında Okey Oynamanın Yerini Tutar mı?

Ekim 2021’de geliştirilen ve yayınlanmasıyla dünya çapında yeni bir akım başlatan Wordle, kısa süre sonra The New York Times tarafından satın alınmıştı. Oyun, The New York Times’ın kendi oyun kütüphanesine dahil edilirken, bugün basın devinden yeni bir haber geldi. Popüler oyunun masa oyununun geliştirildiği açıklandı.

RTX 4060 Hakkında 1 İyi 1 Kötü Haber: Elektrik Faturası Düşmanı Olacak!

Her ne kadar fiyatları hevesimizi kursağımızda bırakıyor olsa da yeni nesil ekran kartları PC oyuncularını daima heyecanlandırmıştır. AMD son yıllarda piyasaya sürdüğü fiyat/performans ekran kartlarıyla pek çok oyuncunun takdirini kazanmış olsa da NVIDIA, hala ekran kartı denince akla gelen ilk marka konumunda ve oyuncular, yakın gelecekte tanıtılması beklenen RTX 4000 serisi için şimdiden heyecanlanmış durumdalar.