Yüzlerce Yıllık Kömürleşmiş Bir Parşömendeki Yazılar, Yapay Zekâ Sayesinde Okundu!

Yüzlerce yıl önce, MS 79 yılında İtalya'da Pompeii, Herculaneum ve Stabiae kentlerini yıkan büyük bir volkanik patlama meydana geldi. Vezüv yanardağının patlaması ile meydana gelen bu felaket günümüzde bile konuşulmaya devam eder... Fakat bir parşömen parçası düşünün ki, o felaketten kurtulup, kömürleşmiş olmasına rağmen yüzlerce yıl sonra okunabilsin.

18.10.2023 16:30:12 tarihinde yayınlandı.

Yüzlerce yıl önce, MS 79 yılında İtalya'da Pompeii, Herculaneum ve Stabiae kentlerini yıkan büyük bir volkanik patlama meydana geldi. Vezüv yanardağının patlaması ile meydana gelen bu felaket günümüzde bile konuşulmaya devam eder... Fakat bir parşömen parçası düşünün ki, o felaketten kurtulup, kömürleşmiş olmasına rağmen yüzlerce yıl sonra okunabilsin.

İşte bu durum, uzun yıllardır devam eden bir projenin sonucu olarak gerçek oldu. Vesuvius Challenge isimli, felaketten etkilenen dev bir kütüphanedeki papirüslerin okunabilmesi için yıllardır devam eden bir yarışmada geçtiğimiz günlerde önemli bir eşik atlandı.

Julius Caesar'ın kayınpederine ait olduğu düşünülen ve yanardağ patlaması sonrası 20 metrelik dev bir tabakanın altında kalan devasa bir konakta, içinde yüzlerce papirüs olan bir de kütüphane bulunuyor. Bu kütüphanedeki papirüsler oldukça değerli çünkü her ne kadar kömürleşmiş olsalar da havayla temas etmedikleri için bir nevi korunmuş durumdalar.

Bu da haliyle araştırmacıları onları okuyabilmek için yeni yollar geliştirmeye yönlendirmiş. Bu doğrultuda gerçekleştirilen Vesuvius Challenge isimli yarışmada şimdiye kadar pek çok önemli adım atılmıştı ancak güzel haber geçtiğimiz günlerde geldi ve ilk kelime okundu!

Nebraska-Lincoln Üniversitesi'nden Luke Farritor isimli bir katılımcı, kıvrılmış papirüsün birkaç satırında 'mor' anlamına gelen ''????????'' ifadeleri de dahil olmak üzere Yunanca harfleri tespit eden bir makine öğrenim algoritması geliştirdi. Elde edilen başarı, daha da gelişmiş algoritmalarla yüzlerce parşömenin taranarak okunabileceğini gösteriyor. Farritor da başarısından ötürü 40 bin dolarlık bir ödülün sahibi oluyor...

Ayrıca yarışma kapsamında farklı harfler tespit edip, öncesinde tarama ve analiz süreçlerinde çeşitli başarılar elde ederek sürece katkı sağlayan katılımcılar da var. Dilerseniz hepsinin detaylarına ve projenin arkasındaki heyecan verici hikâyeye buradan da göz atabilirsiniz.


Kaynak webtekno.com

 

Nihayetinde Aya Yeniden Ayak Basacağımız Artemis 1 Görevinin Başlangıç Tarihi Açıklandı

İnsanlık, 1969 yılında ilk, 1972 yılında da son kez Ay’a ayak bastıktan on yıllar sonra doğal uydumuza yeniden dönüş için hazırlıklarını sürdürüyor. ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi, bu kapsamda hazırlamakta olduğu Artemis görev programının ilkine imza atmaya çok yaklaştı. En sonunda astronotları Ay’a ulaştırmayı planlayan görevlerin ilki, önümüzdeki pazartesi günü başlıyor.

Need for Speed: Most Wanted Remake Geliyor (Galiba)

Bir nesli yarış fanatiği yapan Need for Speed: Most Wanted, 2005 yılında yayınlanmasına rağmen halen eş değeri bulunamayan bir nimet. Oyun, 2012 yılında aynı isimli bir diğer Need for Speed oyunuyla ‘geri getirilmiş’ olsa da bu yapımda pek çok eksik vardı.

Sanal Gerçeklikte Nefesinizi Kullanmanızı Sağlayacak Yeni Bir Aksesuar Geliştirildi: VRda Mum Üflemek Artık Mümkün!

VR üreticileri ve AR-GE ekipleri ürünün sürükleyici deneyimini geliştirmenin yollarını arıyorlar. İşte bugün bir grup Avustralyalı araştırmacı kelimenin tam anlamıyla nefesinizi kesece yeni bir VR aksesuarı geliştirdi. Salzburg Uygulamalı Bilimler Üniversitesi'ndeki bir araştırma ekibi, kısa süre önce AirRes Mask adlı bir ürün olan Oculus Quest 2 için benzersiz bir aksesuar tanıttı.