Amaç Tam Tersi Değil miydi: iCloud Private Relaydeki Bir Hata, Kullanıcıların Güvenliğini Tehdit Ediyor

Teknoloji devi Apple, geçtiğimiz haziran ayında Safari kullanıcılarının internette daha rahat gezinmesini sağlayacak olan Private Relay (Özel Geçiş) özelliğini duyurmuştu. iOS 15’le birlikte gelen bu yenilik, tamamen olmasa da Apple kullanıcılarına yerleşik bir VPN deneyimi sunuyordu. Fakat güvenli internet deneyimi vadeden özelliğin, bir kusuru yüzünden güvenliği tehdit ettiği fark edildi.

23.02.2022 21:45:23 tarihinde yayınlandı.

Teknoloji devi Apple, geçtiğimiz haziran ayında Safari kullanıcılarının internette daha rahat gezinmesini sağlayacak olan Private Relay (Özel Geçiş) özelliğini duyurmuştu. iOS 15’le birlikte gelen bu yenilik, tamamen olmasa da Apple kullanıcılarına yerleşik bir VPN deneyimi sunuyordu. Fakat güvenli internet deneyimi vadeden özelliğin, bir kusuru yüzünden güvenliği tehdit ettiği fark edildi.

Söz konusu güvenlik tehdidi, kullanıcıların şifrelenerek gönderilen IP adreslerinin belirli yöntemlerle açığa çıkarılabilmesine sebep oluyor. Bu güvenlik açığı, macOS işletim sisteminde düzeltilmiş durumda fakat iOS 15 kullanıcıları için durum hala devam ediyor.

Konuyu anlamak için öncelikle tarayıcı üzerinde gerçek zamanlı görüntülü ve sesli konuşmaların yapılmasına imkân tanıyan WebRTC API’ı gibi şeyleri bilmemiz gerekiyor. Bunu istemiyorsanız bir sonraki başlığa atlayabilirsiniz. Söz konusu WebRTC, görüşecek olan iki kişiyi bağlamak için ICE yöntemini kullanıyor. Bu yöntem ise ara sunucu kullanmadan yani bilgilerin direkt olarak karşı tarafa aktarılmasını sağlıyor.

Örnekle anlatmak gerekirse Ahmet’in Mehmet ile konuşmak istediğini düşünelim. Ahmet, Mehmet’i aradığında bilgisayarındaki ICE elementleri, yani IP adresi ve port gibi bilgileri Mehmet’in bilgisayarına gider. Burada bütün ICE elementlerini deneyen Mehmet’in bilgisayarı, doğru bağlantıyı bulunca direkt olarak iki bilgisayar birbirine görüntü ve ses aktarma imkanına erişir.

Farklı ICE elementleri olduğundan ‘Server Reflexive Candidate’ karışıklığın önüne geçmek için kullanılır. Burada sadece STUN sunucusundan alınan IP adresi ve port bilgileri kullanılır. Bu bilgiler de Ahmet’in bilgisayarını Mehmet’inkine bağlar. NAT ve STUN terimlerinin detaylarını da aklımızda tutup direkt soruna geçiyoruz.

NAT teknolojisi, birçok cihazın aynı IP adresi üzerinden internete bağlanmasını sağlar. Evinizdeki modeme bağlı olan akıllı televizyon, akıllı telefon ya da bilgisayarınız bu sayede aynı IP adresini kullanır. Fakat bazı durumlarda bu adreslerin bilinmesi ve cihazların ayırt edilebilmesi gerekir.

Bu noktada STUN devreye girer. Yine örnek üzerinden gidecek olursak bağlandıkları sırada Mehmet’in IP adresi ve port numarası, STUN sunucusu tarafından geri gönderilir ve Ahmet’in bilgisayarı da bu bilgileri görüp bağlanacağı cihazın adresini almış olur. Teknik kısmın sonuna geldik. Soruna geçelim.

STUN sunucularının açık adresleri geri gönderdiğini söylemiştik. Safari’de bu işlem, iCloud Private Relay süzgecinden geçmiyor. Başka herhangi bir bilgi sunmadıklarından bunun sorun olduğunu söyleyemeyiz fakat Safari, asıl IP adreslerini JavaScript’e aktardığından kötü amaçlı kişilere düşen şey sadece sizin güzelim gerçek adresinizi ICE elementlerindeki diğer adreslerden ayırmak oluyor. 


Kaynak webtekno.com

 

Googleın Banka Hizmeti, Daha Çıkış Yapmadan İptal Edildi

Birçok şirket, olduğu haliyle yetinmeyip farklı yönlere doğru genişleyerek hacim kazanmak ve kullanıcılarına/müşterilerine daha çok şey sunarak onları kendisine bağlamak istiyor. Buna örnek olarak e-ticaret devi olarak tanıdığımız Amazon’un oyun yapmasını gösterebiliriz.

Michael Schumacherin Ailesi, Sahte Yapay Zeka Röportajı Nedeniyle Dava Açıyor

Michael Schumacher, 2013 yılında geçirdiği kayak kazası sonrasında beyin hasarı yaşadığından beri kamuoyu önüne çıkmadı. Ancak Alman haftalık dergisi Die Aktuelle, 15 Nisan 2023 tarihinde Schumacher'in gülümseyen bir fotoğrafını kapağına taşıyarak "Michael Schumacher, ilk röportaj" başlığıyla yapay zekâ ile üretilmiş sahte bir röportaj yayınladı.

Corsair, Kafanıza Göre Optimize Edebileceğiniz Ultra Opsiyonel Bilgisayar Masasını Duyurdu

Pandemi sonrasında uzaktan çalışma, pek çok iş kolu için standart hale geldi. Ayrıca evde geçirilen sürenin uzamasıyla birlikte oyunlara olan ilgi de arttı ve pek çok kişi "Madem oyun oynuyorum, niye yayın açmayayım?" diyerek yayıncılığa da adım attı. Bu üç eylemin en büyük ortak noktasıysa günün büyük bölümünü masa başında geçirmek.