2022nin Son Gününde Nadir Gerçekleşen Bir Gök Olayı Yaşanacak: Yedi Gezegen Aynı Anda Gözlemlenebilecek

TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nde (TUG) Başuzman olarak görev yapan Dr. Tuncay Özışık, 2022 yılında yaşanacak olan en önemli gök olayının, 31 Aralık gecesi yani yılbaşında gerçekleşeceğini açıkladı. 20-30 yılda bir gerçekleşecek olan gök olayında 2’si teleskop, 5’i çıplak gözle olmak üzere Güneş Sistemi'nde Dünya dışında yer alan 7 gezegen de aynı anda gözlemlenebilecek. 

20.02.2022 22:00:32 tarihinde yayınlandı.

TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nde (TUG) Başuzman olarak görev yapan Dr. Tuncay Özışık, 2022 yılında yaşanacak olan en önemli gök olayının, 31 Aralık gecesi yani yılbaşında gerçekleşeceğini açıkladı. 20-30 yılda bir gerçekleşecek olan gök olayında 2’si teleskop, 5’i çıplak gözle olmak üzere Güneş Sistemi'nde Dünya dışında yer alan 7 gezegen de aynı anda gözlemlenebilecek. 

Bu ilginç gök olayında çıplak göz ve teleskopla görülebilecek gezegenlere, gezegenimizin uydusu Ay da eşlik edecek. Olayın bir benzerinin 23 Haziran'da da yaşanacağını belirten Özışık, bu tarihte gerçekleşecek olan olayın erken saatlerde olması sebebiyle herkes tarafından gözlemlenmesinin daha zor olacağını aktardı.

Yaptığı açıklamada Özışık, “Bütün gezegenleri bir arada görebilme, hatta görüntüleyebilme imkanı olacak. 31 Aralık akşamı hava iyi olduğu takdirde gün batımından sonra batı ufkuna baktığınızda 5 gezegeni çıplak gözle görme imkanı var. Merkür, Venüs, Jüpiter, Satürn ve Mars gezegenleri. Teleskopu olanlar için aynı bölgede iki gezegen daha görülebilecek. Uranüs ve Neptün'ü de teleskopu olan meraklılar görebilir. 31 Aralık akşamı bu gezegenlerle birlikte Ay da gökyüzünde olacak" ifadelerini kullandı. 

5 gezegenin 23 Haziran tarihinde de gözlemlenebileceğini kaydeden Özışık, "Tabii ki birbirleri arasındaki uzaklık çok farklı. 23 Haziran'da da 5 gezegeni çıplak gözle izleyebileceğiz ama bu gün doğumunda gerçekleşeceği için herkes tarafından izlenemeyebilir. Ama 31 Aralık yılın son günü ve gün batımında herkes tarafından rahatlıkla gözlenebilir" şeklinde konuştu. 

Buna ek olarak TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi 2022 yılı Gök Olayları Yıllığı'nda bu gök olayının haricinde, aylara göre gökyüzünde rahatlıkla çıplak gözle gözlemlenebilecek gezegenler de bulunuyor. 

İLGİLİ HABER James Webb Uzay Teleskobunu Görebildiğimiz Son Anların Videosu Paylaşıldı


Kaynak webtekno.com

 

Geçtiğimiz Yılda Kaç Adet Akıllı Telefonun Kayıt Altına Alındığı Açıklandı

Teknoloji devlerinin son ürünleri çoğunlukla ülkemize geliyor olsa da ekonomik şartlardan ötürü diğer ülkelere nazaran abartılı derecede yüksek fiyatlar ödememiz gerekiyor. Bu yüzden de bu ürünleri almak isteyenler, çoğu zaman yurt dışına gidip bunları satın alıyor ve eğer gerekliyse, ülkemize döndüğünde kaydını gerçekleştiriyor.

SHIB’in Kurucusu, Projeyi Terk Etti: Peki Shiba Inuya Şimdi Ne Olacak?

Dünyanın en büyük hacimli 16. kripto para birimi olmasıyla birlikte Türkiye'de de çok sayıda büyük yatırımcısı bulunan Shiba Inu (SHIB) cephesinde dikkat çeken bir olay yaşandı. Kripto para biriminin kurucularından bir tanesi olan ve bugüne dek kimliğini gizli tutan namıdiğer Ryoshi, projeden ayrıldı. SHIB'in internet sitesinden ve sosyal medya hesaplarından hiçbir açıklama yapılmadı. Ancak Ryoshi, Medium'da "Ben önemli değilim ve bir gün ansızın haber vermeden gideceğim. Shiba’yı alın ve ileriye taşıyın." ifadelerini kullandığı bir mesaj yayınladı.

Meta, Apple Vision Proya Rakip Olabilecek Bir Sanal Gerçeklik Gözlüğü Üretmeyi Planlıyor

Dünyaca ünlü teknoloji şirketi Apple, bu sene haziran ayında sanal gerçeklik gözlüğünü "Apple Worldwide Developers Conference" etkinliğinde tanıttı. Apple'a göre Vision Pro sayesinde, dijital ortam ile gerçek dünya birleşiyor ve onu "Uzaysal Bilgisayar" olarak tanımlıyor. 2024'ün başlarında satışa çıkacağı bilinen Vision Pro, henüz piyasada yokken rakip kazanmayı başardı. Bunlardan biri de Meta.