3D Baskılarda Sıkça Karşımıza Çıkan STL Dosyası Nedir, Nasıl Açılır?

Son yıllarda üretim alanı hızla artan bir teknoloji var, 3 boyutlu yazıcı. Pek çok kişiye göre 3 boyutlu yazıcılar geleceğin dünyasını şekillendirecek. Sistem basit; bu yazıcılardan çıkarmak istediğiniz ürünü farklı yazılımlar üzerinde modelliyor ve yazıcıya aktararak doğru malzeme ile üretilmesini izliyorsunuz. İşte hazırlanan bu modellerin saklandığı dosya .stl uzantılı STL dosya formatıdır.

21.02.2022 06:45:22 tarihinde yayınlandı.

Son yıllarda üretim alanı hızla artan bir teknoloji var, 3 boyutlu yazıcı. Pek çok kişiye göre 3 boyutlu yazıcılar geleceğin dünyasını şekillendirecek. Sistem basit; bu yazıcılardan çıkarmak istediğiniz ürünü farklı yazılımlar üzerinde modelliyor ve yazıcıya aktararak doğru malzeme ile üretilmesini izliyorsunuz. İşte hazırlanan bu modellerin saklandığı dosya .stl uzantılı STL dosya formatıdır.

STL dosya formatı, 3 boyutlu modeller hakkında temel bilgileri depoluyor. STL dosyalarının bu kadar yaygın olarak kullanılıyor olmasının nedeni, neredeyse tüm CAD tasarım programları ve 3 boyutlu yazıcılar tarafından destekleniyor olması. Hatta bu dosya formatında pek çok hazır model bile bulabilirsiniz. Gelin STL dosyası nedir, nasıl açılır, hangi program ve internet siteleri kullanılır biraz daha yakından görelim.

.stl uzantılı STL dosyası, 3 boyutlu yazıcılarda üretilecek 3 boyutlu ürün modellerinin temel bilgilerini depolayan dosya formatıdır. Bir STL dosyası temel olarak 3 boyutlu ürünün renk ve doku gibi niteliklerini değil, yalnızca ürünün temel dış geometrik yapısını tanımlar. Bilgisayar destekli tasarım programlar tarafından modelleme sürecinin sonra ürünü olarak ortaya bu STL dosyası çıkarılır.

STL dosyası, 3 boyutlu nesne modelleri için en yaygın kullanılan dosya formatıdır. Bunun nedeni; pek çok farklı CAD tasarım programı tarafından desteklendiği için bir program üzerinden açıldığı zaman direkt olarak 3 boyutlu yazıcı ile iletişim kurabilmesidir. Çoğu durumda bir 3 boyutlu modelin hem ilk hem de son bilgileri bir STL dosyasında saklanabilmektedir.

Son yıllarda yaygınlaşmış olsa da 3 boyutlu yazıcılarla ilk kez 1987 yılında tanıştık. Yazıcının mucidi Chuck Hull, 3 boyutlu modelleri bu yazıcıya aktarmanın bir yolunu ararken mozaikleme kullanabileceğini fark etti. Yani nesne ne olursa olsun üzerinde şeklini ortaya koyacak mozaikler olacaktı.

Hull tarafından geliştirilen bu sistem bugün bile hala kullanılmaktadır. STL dosyası da mozaiklerle hazırlanan bu geometrik yapıyı depolamanın en iyi yoludur. Renk ve doku gibi nitelikler STL dosyasında depolanmadığı için renkli baskı yapan 3 boyutlu yazıcılarda STL dosyaları kullanılmıyor. Ancak STL dosyasına mozaikler doğru bir şekilde işlenirse ortaya tam anlamıyla kusursuz ürünler çıkacaktır.

STL dosyası, tasarım süreci sonunda elde edilen bir dosyadır. Ancak bir 3 boyutlu modele sahip olmak için mutlaka bir tasarımcı olmanıza gerek yok. Buradaki bağlantı üzerinden ulaşabileceğiniz Thingiverse ve benzeri internet siteleri ile STL dosya formatındaki 3 boyutlu ürün modellerine ulaşabilirsiniz. Eğer bir 3 boyutlu yazıcınız varsa tek tuşla gördüğünüz modeli üretebilirsiniz. 

Eğer istediğiniz yalnızca bir STL dosyasını açmak ve görüntülemekse bunun için kullanabileceğiniz pek çok farklı program ve internet sitesi hizmeti bulunuyor. STL dosyalarını açmak kullanabileceğiniz programlardan bazıları;


Kaynak webtekno.com

 

OnePlus 11’in “Işıklı Mışıklı” Konsept Telefonundan İlk Görüntüler Geldi: Nothing Phone 1’e Özenmişler

Geçtiğimiz ay yeni amiral gemisi serisi 11’i tanıtan OnePlus, telefonların sahip olduğu özelliklere rağmen tasarım konusunda “fazla sade” olduğu için bazı kullanıcılar tarafından eleştirilmişti. Sadece yeşil ve siyah renk seçenekleriyle sunulan telefon, kamera kısmında kullanılan tasarımla telefonu almayı düşünen bazı kullanıcıları bile kendinden soğutmuştu.

NASA’yı Aramadan Önce Bir Kez Daha Düşünün: Bir Taşın, Göktaşı Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?

Bir gün yolda yürüyorsununuz. Yeni iPhone fiyatlarını görmüşsünüz, moraliniz bozulmuş. Derken ayağınıza bir taş takılıyor ve eğilip baktığınız zaman bunun sıradışı bir şey olduğunu farkediyorsunuz. NASA’ya satarak zengin olabileceğiniz ihtimali güçlü bir ampul gibi zihninizde yansa da o taşın gerçekten bir göktaşı mı yoksa sıradan bir taş mı olduğundan nasıl emin olabilirsiniz?

Sony, Evcil Hayvan Anlayışını Dahi Değiştirecek Köpek Robotlarını Hazırlıyor

Hatırlarsanız geçtiğimiz sene Sony’nin tatlı robot köpeği Aibo satışa çıkmıştı. Türkiye satış fiyatıysa 17 bin TL olarak belirlenmişti. Fakat akıllı robot köpeği beklentiyi pek karşılamamış ve fiyatına göre ilkel kalmıştı. Aibo’nun tasarımcısı olan Hiroaki Kitano yapay zekanın her alanda kullanılması gerektiğini savundu ve Aibo’nun geliştirildiğini söyledi.