WhatsApp Aero Nedir? Kullanması Neden Sakıncalı?

Instagram, Facebook, Twitter, WhatsApp gibi bazı popüler mobil uygulamaların altyapısı üzerinden çalışan ama resmi olarak bu mobil uygulamalarla ilgisi olmayan bazı üçüncü taraf mobil uygulamalar geliştiriliyor. WhatsApp Aero da bunlardan biri. WhatsApp Aero, bir WhatsApp modu olarak tanıtılıyor ve kullanıcılarına normal uygulamada olmayan pek çok farklı özellikle sunması ile öne çıkıyor.

28.02.2022 01:00:32 tarihinde yayınlandı.

Instagram, Facebook, Twitter, WhatsApp gibi bazı popüler mobil uygulamaların altyapısı üzerinden çalışan ama resmi olarak bu mobil uygulamalarla ilgisi olmayan bazı üçüncü taraf mobil uygulamalar geliştiriliyor. WhatsApp Aero da bunlardan biri. WhatsApp Aero, bir WhatsApp modu olarak tanıtılıyor ve kullanıcılarına normal uygulamada olmayan pek çok farklı özellikle sunması ile öne çıkıyor.

WhatsApp Aero mobil uygulamasının geliştiricisinin genç bir Türk olması hepimizi gururlandırsa da App Store ve Google Play Store gibi mobil uygulama mağazalarında olmayan bu uygulamanın ne kadar güvenli olduğunu tartışmak gerekiyor. Çünkü her cihazda olmasa da bazı cihazlarda root ya da jailbreak işlemi olmadan çalışması zor bir APK uygulaması. Gelin WhatsApp Aero nedir, güvenli mi, hangi özellikleri sunuyor daha yakından bakalım.

1999 doğumlu Hazar Bozkurt tarafından geliştirilen WhatsApp Aero, 2019 yılında yayınlandı. App Store ve Google Play Store gibi mobil uygulama mağazalarında bulamayacağınız WhatsApp Aero’yu farklı internet sitelerinden APK olarak indirerek akıllı telefonunuza kurabilirsiniz.

WhatsApp Aero, temel olarak bir WhatsApp modu olarak tanıtılan üçüncü taraf bir mobil uygulamadır. Tıpkı WhatsApp gibi kullanıyorsunuz ama sunduğu özellikler çok daha geniş bir yelpaze oluşturuyor. WhatsApp Aero kullanmak için bazı Android telefonlarda root, bazı iPhone’larda ise jailbreak işlemi yapmak gerekiyor. Bu nedenle güvenlik konusunda endişe yaratıyor. İşletim sistemi versiyonuna, marka ya da modele göre root ya da jailbreak işlemine gerek kalmadan çalışabildiğini de hatırlatalım. 

Resmi mobil uygulama mağazaları tarafından sunulmamış olan hiçbir mobil uygulama için kesin olarak güvenlidir diyemeyiz. Çünkü App Store ve Google Play Store üzerinden indirebileceğiniz mobil uygulamalar uzun inceleme süreçleri geçiriyor ve gizli arka kapılar ya da kötü amaçlı yazılımlar olmadığından emin olunuyor.

WhatsApp Aero özelinde olmasa da hiçbir APK, bu tür bir incelemeden geçirilmiyor. Açık kaynak kodlu olanlar işi bilen kişiler tarafından incelenebilir ancak yine de kesin bir güvenlik garantisi verilemez. Üstelik WhatsApp Aero direkt olarak WhatsApp altyapısı ile çalıştığı için elde ettiği veriler son derece özel ve satışa çok müsait.

Tüm bunları kenara bıraksak bile her cihazda olmasa da bazı cihazlarda root ya da jailbreak işlemi gerektirdiği için akıllı telefonunuzu tamamen tehlikelere açık hale getiriyor. Bunların hiçbiri WhatsApp Aero’ya özel sorunlar değil. Resmi olmayan tüm APK mobil uygulamalar için bu riskler geçerlidir. Maalesef, asla emin olamayız. 

WhatsApp Aero güvenli mi sorusu aslında tam olarak sunduğu özellikleri öğrendikten sonra soruluyor. Şu özelliklere şöyle bir baktığımız zaman kullanıcıların özel hayatına dair hiçbir koruma sağlamadığını ve herkesle gönül rahatlığıyla paylaştığını görüyoruz. Yani pek güven vermiyor.

Verileri cihazın kendi depolama alanında saklıyor olması güvenlik açısında iyi bir özellik ancak bizzat uygulamanın kendisi sahip olduğu verilerimizi herkesle paylaşırken neyi kimden koruyoruz diye sormak gerekiyor. Ancak WhatsApp Aero’nun sunduğu özelliklerin, özellikle stalkerlar için, son derece çekici olduğunu söylemek gerekiyor.


Kaynak webtekno.com

 

Samsungun Galaxy Z Fold5 ve Flip5 ile Birlikte Tanıtacağı Tüm Ürünler Ortaya Çıktı (iPad Pro Ayağını Denk Alsın)

Güney Koreli teknoloji devi Samsung, gelecek ay bir Galaxy Unpacked etkinliği düzenleyecek. Bu etkinliğin öne çıkanları, Samsung Galaxy Z Flip5 ile Galaxy Z Fold5 olacak. Ancak gelen son haberler, Samsung'un önümüzdeki ay teknoloji dünyasına adeta çıkartma yapacağını gözler önüne seriyor. Zira her tüketici, bu etkinlikte kendine uygun bir cihaz bulabilecek.

Telegrama Ücretli Abonelik Seçeneği Geliyor: İşte Telegram Premium Hakkında İlk Bilgiler

Mesajlaşma uygulamaları sundukları hizmet karşılığında genellikle ücret talep etmeyip verilerimizi hedefli reklamcılık için kullanılır. Hatırlarsanız bu modelle çalışan WhatsApp'ın geçtiğimiz yıla damga vuran yeni gizlilik politikası, verilerimizi daha gelişmiş reklam planlarında kullanmaya yönelikti. İtirazlar sonucunda ilgili politika dayatılmasa da uygulama ücretli kalmaya ve verilerimizi kullanmaya devam etti. 

Sosyal Medyada Beğeni Yağmuruna Tutulan Karlar İçindeki Elektrikli Scooter Fotoğrafı NFT Oldu

NFT dünyası o kadar garip bir hal aldı ki, her geçen insanlar NFT oluşturmak için garip eylemlerde bulunuyor. Artık neredeyse günümüzde neredeyse NFT dünyasında adı geçmeyen kişi veya kuruluş kalmadı. Öyle bir çılgınlığa dönüştü ki; geçtiğimiz günlerde bir sanatçının yüz binlerce dolarlık Lamborghini'sini yakıp, çektiği fotoğrafları NFT'ye dönüştürmesi de bu çılgınlığı kanıtlar nitelikte olmuştu.

NFTler Twitterda Engeli Yedi: Twitterda NFT Meraklısı Kullanıcıları Anında Engelleyen Bir Uzantı Geliştirildi

Sosyal medya devi Twitter, NFT'leri profil fotoğrafı haline getiren özelliğini geçtiğimiz günlerde iOS için kullanıma sunmuş; milyarder Elon Musk ise Twitter’ın kaynaklarını bu gibi özelliklerdense platformdaki dolandırıcılıklar için kullanması gerektiğini söyleyerek Twitter’ın tartışma yaratan yeni NFT özelliğini eleştirmişti.