Tarihte İlk Kez Bir Asteroit Yörüngesinden Saptırıldı: Sonumuz Dinozorlar Gibi Olmayacak

NASA’nın 2017 yılında duyurduğu DART sistemi gezegenimizi asteroitler gibi dış tehditlere karşı korumak ve sonumuzun dinozorlar gibi olmasını engellemek için tasarlanmıştı.

13.10.2022 12:15:16 tarihinde yayınlandı.

NASA’nın 2017 yılında duyurduğu DART sistemi gezegenimizi asteroitler gibi dış tehditlere karşı korumak ve sonumuzun dinozorlar gibi olmasını engellemek için tasarlanmıştı.

Bazı ufak tefek aksamalar ve gecikmelerin ardından DART görevinin ilk denemesi, geçtiğimiz haftalarda gezegenimiz için tehdit oluşturmayan bir Dimorphos asteroidi üzerinde yapılmıştı. Bugün yapılan açıklamada ise yapılan testi sonuçları hakkında bilgiler paylaşıldı.

Yapılan açıklamada Dimorphos’un yörüngesinin başarıyla değiştirildiği açıklandı. Asteroidin yok edilmesine ek olarak görev süresi ve şekli hakkında da kritik bilgiler paylaşıldı. Bu küçük asteroidin yok edilmesi için hemen yanında bulunan “abisi” Didymos’un yörüngesi kullanıldı. Sadece bir buzdolabı büyüklüğündeki DART aracı, Didymos’un yörüngesini kullanarak saatte 26 bin kilometre hıza ulaştı ve küçük asteroide çarparak yörüngesini değiştirmeyi başardı.

NASA bilim insanları, 11 saat 55 dakika olarak belirlenen DART görevinin 11 saat 23 dakikada tamamlandığını açıkladı. Mühendislerin yaptıkları simülasyon testlerinde, DART aracının görev süresini 10 dakika kısaltması bekleniyordu ancak görev süresi tam 32 dakika kısaltıldı.

Konuyla ilgili açıklama yapan NASA yöneticisi Bill Nelson, “Bu görev, NASA’nın evrenden gelecek her türlü tehlikeye karşı hazır olduğunu kanıtlıyor.” diyerek projenin başarısını ve NASA bilim insanlarını tebrik etti.

İLGİLİ HABER NASA’nın Bombaladığı Gök Taşı, ‘Kuyruklu Yıldıza’ Dönüştü: 10.000 Kilometrelik İzin Fotoğrafı Paylaşıldı

Ayrıca yakın zamanda benzer bir fırsatın ortaya çıkması halinde DART görevinin daha büyük bir asteroidde tekrarlanabileceği de açıklandı.


Kaynak webtekno.com

 

105 Işık Yılı Uzaklıkta İki Yeni Ötegezegen Keşfedildi: Biri Yaşama Elverişli Olabilir!

Bilim insanlarının uzay araştırmaları hızla devam ederken her geçen gün evrenin derinliklerinden bir keşifle karşılaşıyoruz. Ötegezegenleri de içeren bu keşifler, dünya dışı yaşam arayışımızda büyük bir önem taşıyor. Ötegezegen ne diye soracak olursanız; bu isim, güneş sistemimize dahil olmayan ve başka bir yıldızın yörüngesinde bulunan gezegenlere veriliyor. Uzmanlar en son, geçtiğimiz haftalarda okyanusla kaplı olabilecek bir gezegen keşfettiklerini duyurmuştu.

OPPO Find X6 Pro ile Çekilen,Telefonla Çekildiğine İnanamayacağınız Kalitede Fotoğraflar Paylaşıldı

Çinli teknoloji şirketi OPPO, bir süredir Find X6 serisi üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Telefonun tanıtılmasına artık çok az bir süre kaldı ve hal böyle olunca da şirket, yaklaşmakta olan telefonlarıyla ilgili tanıtım kampanyalarını da resmen başlattı. Bu bağlamda; OPPO, Find X6 Pro ile çekilmiş fotoğraf örneklerini paylaştı. Paylaşılan görüntüler ağzınızı açık bırakacak türden.

Gözle Görülmeyen En Eski Galaksi Keşfedildi: Tam 1.2 Milyon Işık Yılı Uzaklıkta

Hubble'dan ya da James Webb'den gelen galaksi görüntülerine hepimiz aşinayız. Bu görüntüler ışığın farklı dalga boylarında gözlemlenmesiyle ortaya çıkan ve optik olarak algılanabilen galaksilerin görüntülerinden oluşuyor. Gözümüzün göremediği kısmı ortaya çıkarmak için ise bilim insanlarının farklı araçları bulunuyor.

Buzullarının Altında Yaşam Olabileceği Söylenen Jüpiterin Uydusu Europanın En Yakın Fotoğrafı Çekildi

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), 2011 yılında Juno ismini verdiği bir uzay aracını Jüpiter'e doğru göndermişti. 2016 yılında Jüpiter yörüngesine yerleşen uzay aracı, bugüne dek önemli görüntüler ve veriler göndermeyi başardı. Şimdiyse bugüne kadarki görüntülerin en önemlisi geldi. Juno, Jüpiter'in yaşam barındırma ihtimali en yüksek uydusu olan Europa isimli uydusuna hiç olmadığı kadar yaklaştı ve eşsiz bir görüntü almayı başardı.