İnternet Bağlantısının Güvenliği ve Verimi İçin Çok Önemli Olan DHCP Nedir, Ne işe Yarar, Ayarları Nasıl Yapılır?

Son kullanıcılar olarak standart bağlantıların büyük bir bölümünü varsayılan ayarlar üzerinden otomatik olarak gerçekleştiririz çünkü gerekli bilgileri sağlayacak pek çok temel protokol vardır. Bunlardan bir tanesi de DHCP sunucusu adı verilen ve birden fazla cihazın aynı ağa bağlanması durumunda gerekli IP adresi, ağ geçidi gibi bilgileri otomatik olarak sağlayan protokoldür. 

20.02.2022 21:15:24 tarihinde yayınlandı.

Son kullanıcılar olarak standart bağlantıların büyük bir bölümünü varsayılan ayarlar üzerinden otomatik olarak gerçekleştiririz çünkü gerekli bilgileri sağlayacak pek çok temel protokol vardır. Bunlardan bir tanesi de DHCP sunucusu adı verilen ve birden fazla cihazın aynı ağa bağlanması durumunda gerekli IP adresi, ağ geçidi gibi bilgileri otomatik olarak sağlayan protokoldür. 

DHCP nedir pek çoğumuz bilmiyoruz çünkü bu sistem zaten otomatik olarak işlemekte ve aynı ağda kullandığımız cihazları birbirine bağlamaktadır. Ancak işler biraz daha büyüdüğü zaman ve aynı ağa bağlanması gereken cihaz sayısı arttığı zaman DHCP sunucu ayarları yeniden yapılandırılmaya ihtiyaç duyabilir. Gelin DHCP nedir, ne işe yarar, nasıl çalışır, nasıl ayarlanır biraz daha yakından inceleyelim.

Dynamic Host Configuration Protocol, kısaca DHCP, Türkçesi ile Dinamik Ana Bilgisayar Yapılandırma Protokolü aynı ağa bağlanmak isteyen birden fazla cihazın bağlantı için gerekli temel bilgilerini otomatik olarak sağlayan bir sunucu protokolüdür. Hem cihazlar hem de ağ ayarları üzerinden DHCP ayarları düzenlenebilir.

Genel olarak çoğu durumda DHCP sunucu protokolü otomatik olarak çalıştığı için birkaç küçük cihazın aynı ağ üzerinden birbiri ile iletişim kurmasını ve internete bağlanmasını mümkün kılar. Ancak yüzlerce farklı cihazın olduğu büyük şirket ağlarında bu sunucu protokolünün özel olarak düzenlenmesi gerekebilir.

Farkında bile olmasak da aslında aynı ağ üzerinden birbirleri ile iletişim kuran ve internete bağlanan cihazların bazı temel ihtiyaçları vardır. Bunlardan bazıları yukarıdaki gibidir. Tüm bu temel bilgiler sağlanmadığı sürece cihaz ağa doğru bir şekilde bağlanamaz, ağa bağlı diğer cihazlarla iletişim kuramaz ve internete bağlanamaz. Bu noktada devreye DHCP sunucu protokolü girer ve ağa bağlı cihazların tamamına bu gerekli bilgileri sağlayarak bağlantı güvenliğini ve verimliliğini sağlar.

DHCP sunucu protokolü çalışmaya başladığı anda ağa dahil olan cihazları tespit eder ve ilk olarak her birine benzersiz bir IP adresi atar. Artık IP adresi belli olan cihaz, ağa bağlı diğer cihazlarla iletişime geçebilir ve genel ağ olan internete bu IP adresi üzerinden bağlanabilir. Gerekli durumlarda ek bilgiler de yine DHCP tarafından sağlanır.

