Twitch ve Bigo Live Gibi Canlı Yayın Platformları Nasıl Bir Anda Popüler Oldu?

Canlı yayınlar, günümüzde hayatın her alanına nüfuz eden bir araç haline geldi. Öyle ki muhtemelen hepimiz en az bir kez herhangi bir platformda canlı yayın izlemişizdir. Haliyle canlı yayın uygulamalarının artık hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olduğu yadsınamaz bir gerçek oldu.

4.11.2022 16:15:16 tarihinde yayınlandı.

Canlı yayınlar, günümüzde hayatın her alanına nüfuz eden bir araç haline geldi. Öyle ki muhtemelen hepimiz en az bir kez herhangi bir platformda canlı yayın izlemişizdir. Haliyle canlı yayın uygulamalarının artık hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olduğu yadsınamaz bir gerçek oldu.

Popüler canlı yayın platformları arasında yer alan Twitch, TikTok ve Bigo Live, geçtiğimiz yıllarda toplamda 1 milyar kez indirildi, günlük ortalama 100 milyon kişi bu platformlarda canlı yayınları izlendi. Biz de ilk dönemlerinde küçük bir girişim olarak başlayan ve zamanla devleşen bu platformlara hangi trendleri yakaladıklarına ve ne gibi özellikler taşıdıklarına yakından bakmak istedik.

Canlı yayın platformları, bugün milyonlarca yayıncıya oyun, dans, müzik, mizah gibi kategorilerde yeteneklerini sergilemesi için olanak sağlıyor. Diğer uygulamalardan farklı olarak içerik üreticilerini, doğrudan ve gerçek zamanlı olarak izleyicilerle buluşturuyor. Bu sayede kullanıcıların yayıncı ile samimi ve duygusal bir bağ kurmasına olmasını sağlıyor. 

Bu bağın sağlanmasında öncülük etmeleriyle TikTok, Bigo Live ve Twitch gibi platformlar kısa sürede büyük bir ivme yakaladı. İçerik üreticilerinin diğer platformlarda karşılaştığı artılar ve eksiler, canlı yayın platformlarına olan ilgiyi daha da arttırdı.

TikTok ve Bigo Live gibi platformlar şu anda kümülatif olarak baktığımızda Twitch’e kıyasla daha fazla ilgi görüyor. Bu ilginin en önemli sebebi bu uygulamaların diğer platformlara kıyasla daha çeşitli kategorilerdeki yayıncılara hitap etmesi ve bu canlı yayın platformlarına kolayca ulaşılması.

Ancak TikTok, Bigo Live ve Twitch gibi canlı yayın platformlarının kendi içlerinde de ayrılan yanları var. Twitch gibi geçmiş dönem yayıncılık yapılan platformlarda binlerce liralık ekipmanlar ve yazılımlara ihtiyaç duyuluyordu. TikTok ve Bigo Live gibi mobil temelli uygulamalarda ise bu ekipmanlar yerine sadece bir telefon olması yeterli. Haliyle de TikTok ve Bigo Live’da yayın açanlar için teknik aksaklık, bütçe denkleştirmek gibi sorunları ortadan kalkmış oldu. Elbette bu trendi destekleyen başka teknolojik değişimler de yaşandı.

Virtual Stream ya da V-stream olarak adlandırılan ve son dönemin en popüler yayın kategorisi olarak adlandırılan Vstream; sanal bir karakter olarak yayın açmak için kullanılıyor. Kadın/erkek/hayvan hatta eşya olarak sanal karakterinizi seçip canlı yayın açabiliyorsunuz. Özellikle Asya kıtasını etkisi altına alan bu özellik, son zamanlarda Avrupa ve Amerika’ya da sıçramış durumda. Sanal yayın yapan yayıncılar için ise V-streamer terimi kullanılıyor.

Vstreamer olabilmeniz için çeşitli yazılımlar yükleyip, kameranıza yüz ve vücut hareketlerinizi algılatmanız gerekiyor. Twitch tarafında gerekli ekipmanlar biraz daha pahalı olsa da, çoğu mobil uygulamada tamamen ücretsiz olarak V-streamer olunabiliyor. Snapchat ve Bigo Live’da bulunan hazır Vstream efektleri ile seçtiğiniz sanal karakterle yayınlar açabiliyorsunuz.

Çok daha hızlı internete ve daha az gecikme süresine sahip olan yeni nesil internet teknolojisi 5G, insanları uzun zamandır aradıkları mobil internet kalitesiyle buluşturdu. Bu da en çok istediği her yerde içerik üretmek isteyen yayıncılara, ve elbette izleyenlere yansıdı.


Kaynak webtekno.com

 

Bir Yapay Zeka, Napolyon’un Gerçek Yüzünü Oluşturdu

Fransa’nın en ünlü imparatoru olan Napolyon Bonapart’ın yüzü, bir yapay zeka yardımıyla gerçeğe yakın bir portreye dönüştürüldü. Yaşadığı dönemde Jacques Louis-David, Horace Vernet ve Vasiliy Vereşagin gibi ressamlar tarafından resmi çizilen Napolyon’un, Hollandalı fotoğrafçı Bas Uterwijk sayesinde fotoğrafa yakın bir portresi oluşturuldu. 

Meta, Sanal Gerçeklik Ortamındaki Nesnelere "Dokunulmasını" Sağlayacak Özelliğini Duyurdu

Metaverse teknolojileri uğruna yıllardır kullandığı "Facebook" isminden vazgeçen ve bir süredir Meta olarak andığımız şirket, bu sektördeki çalışmalarına tam gaz devam ediyor gibi görünüyor. Zira Mark Zuckerberg tarafından yapılan açıklamalara göre şirket, henüz test aşamasında olan bir yazılım güncellemesi ile giyilebilir sanal ve gerçeklik ekipmanlarına önemli iyileştirmeler yapacak.