Aduketinden Ken’e Kadar: Çocukluğumuzun Efsane Oyunu Street Fighter Hakkında ‘Ne Günlerdi Be’ Diyerek Yad Edeceğiniz Bilgiler

Şu an kaç yaşında olursanız olun eminiz bir Street Fighter oyunu oynamışsınızdır çünkü serinin ilk oyunu 1987 yılında oyunseverlerin beğenisine sunuldu ve 2016 yılındaki Street Fighter 5’e kadar oyunun devamlı yeni sürümleri, yan hikayeleri ve ana ürünleri yayınlandı. Yani Street Fighter demek, ince bir hesapla dededen toruna bile kalabilecek bir dövüş oyunu mirası. 

9.04.2023 06:04:19 tarihinde yayınlandı.

Şu an kaç yaşında olursanız olun eminiz bir Street Fighter oyunu oynamışsınızdır çünkü serinin ilk oyunu 1987 yılında oyunseverlerin beğenisine sunuldu ve 2016 yılındaki Street Fighter 5’e kadar oyunun devamlı yeni sürümleri, yan hikayeleri ve ana ürünleri yayınlandı. Yani Street Fighter demek, ince bir hesapla dededen toruna bile kalabilecek bir dövüş oyunu mirası. 

Tabii Street Fighter yalnızca oyun olarak kalmadı, pek çok animasyonu, televizyon dizisi ve sinema filmi de çekildi. Hatta öyle ki bazen filmlerin çıkması, oyunların hikaye açısından çok daha zengin olmasını bile sağladı. Eğer sıkı bir hayran değilseniz kolay kolay duyamayacağınız Street Fighter oyun serisi hakkındaki bazı bilgilere gelin yakından bakalım ve kendimizi biraz nostalji rüzgarına kaptıralım.

Street Fighter oyun serisinin klasik dövüş filmlerine saygı duruşunda bulunduğu pek çok nokta var, bunlardan biri de adıdır. Dövüş filmlerinin efsane oyuncusu Sonny Chiba’nın rol aldığı 1974 yapımı Gekitotsu! Satsujin ken filmi, Amerika Birleşik Devletleri’nde The Street Fighter adıyla vizyona girmiştir. Filmdeki şiddetin dozu o kadar yüksektir ki yalnızca bu sahneleri yüzünden X notu ile piyasaya sürülmüştür. Şiddet sahneleri nedeniyle X notu alan ilk filmdir. 

1987 yılındaki ilk Street Fighter oyununda standart vuruşların yanında özel hareketler de vardır ancak bunlar şirket tarafından tanıtılmadığı için oyuncular kendileri keşfetmek zorunda kaldı. Bu sayede oyunun daha da sevildiğini fark eden geliştiriciler Street Fighter II oyununu geliştirirken özel hareketler için düğmelerin tepki sürelerini değiştirdiler. Tepki süresinin değişmesi ile geliştiriciler fark etmeden kombo hareketlerin önünü açtı. Yani bir oyuncu yumruk atarken aynı zamanda eğilerek tekme atabilir hale geldi.

İlk Street Fighter oyunundan sonra geliştirici Capcom şirketi Tiertex ve Human Killing Machine oyunlarını çıkardı ama istediği etkiyi yaratamadı. Bunun yerine halihazırda sevilmiş oyunu geliştirerek 1991 yılında Street Fighter II: The World Warrior oyununu piyasa sundular ve tarihi değiştiren bir adım attılar. Street Fighter ilk dövüş oyunu değildi ancak Street Fighter II o güne kadar görülmemiş grafikler ve hikaye sunduğu için o dönem oyun salonları dolup taşmaya başladı. Bunu gören diğer oyun geliştiricileri de art arda dövüş oyunları çıkarmaya başladılar. 

Street Fighter II öyle çok sevildi ki Capcom hemen Street Fighter II: Champion Edition sürümünü piyasaya sürdü. İyi ama bu oyun için oyun salonlarındaki makinelerin yükseltilmesi gerekiyordu ve bu çok masraflıydı. Bunun üzerine dönemin hackerları yeni sürümdeki en sevilen hareketleri var olan oyuna eklemek için birkaç düzenleme yaptılar. Capcom bu yasadışı faaliyetleri görünce tabii şoke oldu ama hızla toparlandı ve madem halkın istediği buymuş diyerek Street Fighter II Turbo versiyonu piyasaya sürdü. Böylece oyunu daha basit bir makine yükselmesiyle oynanabilir hale getirdi.

İlk Street Fighter oyununda oyuncular yalnızca Ryu karakterinin gözünden oynayabiliyorlardı, ikinci kişi ise Ken oluyordu. Street Fighter II ile birlikte dövüş oyunlarında bir devrim yaşandı ve oyuncular her birinin kendi geçmişi, hikayesi, istatistiği ve özel hareketleri olan farklı karakterlerle tanıştılar ve bunlardan birini seçme şansına sahip oldular. Daha sonra dövüş oyunları için standart bile hale gelen çoklu karakter özelliği ilk kez Street Fighter II ile ortaya çıkmıştır. 


Kaynak webtekno.com

 

Apple Vision Pro ile En Büyük Rakibi Meta Quest 3 Arasındaki Farklar (Aradaki $3.000 Neyin Nesi?)

Vision Pro için Apple’ın iPhone’dan sonraki en büyük devrimi desek pek de yanlış bir şey söylemiş olmayız. Fiyatını kenara koyacak olursak oldukça etkileyici olan bu cihaz için çoğunuz “Zaten sanal/artırılmış gerçeklik gözlükleri/başlıkları daha önce de vardı, Apple yapınca mı olay oldu” diye düşünüyor olabilirsiniz.

UYAP Vatandaş Ne İşe Yarar, Nasıl Kullanılır ve Giriş Yapılır? Tüm Yapabileceklerinizi Adım Adım Anlattık

Umarız kimsenin yolu düşmez ya da kullanmak zorunda kalmaz diye başlayalım ancak bir gün, bir şekilde Adalet Bakanlığı ve bağlı kurumlara işiniz düşerse yargı sürecinin epey zorlu olduğunu bilmelisiniz. e-Devlet ile pek çok işlem kolaylaşırken e-Adalet unutulmadı ve Ulusal Yargı Ağı Projesi yani UYAP sistemi geliştirildi. UYAP sistemi sayesinde hem yargı ve idare mensupları hem de vatandaş, yargı sürecini yakından takip edebiliyor.

Rusya, Uluslararası Uzay İstasyonundan Ayrılacağını Resmen Duyurdu!

Ukrayna’ya saldırmasıyla birlikte Batının yaptırımlarıyla karşılaşan Rusya, uzayda da ilişkileri germişti. Öyle ki halihazırda sonu planlanan Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS), son olarak geçtiğimiz haftalarda Rusya’nın tehdit niteliğinde bir videosuna konu olmuştu. Söz konusu videoda Rus kozmonotların ISS’ten kendi modülleriyle birlikte ayrıldığı görülüyordu.