Çalışma prensibi ise son derece basittir; cihaz, ağa bağlanma isteği gönderir. DHCP sunucusu bu mesajı alır ve havuzdan bir IP adresi seçilir. Seçilen IP adresi istemciye yani ağa bağlanmak isteyen cihaza gönderilir. DHCP sunucu protokolünün sağladığı IP adresi, cihaz ağa bağlı olduğu sürece geçerlidir. Yeni bir cihaz, yeni bir IP adresi gerektirir.

Windows işletim sistemine sahip bilgisayarınız üzerinden DHCP ayarlarını düzenlemek için yukarıdaki adımları izlemeniz yeterli. Çoğu durumda otomatik düzenleme seçeneği pek çok sorunu çözecektir. Elle düzenleme yapmanız gereken durumlarda IPv4 ve IPv6 ayarlarını dikkatli bir şekilde düzenlemelisiniz. 


Kaynak webtekno.com

 

Kullanmadığınız Uygulamalar Artık Sizi Takip Edemeyecek: İşte Googleın Yeni Özelliği

Akıllı cihazlarımızda bulunan her bir uygulama, yükledikten sonra verdiğimiz izinlerle cihazımızda çeşitli yetkilere sahip olabiliyorlar. Bazı uygulamalar arka planda adımlarınızı sayarken, bazılarıysa konumunuzu takip etmeye devam ediyor. Bu durum, bu uygulamalardan birini uzun bir süre kullanmamanıza rağmen telefonunuzdan silmediğiniz sürece devam ediyor.

Geleceğin Teknoloji Web 3.0ın Büyümek İçin Nelere İhtiyacı Var?

Web 3.0 artık resmen hayatımıza girdi. Ancak daha kimse Web 3.0’ın ne olduğunu ve ne içerdiğini tam olarak bilmiyor. Bugünkü yazımızda değinmek istediğimiz konu Web 3.0’ın neleri içerdiği ve neden bu kadar az kullanıcıya sahip olduğu. Ancak Web 3.0 nedir diye merak ediyorsanız ona da kısaca bir değineceğiz, merak etmeyin.

Google Play Storeda 2021in En İyileri Belli Oldu: İşte Her Kategoriden En İyi 39 Oyun ve Uygulama

Her sene olduğu gibi bu sene de Google Play Store’da kullanıcıya sunulan en iyi uygulamalar belli oldu. Oyunların da ayrı bir sınıf olarak sıralandığı listede Paramount, Disney’in geçen sene kazanmış olduğu ‘Kullanıcıların Seçimi’ ödülünü kazandı. 2021 yılının en iyi uygulaması bir meditasyon uygulaması olurken, Pokemon oyunlarından biri yılın en iyi oyunu oldu.

Böyle Olacağı Belliydi: Telefonunu Çıkar Diyen Adamın Ağzına Telefon Sokulan Video Viral Oldu, İşte Tepkiler

Sokak röportajlarında ekonomiden ve refah seviyesinden bahsedilirken her zaman birinin çıkıp sarfettiği “telefonunu çıkar göreyim” sözü, aynı düşünceyi paylaşmayan insanları sinirlendirmekle beraber bir ‘meme’ haline de gelmiş bulunmakta. Bazı vatandaşların “ekonomi iyi, herkes zengin” deme yolu olan bu söz, artık o kadar kullanılmış durumda ki bazı insanlar, duyduklarında şiddet eğilimi gösterebiliyor.

Metanın Akıllı Gözlüğü Ray-Ban Storiese Mesajlaşma Özelliği Geliyor: Hem de WhatsApp Üzerinden

Giyilebilir teknoloji sektörü, her geçen gün karşımıza yeni ürünler çıkarmaya devam ediyor. Belki bundan 20 yıl önce bir akıllı saat aracılığıyla arkadaşlarımızla konuşabileceğimiz söylense, birçoğumuz buna güler ve geçerdik. Ancak günümüzde bu ve buna benzer pek çok giyilebilir teknoloji hayatımızda yerini almış durumda. Öyle ki birçoğumuz artık bu teknolojiler karşısında şaşıramıyoruz bile.