Yapay Zekâ, TBMMye de Girdi: Milletvekillerinin Açıklamalarını Kaydedecek

Mecliste yapılan her konuşma, her komisyon oturumu resmi olarak kayıtlara da geçirilir. Bu kayıtları tutan kişiler olan stenograflar yakın zamanda yapay zekadan destek görmeye başlayacak. TBMM ve TÜBİTAK tarafından geliştirilen Tutanak Bilgi Sistemi Projesi devreye girdiğinde yapay zekâ, konuşmacıları tanıyacak ve sözlerini yazıya dökecek. 

25.10.2023 08:15:07 tarihinde yayınlandı.

Mecliste yapılan her konuşma, her komisyon oturumu resmi olarak kayıtlara da geçirilir. Bu kayıtları tutan kişiler olan stenograflar yakın zamanda yapay zekadan destek görmeye başlayacak. TBMM ve TÜBİTAK tarafından geliştirilen Tutanak Bilgi Sistemi Projesi devreye girdiğinde yapay zekâ, konuşmacıları tanıyacak ve sözlerini yazıya dökecek. 

Konuyla iligli açıklamalarda bulunan TBMM Tutanak Hizmetleri Başkanı Muhsine Çevik, biriminde 99 stenograf bulunduğunu ifade etti. Osmanlı İmparatorluğu'nun son yıllarından beri meclis kayıtları tutulduğunu belirten Çevik, Meclis'in 27. döneminde toplamda 1073 toplantıda yer aldıklarını ve toplamda 312 bin 402 sayfa tutanak tutulduğunu ifade etti. Yapılan çalışmaların süresi toplamda 8 bin 974 saat 44 dakika tutuyor.

Yaklaşık 1,5 yıldır süren bir proje olan Tutanak Bilgi Sistemi Projesi hakkında da bilgi veren Çevik, "Tutanak Bilgi Sistemi'nde, konuşmacı konuştuktan sonra stenograflarımız artık uzman stenograf gibi çalışacak, yazıya dökülmüş metni kontrol edecek. Bizdeki kontroller her zaman çok fazladır. Sonra bilgisayar üzerinden uzmanımız kontrol edecek, sonra başkan yardımcımız. Birleştirme işlemini artık memurumuz yapmayacak. O, ortak kelimeyi bulup birleştirecek. Bu sistem, Tutanak Bilgi Sistemi Projesi. Buradaki yapay zekâ konuşmayı yazıya dökecek ve konuşmacıyı tanıyacak. Bir vekilimiz çıkıp konuştuğunda onun ismini açacak, sesini tanıyacak, konuşmasını da devamında yazacak. Diğer yaptığımız bütün işleri de bu sistemle gerçekleştireceğiz inşallah." ifadelerini kullandı. 

İLGİLİ HABER DALL-E 3, ChatGPTye Entegre Edildi: Ama Yine de Herkes Kullanamayacak...

Öte yandan tartışmaları algılamakta yapay zekanın yeterli olmadığını söyleyen Çevik, bu noktada insan stenoların hizmetlerine ihtiyaç duyulmaya devam edeceğini belirtti. Stenograflar, özel bir klavye kullanarak sözcükleri gerçek zamanlı şekilde yazıya döküyor. 


Kaynak webtekno.com

 

Microsoft, Yeni Xbox ile PlayStation 6nın Ne Zaman Çıkacağını Açıkladı

Video oyun dünyasının önde gelen isimleri; Microsoft ile Sony, 2020 yılında yepyeni oyun konsollarını piyasaya sürdüler. Evet, PlayStation 5 ile Xbox Series X/S'ten bahsediyoruz. Birkaç ay sonra, bu konsolların piyasaya sürülüşlerinin üzerinden tam 3 yıl geçmiş olacak. Peki bu konsollar ne zaman "eskiyecek"?

Zamanı Kaybetmenizi Engelleyip Çalışma Veriminizi Artıracak Google Chrome Eklentileri

Zamanı iyi yönetme becerisi doğuştan gelen ya da okulda öğretilen bir şey değil maalesef. Ancak gerek iş hayatı gerek kişisel yaşamlarımızda fark yaratmamızı sağlayan özelliklerden biri. Sadece verimlilik açısından değil, stresi azaltması sebebiyle akıl sağlığımızı da etkileyen bir unsur. Stresli bir işiniz varsa ve üstüne bir de “Zamanımı iyi kullanamıyorum” telaşına kapılmaya meyilliyseniz işler iyice sarpa sarabiliyor.

Valorant İsim Değiştirme Nasıl Yapılır?

VALORANT oyuncularının çoğu en az bir kere isim değiştirme işlemini yaptı veya yapmak istiyor. Bazı durumlarda oyuncuların eski isimlerinden memnun olmama durumu, bazılarında ise sadece isim etiketi değiştirme veya bir takıma girdiklerinde takım kısaltmasını isim başına ekleme istekleri ortaya çıkabiliyor. 

Akü Gibi Bataryası Olan Telefon: TECNO POVA Neo 3ten İlk Bilgiler Geldi

Piyasaya sürdüğü ürünlerle son dönemlerde Türkiye'de de ilgi görmeye başlayan teknoloji şirketi TECNO, bir süredir yeni bir akıllı telefon üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. "POVA Nova 3" isimli telefon ile ilgili gelen son haberler, bu akıllı telefonun özellikle de batarya performansı ile dikkatleri üzerine çekmeyi başaracak gibi görünüyor.