Telefonlarda Arka Planda Çalışan Uygulamaları Kapatmak Gerçekten İşe Yarıyor mu?

Arka planda çalışan uygulamaları kapatma, iOS işletim sistemine sahip iPhone kullanıcıları ve Android işletim sistemine sahip akıllı telefon kullanıcının ortak bir inançla düzenli olarak yaptıkları bir işlemdir. Genel olarak arka planda çalışan uygulamaları kapatma işleminin pil ömrünü uzatacağı düşünülür. Hatta öyle ki pek çok kişi için bu işlem telefon kullanımı sırasında bir numaralı önceliktir.

7.04.2022 02:00:29 tarihinde yayınlandı.

Arka planda çalışan uygulamaları kapatma, iOS işletim sistemine sahip iPhone kullanıcıları ve Android işletim sistemine sahip akıllı telefon kullanıcının ortak bir inançla düzenli olarak yaptıkları bir işlemdir. Genel olarak arka planda çalışan uygulamaları kapatma işleminin pil ömrünü uzatacağı düşünülür. Hatta öyle ki pek çok kişi için bu işlem telefon kullanımı sırasında bir numaralı önceliktir.

Peki, arka planda çalışan uygulamaları kapatma gerçekten işe yarıyor mu? Neredeyse tüm kullanıcılar artık bir alışkanlık olarak, kullandıkları mobil uygulama ile işleri bittiği an kapatıyorlar ve bu durumun pil ömrüne iyi geleceğini düşünüyorlar. Arka planda çalışan uygulamaları kapatma işleminin pil ömrünü uzatacağı yalnızca bir şehir efsanesidir. Hatta bu şehir efsanesinin düşünülenin tersi bir etkisi var.

Arka planda çalışan uygulamaları kapatma işleminin pil ömrünü uzatacağı düşüncesi tek kelimeyle yanlıştır. Hatta bu işlem pil tüketimini hızlandırdığı için pil ömrüne de olumsuz bir etki yapacaktır. Pil ömrü ile arka planda çalışan uygulamalar arasındaki ilişkinin abartılacak bir boyutu yoktur.

Elbette, bir uygulamanın arka planda da olsa çalışıyor olması pil tüketecektir. Ancak pil tüketimi o mobil uygulamanın arka planda yenileniyor olması ile alakalıdır. Yani bir mobil uygulama aktif olarak bildirim gönderiyorsa, konum bilgilerini alıyorsa kısaca arka planda yenileniyorsa pil tüketecektir.

Bir mobil uygulama eğer günün belirli zamanlarında bildirim gönderiyorsa, konum bilgilerinize her zaman ulaşma izni verdiyseniz ya da arkada bir medya oynatıyorsa arka planda yenileniyor demektir.

Özetlemek gerekirse bir mobil uygulamanın pil ömrünüzden ve mobil verinizden tüketmesi için yalnızca açılması gerekmez. Eğer cihazın Ayarlar sayfası üzerinden söz konusu mobil uygulamanın arka planda yenileme yapması iznini kaldırmadıysanız, o mobil uygulama zaten bir şekilde kullanılıyor durumdadır.

Eğer çok sık kullanmadığınız mobil uygulamalar varsa, onlardan devamlı haber almak istemiyor ve yalnızca açtığınız zaman aktif olmalarını istiyorsanız; cihazınızın Ayarlar sayfası üzerinden o mobil uygulamayı bulun ve arka planda yenileme seçeneğini pasif hale getirin. Unutmayın, arka planda yenilenmeyen bir mobil uygulamadan herhangi bir bildirim almazsınız. 

Peki, gelelim arka planda çalışan uygulamaları kapatma efsanesinin ortaya çıkışına; ne oldu da bu işlem neredeyse her kullanıcının vazgeçilmez alışkanlığı haline geldi? Bu işlem düşündüğünün aksine pil ömrüne değil, RAM kullanımına olumlu bir etki yapar. 

Arka planda çalışan mobil uygulama zaten bir şekilde pil tüketiyor. Ancak kapalı bir uygulama RAM üzerinde bir yük oluşturmaz ve cihaz kullanım performansına olumsuz bir etki yapmaz. Yani bu alışkanlığımız eski akıllı telefonların düşük RAM gücüne sahip olduğu zamanlardan kalma bir alışkanlık. Eğer mobil uygulamalar açıkken cihazınızda kasma ya da donma olmuyorsa kapatmanız gerekmiyor.


Kaynak webtekno.com

 

Biz Seni Çok Yanlış Tanımışız: Yapay Zekâ Aslında Ne Değildir?

Bilim kurgu eserlerinden günümüz teknolojisinin en önemli yapı taşına evrilen, sürekli gelişen fakat bir yandan da sınırlarının varacağı nokta konusunda çeşitli tartışmalara sebep olan yapay zekâ kavramı, aslında bugüne kadar oluşan bilgi kirliliğinden nasibini aldı. İnsanın hayal gücü ile birleşince komplo teorilerinin ve distopik senaryoların kahramanı oldu, gelecekte ‘makinelerin kölesi’ olmamıza sebep olacak bir şeytan gibi gösterildi.

Battlefield 2042, Steam Oyuncu Sayısıyla Tersten Rekor Kırdı (Neredeyse Halı Sahaya Adam Bulamayacak)

Geçtiğimiz yılın son dönemlerinde çıkış yapan ve çok ciddi eleştirilerin hedefi olan Battlefield 2042, zaten çok kısıtlı olan oyuncu sayısı sebebiyle yapımcı DICE ve yayımcı EA Games'i büyük ekonomik zarara sokarken, marka değerine de yara açıyor. Nitekim bugün ortaya çıkan haberler, oyunun eşzamanlı oyuncu sayısının sanıldığından daha kötü bir durumda olduğunu gösterdi. Bu sabah oyundaki eşzamanlı oyuncu sayısı 1.000'in altına düştü.

Parası Olan iPhone Almış: Apple, Üst Seviye Telefon Satışlarında Samsung ve Xiaomiye Fark Attı!

Küresel çapta pazar araştırmaları yapan Counterpoint, 2021 yılındaki akıllı telefon satışlarına ilişkin yeni bir rapor yayınladı. Yayınlanan rapor, fiyatı 400 doların üzerinde olan modelleri kapsıyordu ve istatistiklere baktığımızda, Apple'ın bu segmentte dünya çapında en çok satan marka olduğunu görüyoruz. Gelin hep birlikte Counterpoint'in yeni araştırmasının detaylarına bakalım.

Oyuncuların En Çok Kullandığı Ekran Kartı, İşlemci ve İşletim Sistemleri Belli Oldu (RTX 4000 Çıktı Çıkmasına Ama...)

Dünyanın en popüler çevrimiçi oyun platformu Steam, Eylül 2022'ye ilişkin yazılım ve donanım verilerini açıkladı. Oyunculardan toplanan istatistiklere dayanarak tablolar oluşturan platform, en çok kullanılan işlemci, işletim sistemi ve ekran kartı verilerini paylaştı. Ayrıca Steam kullanıcılarının sahip olduğu ortalama bilgisayar da belli olmuş durumda.