Yeni Yapay Zekâlar, İnsanların Seslerinden Koronavirüs Tanısı Koyabiliyor

Koronavirüs, son aylarda en sık duyduğumuz sözcüklerin başında geliyor. Pandemi haline gelen hastalık neredeyse bütün dünyayı etkisi altına almış durumda. Pek çok kişi bu salgının durdurulması, bir tedavi bulunması için çalışıyor.

23.02.2022 02:00:33 tarihinde yayınlandı.

Koronavirüs, son aylarda en sık duyduğumuz sözcüklerin başında geliyor. Pandemi haline gelen hastalık neredeyse bütün dünyayı etkisi altına almış durumda. Pek çok kişi bu salgının durdurulması, bir tedavi bulunması için çalışıyor.

Koronavirüs hakkında bilmediğimiz çok fazla şey var. Bunun yanı sıra virüs hakkında bildiklerimizi kullanarak tahminler yürütmeye ve ilerlemeye çalışıyoruz. Bu esnada bazı yapay zekâ kuruluşları da hastalığın teşhisini kolaylaştırmaya uğraşıyor.

Şu anda birden fazla organizasyon, konuşmaları dinleyerek COVID-19 teşhisi yapabilecek yapay zekâlar üzerinde çalışıyor. Bu ekiplerden ilki, Harvard ve MIT bünyesindeki bilim insanlarından oluşuyor. Ekibin amacı ise sadece hastalığı taşıyan kişilerin seslerinde belirgin olan işaretleri tanımlayabilmek, böylece teşhis koymayı kolaylaştırabilmek.

Bir diğer girişim de Voca.ai’nin çalışması. Bu organizasyon da diğeriyle benzer bir amaç güdüyor. Bu nedenle de hasta ve sağlıklı kişilerden, gönüllülük esasına dayalı olarak konuşma ve ses örnekleri topluyor. 

İLGİLİ HABER Harvard Üniversitesi’nden Koronavirüs İçin İkinci Dalga Uyarısı

Benzer bir çalışmada da Carnegie Mellon Üniversitesi’ne bağlı olan CyLab’da gerçekleştiriliyor. Bu ekibin geliştirdiği yapay zekâ, ses kayıtlarını kullanarak kişilerin COVID-19 için test edilip edilmediğini de tespit edebiliyor. Laboratuvar yaptıkları testlerin geçerli bir tıbbi niteliği olmadığını belirtse de organizasyondan çevrimiçi testlerini kaldırması isteniyor. 

CyLab ekibi, üniversitenin çevrimiçi testleri neden kaldırmalarını istediğini anladıklarını ifade etse de bu sürecin, hastalık hakkında bilgi toplamak için çok önemli fırsatlar sunduğunu belirtiyor. Hastalığı tanımamız için daha fazla bilgi toplamamız gerekiyor.

İLGİLİ HABER 4 Maddede Koronavirüsün Dünyayı Krize Sürüklemesinin Nedeni

MIT ve Harvard’da profesör olarak görev yapan Satrajit Ghosh da daha önce yaptığı açıklamada daha fazla veriye sahip olmanın öneminin altını çizmişti. Ghosh’a göre farklı semptomları ve virüsten etkilenen kişilerin yaşadığı değişimleri anlamak için daha çok veri toplanması gerekiyor. 

Bu çalışmalar şu anda başlangıç aşamalarında ancak her şey yolunda giderse bilim insanları oldukça büyük bir başarı yakalayabilir. 


Kaynak webtekno.com

 

Merakla Beklenen Nothing Phoneun Ön Sipariş Detayları Ortaya Çıktı: En Çok Parayı Veren Alacak

OnePlus’un kurucu ortaklarından biri olan Carl Pei’nin 2020 yılında kurduğu Nothing şirketi, kısa süre içinde ilk akıllı telefonu Nothing Phone 1 ile piyasaya giriş yapacak. Geçtiğimiz günlerde ışıklı mışıklı oldukça ilginç tasarımı ve özellikleriyle ortaya çıkan ve 12 Temmuz’da piyasaya sürülmesi beklenen telefon daha satışa sunulmadan gündeme oturdu. Son ortaya çıkan bilgilere göre akıllı telefon farklı bir şekilde satışa sunulacak.

“iPhone’unuz Belirli Aralıklarla Fotoğrafınızı Çekiyor” İddiasıyla Yayılan Bu Görüntüler Aslında Neyin Nesi?

iPhone’lar hakkında belli başlı problemlerin ve pek bilinmeyen ufak detayların açıklandığı içeriklerimizi sizlere sık sık ulaştırıyoruz. Bunlardan bazıları kullanım senaryonuzu etkileyen veya sizleri bilinçlendiren içerikler olsa da bazılarını yapma amacımız, sadece temelsiz komplo teorilerini ortadan kaldırmak oluyor.

LoL’ün Efendisiz Suikastçısı Akali’nin CTleri, Tüm Yetenekleri, Güçlü ve Zayıf Özellikleri

Akali alışması oldukça güç bir karakter. Gerek mekaniksel anlamda, gerek yetenek kullanımı anlamında Akali bir hayli tecrübe gerektiren bir karakter. Özellikle erken safhada yaşadığı zorluklar bu durumu daha da arttırıyor. Fakat oyun orta safhalara ulaşmaya başladığı andan itibaren Akali’de gücünü göstermeye başlıyor. Karakter ne kadar oynaması zor olsa da oyun geç safhalara ulaştığında hasarı bir şekilde karakterin işe yaramasını sağlıyor.