Windows’ta Sabit Disk Neden A veya B Değil de C: ile Başlıyor?

Peki neden alfabenin ilk iki harfi A ve B ile başlıyorken veya alfabede C'den başka kullanılabilecek bir sürü harf varken sabit sürücü 'C:' ile isimlendiriliyor? Üstelik bu isimlendirme Windows işletim sistemini kullanan veya MS-DOS çalıştıran tüm bilgisayarlar için neredeyse standartlaşmış seviyede.

25.09.2022 21:15:16 tarihinde yayınlandı.

Peki neden alfabenin ilk iki harfi A ve B ile başlıyorken veya alfabede C'den başka kullanılabilecek bir sürü harf varken sabit sürücü 'C:' ile isimlendiriliyor? Üstelik bu isimlendirme Windows işletim sistemini kullanan veya MS-DOS çalıştıran tüm bilgisayarlar için neredeyse standartlaşmış seviyede.

Hadi hep beraber sabit diski biraz keşfedelim ve ondan sonra 'C:' olarak harflendirilmesinin nasıl olduğunun yolculuğuna çıkalım.

C: sürücüsü, bilgisayarın çalıştırıldığı ve Windows işletim sistemini içeren yani kısaca özetlemek gerekirse bilgisayarın ana sürücüsü görevini üstlenen, beyin görevi gören sürücüdür. İnsanlar bilgisayarın sabit sürücüsünden ve yerel disk atamasından bahsettiklerinde aslında C: sürücüsünden bahsetmiş olurlar. Bu 'C:' sürücüsü olarak adlandırılma durumu, Windows işletim sistemli bilgisayarların ilk çıktığı günlerden beri aynı şekilde devam ediyor.

Disk sürücülerinin harflendirme şemaları MS-DOS'un ilk günlerine kadar uzanıyor. A ve B harfleri o zamanlarda aktif olarak kullanılan disket sürücüleri için ayrılmışken C harfi işletim sistemi ve işletim sistemiyle ilgili dosyaların bulunduğu ana sabit disk bölümü için ayrılmıştır. MS-DOS'un ilk sürümleri, sabit sürücüleri hesaba katmadan her disket sürücüsüne sabit bir harf atamaktaydı. Eğer bir bilgisayarda ikiden fazla disket sürücüsü bulunuyorsa sabit disk sürücüsü 'D:' veya 'E:' olarak adlandırılıyordu.

DOS 5.0 ile beraber 'C:' harfi fiziksel sabit diske tanımlandırıldı. DOS 5.0'dan beri bilgisayardaki disket sürücü sayısı ne kadar fazla olsa bile artık sabit diske 'C:'den başka bir harfle anılmayacaktı. Bu harflendirme ile beraber işletim sisteminin açılması görevini üstlenen 'C:' sürücüsüne bilgisayarda önyükleme önceliği de verildi.

Eski yıllarda kullanılan disketler artık çok nadir kullanılıyor. 'A:' ve 'B:' harfi disketler için ayrılmasına rağmen disketler günümüzde kullanılmadığı için 'A:' ve 'B:' disket takılana kadar boş bir şekilde bekliyor diyebiliriz. 'D:', 'E:' ve 'F:' gibi diğer harflerde diğer sabit sürücü, flash bellekler, CD ve DVD gibi sürücülere atanmak üzere bekliyor. Kısaca harflendirme durumu belleksel sürücüleri belirlemek üzerine kuruldu, zamanla da fiziksel depolama aygıtlarını belirlemek için kullanılmaya başlandı.

Peki sizler disket kullanan bilgisayarları gördünüz mü? Sabit sürücünün C: olarak adlandırılması hakkında ne düşünüyorsunuz?

Kaynaklar: Lifewire, Computer Hope, Technopedia


Kaynak webtekno.com

 

İnsanı Baktıkça İçine Çeken ve Adeta Hipnoz Etkisi Yaratan Hareketli Dijital Eserler

Dijital sanatın yükselişiyle birlikte yaratıcılığın sınırlarını zorlayan birbirinden yetenekli sanatçılar gördük. Bu sanatçıların her birinin kendine özgü bir tarzı bulunuyor ve biz de bu sayede, her seferinde farklı yorumlarla donatılmış eşsiz eserlerle karşı karşıya kalıyoruz. Daha önce hem yurt dışından hem de ülkemizden olan ve sanatıyla kendine hayran bırakan isimleri sizlerle buluşturmuştuk.

Google, Gazetecilik Yapacak Yapay Zekâ Geliştiriyor: İşte "Genesis" Hakkında İlk Bilgiler!

Yapay zekâ, biz gazetecilerin hayatına son dönemlerde çok fazla şey kattı. Bu bağlamda, makale yazdırmaktan tutun da özgün resimler oluşturmaya kadar hemen her alanda yapay zekâ destekli araçları kullanmaya başladık. Ayrıca yapay zekâ sayesinde bilgiye ulaşmak da kolaylaştı. Ancak gelen son haberler, ABD merkezli teknoloji devi Google'ın gazetecilik sektörüne yepyeni bir sayfa açmaya hazırlandığını gözler önüne seriyor.