Spotify, Nasıl Her Seferinde Seveceğiniz Şarkılar Öneriyor?

Kaset ve CD devri biteli yıllar oluyor. Hatta MP3 formatında dosyalar ile müzik dinlemek bile artık bir nostalji oldu. Yeni nesil müzik dinleme alışkanlığını ise Spotify, YouTube Music ve Apple Music benzeri dijital müzik platformları oluşturuyor. Bunlar arasında Spotify platformunun öne çıktığını söylemek mümkün. Son verilere göre platformun 158 milyon premium kullanıcısı, 198 milyon ücretsiz kullanıcısı var.

28.03.2022 22:15:16 tarihinde yayınlandı.

Kaset ve CD devri biteli yıllar oluyor. Hatta MP3 formatında dosyalar ile müzik dinlemek bile artık bir nostalji oldu. Yeni nesil müzik dinleme alışkanlığını ise Spotify, YouTube Music ve Apple Music benzeri dijital müzik platformları oluşturuyor. Bunlar arasında Spotify platformunun öne çıktığını söylemek mümkün. Son verilere göre platformun 158 milyon premium kullanıcısı, 198 milyon ücretsiz kullanıcısı var.

Milyonlarca kullanıcının bir numaralı tercihinin Spotify olmasının en büyük nedeni, platformun neredeyse her zaman kullanıcısının seveceği bir şarkı ya da çalma listesi öneriyor olması. 2006 yılından beri hizmet veren Spotify, şarkı önerisi konusunda yapay zeka destekli bir algoritma kullanıyor. İşin sırrı tam olarak burada yatıyor. Bu algoritmanın nasıl çalıştığına gelin biraz daha yakından bakalım.

Benzer bir saniye kuralı tüm platform algoritmaları tarafından kullanılıyor olsa bile Spotify bu konuda en net kuralı belirleyen platform gibi görünüyor. Spotify’da rastgele açtığınız bir şarkıyı ya da çalma listesinde sıradan çalan bir şarkıyı beğenmediyseniz bunu göstermek için 30 saniyeniz var.

Bir şarkı çalmaya başladı ve fena gitmiyor diyelim. Ancak 20. saniyede bir şeyler oldu ve siz artık bu şarkının size uygun olmadığını anladınız. Hemen şarkıyı değiştirin. Böylece algoritma, bu şarkının kullanıcı için uygun olmadığını anlayacak ve benzer şarkıları eleyecek.

Bir şarkı başladı ve fena gitmiyor diyelim. O şarkıyı gerçekten sevdiyseniz sonuna kadar durdurmadan dinleyin. YouTube algoritması gibi Spotify algoritması da temel olarak kullanıcının baştan sona kadar durdurmadan izlediği ya da dinlediği içerikleri önemser ve bir sonraki önerileri bu içerikler üzerinden değerlendirerek yayınlar.

Özellikle ilk kez Spotify kullanıcısı olan kişilerin karşısına çıkan müziklerin ana belirleyici unsuru kişinin yaşıdır. Eğer sizinle aynı yaşta olan kişiler bir parçayı beğeniyorsa karşınıza çıkan öneriler içinde mutlaka o parçayı görürsünüz. Zaman geçtikçe bu sistemi özelleştirebilirsiniz ama temel olarak her şey böyle başlar.

Tıpkı yaşınız gibi eğer platformla paylaşırsanız konumunuz da öneriler konusunda bir o kadar önemli bir faktördür. Sizinle benzer konumda bulunan kişilerin severek dinlediği bir şarkı mutlaka size de önerilecektir. Elbette, bu faktörü de daha sonra farklı müzikler dinledikçe değiştirmeniz mümkün ancak yeni bir hesap oluşturduğunuz zaman ilk öneriler bu şekilde oluşturulur.

Spotify tarafından kullanılan yapay zeka destekli algoritmanın adı BaRT’tır. BaRT, pek çok platform tarafından kullanılan algoritmaya göre çok daha zekidir. Kullanıcı verilerini tüm detaylarıyla inceler ve bu sayede her kullanıcının tam olarak hoşuna gidecek müziği önermeyi başarır.


Kaynak webtekno.com

 

Survivor Finalinde Kazananı Belirlemek İçin Atılan SMSler Tartışma Yarattı: On Binlerce TLlik Telefon Faturaları Geldi!

Türk televizyonlarının en popüler yarışmalarından biri olan Survivor, geçtiğimiz gece bir sezonun daha sonuna geldi. Bu yılın Survivor All Star yarışmasında Nisa Bölükbaşı ve Adem Kılıçcı finale yükselirken, yarışmanın kazanan ismi SMS oylamasıyla belli oldu. İzleyicilerin oyları sonucunda kazanan isim Nisa Bölükbaşı oldu.

Yapay Zeka Henüz Video Görüşmelerinde İnsanların Yerini Alamayacak

Son yıllarda özellikle sesli asistanları sık sık kullanıyoruz. Amazon Alexa, Siri gibi sesli asistanlara ek olarak pek çok firma da müşteri hizmetlerinde sanal asistanlardan yardım alıyor. Yine de bu durum, sanal asistanların görsel olarak da karşımıza çıkabileceği anlamına gelmiyor.

Appleın iPhonedan iPhonea Bir Saniyede Para Göndermeye Yarayan Özelliği İşte Böyle Kullanılacak

ABD merkezli teknoloji devi Apple, bir süredir "Tap to Pay" isimli bir özellik üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Bu özellik, temelinde temassız ödeme teknolojilerine dayanıyor. Tap to Pay sayesinde iki iPhone arasında para aktarımı yapmak yalnızca birkaç saniye sürecek. Twitter'da paylaşılan bir video, Apple'ın bu özelliği ABD'deki Apple Park'ta test etmeye başladığını gözler önüne seriyor.

Garanti BBVA Kripto Para İşine Girdi: İşte Şimdilik Sadece Banka Çalışanlarının Kullandığı Sistemle İlgili İlk Bilgiler!

Son yılların en çok tartışılan yatırım araçlarından kripto varlıklar, artık hayatımızın bir gerçeği. Neticede 1 trilyon dolarlık bir piyasadan bahsediyoruz ve hal böyleyken kripto varlıkları yok saymak mümkün değil. Görünen o ki piyasalarda genel bir boğa beklentisi yaşanıyorken, bankalar da bu sektörün gerisinde kalmak istemiyorlar.

Microsoft, ChatGPTyi Bugünkü Haline Getirmek İçin Yüz Milyonlarca Dolara Süper Bilgisayar Kurduğunu Açıkladı

ABD merkezli teknoloji devi Microsoft, son dönemlerde en çok da yapay zekaya odaklanmış durumda. Şirket, kısa bir süre önce ChatGPT ve DALL-E son dönemlerin en popüler yapay zeka araçlarını geliştiren OpenAI ile "multi milyon dolarlık" yatırım anlaşması yaptı. Ayrıca şirket, OpenAI'nin yapay zeka araçlarını Bing ve ofis uygulamalarına entegre etmeye de başladı.