Steam TLyi Bıraktıktan Sonra Oyun Fiyatları Nasıl Değişecek? (Yeni Sistem İşimize Gelebilir)

Bugün ülkemizdeki en önemli gündem maddelerinden biri, dünyanın en popüler çevrim içi oyun platformu Steam. Valve, sabaha karşı yaptığı bir açıklamada, Türkiye ile ilgili yeni bir karar aldığını açıkladı. Bu karar doğrultusunda Steam, artık Türk lirası ile işlem yapılmasına izin vermeyecek. 20 Kasım itibarıyla geçerli olacak düzenleme, Türk oyuncuların tüm düzenini alt üst edecek.

26.10.2023 11:30:13 tarihinde yayınlandı.

Bugün ülkemizdeki en önemli gündem maddelerinden biri, dünyanın en popüler çevrim içi oyun platformu Steam. Valve, sabaha karşı yaptığı bir açıklamada, Türkiye ile ilgili yeni bir karar aldığını açıkladı. Bu karar doğrultusunda Steam, artık Türk lirası ile işlem yapılmasına izin vermeyecek. 20 Kasım itibarıyla geçerli olacak düzenleme, Türk oyuncuların tüm düzenini alt üst edecek.

Sabah saatlerinde sizlerle paylaştığımız haberimizde; Steam'in Türkiye'yi de içine alan MENA bölgesi için yeni bir fiyatlandırma politikası uygulayabileceğinden bahsetmiştik. İşte şimdi, bu fiyatlandırma politikasının nasıl uygulanacağı belli oldu. Biz de bu fiyatlandırmadan yola çıkarak, Türkiye'de en çok satan 10 oyunun fiyatında nasıl bir değişim yaşanacağını hesapladık. Gelin lafı hiç dolandırmadan, Türk oyuncuların nasıl fiyatlarla karşılaşacaklarına bakalım.

Hesaplamaya geçmeden önce Steam'in yeni fiyatlandırma politikasına bakalım. Hem Dora Özsoy hem de steamdb tarafından paylaşılan veriler, Türkiye'deki oyuncular için de geçerli olacak yeni sistemi gözler önüne seriyor.

Yukarıdaki tablo, az önceki örnekte de anlattığımız gibi Steam'in tavsiye ettiği oranlar. Steam, yukarıdaki tablo da diyor ki "Sen ABD'de 49,99 dolar karşılığında satacağın bir oyunu MENA bölgesinde 22,99 dolara sat. Buradaki oyuncuların gücü ancak buna yeter." Bu tablo, Türk oyuncuların video oyunlara, dolar bazında daha uygun fiyattan ulaşacaklarını gözler önüne seriyor. Olayın karıştığı nokta ise TL dönüşümünün olmayacak oluşu. Artık oyuncular, yukarıdaki tablonun TL dönüşümünü doğrudan ödeyecekler.

İçeriğimizin bu bölümünde, en önemli meseleye geçmiş bulunuyoruz. Şimdi şöyle bir hesap yapacağız. Steam'in paylaştığı veriler doğrultusunda, önce Türkiye'de geçtiğimiz haftanın en çok satan oyunlarının güncel fiyatlarını inceleyeceğiz. Sonda da bu fiyatları, yukarıdaki tabloya göre yeniden düzenleyeceğiz. Hadi başlayalım.

Yukarıdaki tablo, Steam'in yeni fiyatlandırma politikasının aslında işimize yarayabileceğini düşündürüyor. Ancak bunun sadece tavsiye edilen fiyatlara uyulması hâlinde geçerli olacağını da unutmamak lazım. Neticede bir geliştirici, ABD'de 69,99 dolara sattığı bir oyunu MENA bölgesinde 32,99 dolara satmak istemeyebilir. Diyelim ki böyle bir senaryo ile karşılaştık:

Güncel fiyatı 1.199,99 TL olan EA SPORTS FC 24, ABD'de 69,99 dolar karşılığında satılıyor. Electronic Arts bu oyunu Türkiye'de de 69,99 dolar karşılığında satmak isterse Türk oyuncunun cebinden çıkacak olan para, güncel kur üzerinden 1.970 TL seviyesine yükselir. Bu arada; EA SPORTS FC 24'ün güncel fiyatı, 42,66 dolara denk geliyor. Electronic Arts, oyunu aynı fiyattan satmaya devam ederse ödeyeceğimiz tutar, 1.312 TL olacaktır.  Buradaki en kritik husus, geliştiricilerin tavrı olacak...


Kaynak webtekno.com

 

Windows 11in Tüm Kullanıcılar İçin Yayınlanacağı Tarih Açıklandı: Windows 10 Kullanıcıları Ücretsiz Geçiş Yapabilecek

ABD merkezli teknoloji devi Microsoft, Windows Insider kullanıcılarının bir süredir test ettikleri Windows 11 ile ilgili önemli bir açıklama yaptı. Şirketin resmi blog sayfasından yapılan açıklamalarda, Windows 10'un yerini alacak işletim sisteminin kararlı sürümünün ne zaman çıkış yapacağı resmen açıkladı. Microsoft tarafından yapılan açıklamalara göre Windows 11'in kararlı sürümü, 5 Ekim'de resmen kullanıma sunulacak.

Çin Hükümeti, PUBGnin Geliştiricisi Tencente Oyun Sektörünü Sarsacak Bir Yasak Getirdi: Artık İzinsiz Kılını Bile Kıpırdatamayacak

Dünyanın en büyük oyun şirketleri sıralamasında en başlarda yer alan Çin merkezli Tencent, bugün Çin hükümetinin yeni bir talebiyle karşılaştı. Çin’in devleti tarafından yönetilen China Central Television’ın (CCTV) açıklamasına göre Çin Sanayi ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı, Tencent Holdings’i yeni uygulamaları ve güncellemeleri yayınlamadan önce incelemeye göndermekle sorumlu tutacak.