Yapay Zekâ Atılımları, Çini Bu Alanda İlk Süper Güç Yapabilir

Yapay zekâ, son senelerde hayatımıza dâhil olan ve oldukça ilgi çeken bir teknoloji konumunda. Yetenekleri çok çeşitli alanlara uzanabilen bu teknolojiyle en fazla ilgilenen ülke olan Çin, yapay zekâ ekosistemini oluşturabilmek için devasa miktarda veriyi yetenek, şirketler ve sermayeyle birleştiriyor.

24.02.2022 01:00:29 tarihinde yayınlandı.

Yapay zekâ, son senelerde hayatımıza dâhil olan ve oldukça ilgi çeken bir teknoloji konumunda. Yetenekleri çok çeşitli alanlara uzanabilen bu teknolojiyle en fazla ilgilenen ülke olan Çin, yapay zekâ ekosistemini oluşturabilmek için devasa miktarda veriyi yetenek, şirketler ve sermayeyle birleştiriyor.

2017 yılında Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Konseyi tarafından yayınlanan Yapay Zekâ Geliştirme Planı’nın ardından hızlanan çalışmalar günümüzde oldukça ilerlemiş durumda. Planlarla beraber Çin’in 'dünyanın en büyük ekonomik gücü' olmayı ve halkına yüksek refah sağlamayı amaçladığı söyleniyor.

Geçtiğimiz yıllarda yapay zekâ konusunda iddiasını destekleyen açıklamalar yapan ve 10 yıldır liderlik hedefi olduğunun altını çizen Çin’in çabaları boşa çıkmayacak gibi duruyor. Özellikle son 1-2 seneye baktığımızda; ilk yapay zekâlı haber spikeri, müfredata eklenen yapay zekâ dersleri, cinayetlerin yapay zekâyla çözülmesi gibi haberlere rastlayabiliriz.

Konu hakkında araştırmalarına Çin’i oldukça sık dâhil eden uzmanlar da hükûmet merkezli yapay zekâ sistemlerinin askeri ve dijital çıkarların korunmasında kullanılacağını ve aynı zamanda nüfusun güven içinde iyi bir yaşam sürmesini sağlayacağını doğrulayan yönde raporlar yayınlıyor. Uzmanlara göre Çin’in yaptığı birçok şey doğru ve bu şekilde devam ederse hızla büyüyen bir yapay zekâ endüstrisinin yaratılmasının önünde hiçbir engel yok.

Çin’de yapay zekânın uygulanması ile ilgili bir yol haritası belirlenmiş durumda. Sosyal puan sistemi denilen uygulamada temelde insan yerine makine kullanarak toplumu kontrol etmek ve yönetmek fikrine odaklanılıyor. Buna göre toplum düzeninden sorumlu polis, hâkimler, politikacılar, medya, idare merkezleri gibi yapıların görevini kısmen bir makine devralıyor.

Doğru ve yanlış davranışa da bu makine karar veriyor. Vatandaşlar artı ve eksi puan topluyor ve puan durumuna göre birtakım hizmetlerden yararlanma şansı elde edebiliyor. Örneğin iyi bir puana sahip vatandaş, vize işlemlerinde ön sıralara geçebiliyor.

İLGİLİ HABER Apple, Geliştiriciler İçin İşletim Sistemlerinin İkinci Beta Sürümünü Yayınladı

Özgürlük ve güvenlik konularında bir kesimi ikileme düşüren bu konu hakkında yeni uygulama ve çalışmaları biz de merakla bekliyoruz. Sizin bu uygulama hakkında düşünceleriniz neler? Sizce Çin gerçekten yapay zekâ alanında dünya devi olabilecek mi? Görüşlerinizi yorum kısmında mutlaka belirtin.


Kaynak webtekno.com

 

NVIDIA, ‘Cyberpunk’ Kısa Filminin Nasıl Oluşturulduğunu Açıkladı

NVIDIA Studio’nun haftalık yaratıcı içerik serisinde, öne çıkan tasarımcıların çizimleri paylaşılırken, onların yaratıcı ipuçları ve püf noktaları da sunuluyor. Ayrıca NVIDIA Studio teknolojisinin yaratıcı iş akışlarını nasıl hızlandırdığının gösterilmesi hedefleniyor. Bu bağlamda; NVIDIA Studio’nun bu haftaki konuğu  JSFILMZ takma adını kullanan 3D tasarımcı Jae Solina oldu. İki gizli kişi arasındaki gergin değiş tokuşun gizemle örülü bir hikayesi olan Cyberpunk kısa filminin yapımındaki benzersiz 3D yaratıcı iş akışını gösteren Solina, herkesi etkileyecek gibi görünüyor.

Microsoft, Yapay Zekânın İnsan gibi Düşünebilmesini Sağlayacak Yeni Eğitim Tekniğini Duyurdu

ABD merkezli teknoloji devi Microsoft, yapay zekâ teknolojilerindeki gelişmelere çağ atlatacak yeni bir işe imza attı. Şirket, yaptığı çalışmalar ile yapay zekâ eğitimleri için yeni bir yöntem geliştirdi. "Düşünce Algoritması" (AoT) olarak isimlendirilen bu yöntem, yapay zekânın insanlardaki düşünce sistemine paralel olarak eğitilmesini sağlayacak. Microsoft'a göre AoT, yeni teknolojiler için oyun kurucu olacak.