Yapay Zeka, Dünya’ya Çarpabilecek 11 Asteroit Tespit Etti

Gökbilimciler, bir taraftan uzayı gözleyip yeni keşifler için çalışmaya devam ederken, diğer taraftan Dünya için tehlike yaratabilecek asteroitler hakkında çalışmaya devam ediyorlar. Hollanda’dan bilim insanları, Dünya’ya çarpabilecek asteroitleri önceden tespit edebilecek bir yapay zeka sinir ağı geliştirdiler. 

23.02.2022 15:15:25 tarihinde yayınlandı.

Gökbilimciler, bir taraftan uzayı gözleyip yeni keşifler için çalışmaya devam ederken, diğer taraftan Dünya için tehlike yaratabilecek asteroitler hakkında çalışmaya devam ediyorlar. Hollanda’dan bilim insanları, Dünya’ya çarpabilecek asteroitleri önceden tespit edebilecek bir yapay zeka sinir ağı geliştirdiler. 

Dünya’ya çarpma potansiyeli olan asteroitleri tespit edecek sinir ağını geliştirmek için Güneş ve gezegenlerin 10.000 yıl boyunca izleyecekleri yörüngeler modellendi. Sistemde bulunan asteroitler, Dünya’dan uzakta yollarına devam etseler de gelecekte ne olacağı modellenirken bu yörüngeler kullanıldı. Yörüngelerle beraber Dünya’ya çarpacağı hayal edilen hayali asteroitlerden bir veri tabanı yaratıldı.

Araştırmacılar, daha sonra bu hayali tehlikeli asteroit veri tabanını, sinir ağını Dünya’yı tehdit edebilecek asteroitlerin nasıl tanımlanacağı konusunda eğitmek için kullandılar. İlk hesaplama seti, Leiden’ın güçlü yeni süper bilgisayarı ALICE kullanarak yapıldı. Sinir ağı, asteroitleri tanımlama ve tespit etme konusunda eğitildikten sonra sıradan bir dizüstü bilgisayarda çalışabilecek hale geldi. 

Sinir ağını geliştiren ekip yapay zeka sinir ağını Flemenkçe “merhaba” anlamına da gelen HOI (Hazard Object Identifier, Tehlikeli Nesne Tanımlayıcı) olarak isimlendirdiler. 

Araştırmacılar, asteroitlerin hızlarını belirlediklerinde, HOI’nın Dünya’ya yaklaşabilecek asteroitleri tespit edebildiğini buldular. NASA veritabanında bulunan 2.000 uzay nesnesi ile çalışan HOI, yüzde 90.99 oranında doğru bir şekilde asteroitleri tespit edebildi. 

NASA veritabanında daha önce tehlikeli olarak nitelendirilmemiş 11 asteroit de, HOI tarafından Dünya’ya çarpabilecek asteroitler sınıfında olarak belirtildi. Tespit edilen asteroitlerin her birinin çapı 100 metreden fazla. Araştırmacılar, yapay zekanın da tespit ettiği asteroitlerin henüz bir tehlike olacağını düşünmüyorlar. Asteroitlerin 2131 ve 2923 yılları arasında Dünya’ya yaklaşma ihtimali var. 

İLGİLİ HABER Dünya’nın Yakınından Geçen Bir İkili Asteroid Sistemi Tespit Edildi

HOI’nin geliştiricileriden olan Profesör Portegies Zwart, “Şimdi yöntemimizin işe yaradığını biliyoruz. Ancak araştırmalarda daha iyi bir sinir ağı ve daha fazla girdi ile daha derinlemesine araştırma yapmak istiyoruz” dedi. 

Araştırmacılar, zor olan kısmın yörünge hesaplamalarındaki küçük yanlışlıkların sonuçlarda büyük değişikliklere yol açabilmesi olduğunu söylüyorlar. Buna rağmen yapay zeka sinir ağlarının gelecekte potansiyel olarak tehlikeli nesnelerin tespit edilmesi için kullanılabileceği düşünülüyor. 


Kaynak webtekno.com

 

Instagramda Karşımıza Çıkan Akış Yenilenemedi Sorunu Neden Olur, Nasıl Çözülür?

Özellikle son yıllarda yayınladığı güncellemelerle Instagram artık bir sosyal medya platformundan çok daha fazlası haline geldi. Durum böyle olunca ‘Instagram akış yenilenemedi’ gibi basit bir sorun bile günlük hayatımızı olumsuz etkileyebiliyor. Çoğu kullanıcı böyle bir durumda Instagram çöktü mü diye endişeye kapılıyor ama ‘Instagram akış yenilenemedi’ sorunun pek çok farklı nedeni olabilir.

Samsung Galaxy A14 Farklı İşlemcilere Sahip Versiyonlarla Gelebilir: İşte Telefon Hakkında Bildiğimiz Her Şey!

Güney Koreli teknoloji devi Samsung, yakın zamanda yeni orta segment telefonu Galaxy A14’ü tanıtmayı planlıyor. Heyecanla beklenen 5G destekli telefonun geçtiğimiz aylarda ise tasarımı ortaya çıkmıştı. Sızıntıda, telefonun damla çentik tasarımına sahip olacağı ve A13’e benzer bir görünüm ile birlikte gelebileceği görülmüştü.

Uzay Yarışı Devam Ediyor: Çin 6 Aylık En Uzun İnsanlı Uzay Görevini Dün Gece Başlattı

20. yüzyıldaki Soğuk Savaş döneminin tetiklediği rekabetin de bir sonucu ve gelişmesi olarak Çin, bu ve sonraki yüzyıllarda uzay yarışında bayrağı taşıyarak lider olmak istiyor. Son yıllarda uzayın keşfinde iddialı adımlar atan Çin, ürettiği uydu, roket, mekik, keşif araçları ve diğer donanımlar ile kendine yeterli uzay programı geliştirme konusunda ciddi mesafe kaydetti ve insanlı uzay seferlerinde ABD ve Rusya'nın yanında üçüncü güç olarak konumunu pekiştirdi.

"YouTube Bu Videoyu Neden Karşıma Çıkardı?" Diyenlerin Bakakalacağı Rapor: Videoları Beğenip Beğenmemeniz YouTubeun Umrunda Değil!

Geçtiğimiz yıl içerik üreticilerine yönelik ‘nefret baskınlarına’ karşı videolardaki beğenmeme sayısını kaldıran YouTube, bugün çarpıcı bir raporla gündeme geldi. Mozilla tarafından paylaşılan rapora göre; YouTube içeriklerinde ‘beğenmedim’ tuşuna basmanız, aslında YouTube’un o kadar da umurunda değil.