TIME Dergisi, Türk Yazılımcıların Eşi Benzeri Görülmemiş Seferberliğini Yazdı: Olayların Ucu Elon Muska Bile Dokunuyor

Kahramanmaraş depreminin ilk gününden itibaren sosyal medya platformu Twitter’ın ne kadar büyük bir önem taşıdığını tüm dünya olarak gördük. Depremden etkilenen ve yetkililere ulaşamayan vatandaşlar, yardım çağrılarını Twitter üzerinden yaptılar.

12.02.2023 15:30:27 tarihinde yayınlandı.

Kahramanmaraş depreminin ilk gününden itibaren sosyal medya platformu Twitter’ın ne kadar büyük bir önem taşıdığını tüm dünya olarak gördük. Depremden etkilenen ve yetkililere ulaşamayan vatandaşlar, yardım çağrılarını Twitter üzerinden yaptılar.

Bu yardım çağrılarını alan binlerce kişi, yardım organizasyon edip afet bölgesine yönlendirdi. Yardımların büyük bir çoğunluğu, dünyanın her yerindeki Türk yazılımcıların kurduğu 22 bin kişilik topluluk tarafından geliştirilen uygulamalar sayesinde organize edildi.

22 bin gönüllüden oluşan yazılımcı ve veri analizi topluluğundan Hakan Özalp’e ulaşan TIME editörü Vera Bergengruen, yapılan işin detaylarını aktardı. 22 bin kişilik ekip konum etiketleme ve hashtag yoluyla tweet’leri topladı, yardım çağrılarını teyit etti ve hayatta kalanların yardım çağrılarının nereden geldiğini gösteren bir ısı haritası oluşturdu.

Tamamlanmış veriler, bölgedeki kurtarma ekipleri ile paylaşıldı ve insanların hayatları böylelikle kurtarılmaya başlandı.

Twitter’dan gelen yardım çağrılarının böyle doğal afet durumlarında nasıl işe yaradığından bahsetmiştik. Bergengruen’in ulaştığı Türk veri bilimcilerine göre üçüncü partilerin Twitter’daki verilere erişip kullanmasını sağlayan API’ler, bu hususta hayati önem taşıyor.

Ancak hatırlayabileceğiniz gibi Twitter API’si, geçtiğimiz ay içerisinde değişikliğe uğramış ve üçüncü partilerin API’ye erişimi kısıtlanmıştı. Bu da bu gönüllü yazılımcıların veriyi toplayıp uygulamayı aktarma sürecini yavaşlattı.

Elon Musk, Twitter’ı Ekim ayında resmen devralmasının ardından çalışanların neredeyse %80’ini işten çıkarmıştı. Akademisyenlerin, gazetecilerin ve STK’ların faydalandığı bilgileri, API’ler yoluyla sağlayan geliştiriciler, işten çıkarmalardan bu yana veri akışının yavaşlamasından şikâyet ediyorlar.

Geliştiricileri Twitter’ın mühendislik ekiplerine bağlayan yardım portalları da bu işten çıkarmalardan sonra devre dışı kaldı. Dolayısıyla önemli bir bağlantı da kopmuş oldu.

İLGİLİ HABER İnternet Tabanlı Uygulamaların Temeli API Nedir ve Ne İşe Yarar?


Kaynak webtekno.com

 

Yüzlerce Saat Başından Kalkamayacağınız Bitmek Bilmeyen Oyunlar

Oyun oynayan insanlar genellikle ikiye ayrılır, rekabetçi oyunları sevenler ve hikayeli oyunları sevenler. İlk kategoriye dahil olan oyuncular genellikle LoL, Valorant, CS:GO ve benzeri oyunları uzun yıllar boyunca oynarlar. Diğer kategorideki oyuncularsa ağırlıklı olarak tek kişilik hikayeli oyunları tercih ederler ve kendilerini uzun soluklu bir maceranın akışına bırakırlar.

Googleın İlk Akıllı Saati Olacak Pixel Watchın Fiyatı ve Renk Seçenekleri Ortaya Çıktı

Google, uzun zamandır beklenen akıllı saati Pixel Watch’ı ilk olarak geçtiğimiz aylarda duyurdu. Duyuruda, şirketin ilk akıllı saati olma unvanını taşıyacak Pixel Watch’ın detaylarına pek yer verilmedi ve tanıtımının daha sonra yapılacağı belirtildi. Google, daha sonra ise saatin Pixel 7 ve Pixel 7 Pro telefonların tanıtılacağı 6 Ekim’deki etkinliğinde bizlerle buluşacağını açıkladı.

Facebook, Oculus VR’da Reklam Göstermeye Başlayacak

Sanal gerçeklik, bu noktaya kadar büyük oranda reklamsız bir deneyim oldu ancak bu durum yakında değişecek gibi görünüyor. ABD merkezli sosyal medya devi Facebook, Oculus VR cihazlarında reklam göstermek için bir test başlattığını duyurdu. Reklamlar, ilk olarak Resolution Games’in VR oyunu Blaston’a eklenecek ve önümüzdeki haftalarda diğer birkaç geliştiricinin daha oyunlarında görünecek.