"> ">

Uzak Gelecekte Güneş Tutulması Diye Bir Şey Olmayacak: Peki Neden?

Güneş ve Ay tutulmaları, birçoğumuzu heyecanlandıran olayların başında geliyor. "Ay'ın bir yüzü her zaman karanlıktır" sözünü mutlaka duymuşsunuzdur. Ay'ın karanlık yüzü, bugün Güneş'e döndü. 

26.10.2022 10:45:13 tarihinde yayınlandı.

Güneş ve Ay tutulmaları, birçoğumuzu heyecanlandıran olayların başında geliyor. "Ay'ın bir yüzü her zaman karanlıktır" sözünü mutlaka duymuşsunuzdur. Ay'ın karanlık yüzü, bugün Güneş'e döndü. 

Nitekim Güneş tutulması denince hepimizin aklına bazı sorular geliyor. Bunlardan biri de Ay’ın Güneş’in önünü nasıl kapattığı. Bugünkü yazımızda Güneş tutulmasının nasıl gerçekleştiğine ve Güneş’in ışığının nasıl kısıldığına bakacağız.  

Güneş ve Ay tutulmalarının farklı şeyler olduğunu hepimiz biliyoruz. Ancak her ikisinin ortak noktası Ay’ın Dünya’nın çevresindeki dönüşü. Güneş tutulması sırasında Ay, Dünya ve Güneş’in arasında konum alırken; Ay tutulmasında ise Dünya’nın arka tarafında konumlanır.  

Ay’ın Dünya etrafında attığı bir tam tur yaklaşık 1 ay sürüyor. Ancak buna rağmen her ay bir tutulma yaşamıyoruz. Bunun başlıca sebebi, Ay’ın Dünya etrafındaki dönüş şekli. 

Yaklaşık 5 derecelik bir açıyla dönen Ay, tam bir çember şeklinde dönmez. Dolayısıyla da Güneş ve Dünya arasına her zaman girmez. Çoğunlukla Dünya’nın Güneş’e dönük kısmının bir miktar altından veya üstünden hareket eder. Bu nedenle de her ay bir tutulma yaşamamış oluruz. Nitekim günümüzde her yıl 2 ila 4 tutulma yaşanabiliyor. 

Güneş tutulması tam, halkalı veya parçalı olarak üçe ayrılır. Tam Güneş tutulması, Ay’ın karanlık yüzünü tamamen Güneş’e dönmesi sonucu oluşur. Ay, tam olarak Güneş’in önüne geçtiğinde ise yalnızca ışık saçan bir çember görürüz. Gördüğümüz bu çember ‘Güneş tacı’ olarak da bilinen Güneş’in havayuvarının alevli kısmıdır.

Bu yine Ay’ın ekliptik dönüş yörüngesi sebebiyle her zaman yaşanmaz ve tüm dünyada aynı şekilde gözlemlenmez. Örneğin bizim tam olarak gördüğümüz tutulma, Dünya’nın farklı bölgelerinde parçalı tutulma şeklinde gözlemlenebilir. 

Bunun için aslında ufak bir perspektif bilgisi yeterli olacaktır. Resim yapanlar veya bir miktar ilgisi olanlar bilir ki perspektifte bir kural vardır: yakındakiler daha büyük, uzaktakiler daha küçük görünür. Şimdi konumuza dönecek olursak; Ay, Güneş’ten yaklaşık 400 kat daha küçük.


Kaynak webtekno.com

 

Fenerbahçe, Popüler Blok Zinciri Ağı Avalanche ile Ortaklık Kurdu: İlk Fenerbahçe Token Transferleri Başladı

Kripto para birimleri dünya çapında gittikçe yaygınlaşmaya devam ediyor. Bu da sayısız insan ve kurumun, ‘geleceğin teknolojisi’ olarak görülen bu para birimlerine yatırım yapmasına neden oluyor. Durum böyle olunca dev spor kulüpleri de hızla yayılan bu duruma ayak uydurmaya çalışıyor ve kripto paralar ile ilgili adımlar atıyor.

ChatGPTyi Eleştiren Onaylı Bir Makaleyi Bizzat ChatGPTnin Yazdığı Ortaya Çıktı!

Son dönemlerin en popüler yapay zeka araçlarından bir tanesi hiç şüphesiz ChatGPT. En basit anlatımı ile sohbet botu olarak tanımlayabileceğimiz araç, istenmesi halinde makale üretimleri de yapabiliyor. Bu konuda gelinen son aşama ise ChatGPT'nin yazdığı bir bilimsel makalenin, kolay kolay hiç kimse tarafından anlaşılamayacağını gözler önüne seriyor. Gelin Birleşik Krallık'ta yaşanan garip bir olaya yakından bakalım.

Asusun RTX 3090 Ti Ekran Kartlarının Fiyatı Ortaya Çıktı: Bize Anca Seyretmek Düşer

Yaklaşık bir ay önce ekran kartlarının gözdesi olan NVIDIA, RTX 3090 Ti'ı duyurmuştu. Bu ekran kartı şimdiye kadarki en güçlü kart olacağı iddiası ile kullanıcıların beğenisine sunuldu. NVIDIA RTX 3090 Ti'ın özelliklerini kısaca hatırlatacak olursak;  RTX 3090 gibi RTX 3090 Ti da 24 GB GDDR6X hafızaya sahip olacağı belirtildi. Fakat 19,5 GB/s hızında kullanılacak olan RTX 3090’dan farklı olarak bu grafik kartı 21 GB/s hızında çalışacak.