Anhtropic, ChatGPT Rakibi Sohbet Botu Claudeun Kelime Sınırını 75 Bine Çıkardı: Bir Dakikadan Az Sürede Roman Okuyabiliyor!

OpenAI’ın eski çalışanları tarafından kurulan girişim Anthropic, geçtiğimiz aylarda ChatGPT’ye rakip olacak yeni dil modeli Claude’u tanıtmıştı. Google’dan 300 milyon dolarlık yatırımı da bulunan şirket, modelin daha az zararlı sonuçlar çıkardığını ifade etmişti. Bu oldukça önemliydi çünkü rakipleri, yanlış bilgi verme gibi birçok zararlı sonuçlar nedeniyle eleştiri yağmuruna tutuluyordu.

15.05.2023 07:00:23 tarihinde yayınlandı.

OpenAI’ın eski çalışanları tarafından kurulan girişim Anthropic, geçtiğimiz aylarda ChatGPT’ye rakip olacak yeni dil modeli Claude’u tanıtmıştı. Google’dan 300 milyon dolarlık yatırımı da bulunan şirket, modelin daha az zararlı sonuçlar çıkardığını ifade etmişti. Bu oldukça önemliydi çünkü rakipleri, yanlış bilgi verme gibi birçok zararlı sonuçlar nedeniyle eleştiri yağmuruna tutuluyordu.

2020 yılından beri faaliyet gösteren Anthropic, bugün de Claude’a bazı yenilikler getirdiğini duyurdu. Buna göre Claude’un kullanım sırasında işleyebildiği girdi ve çıktı miktarı genişletildi. Bu, mevcut modeller için büyük bir gelişme anlamına geliyor.

OpenAI’ın popüler modeli ChatGPT’de 3000 kelime sınırı var. Bu, her ne kadar farklı yöntemlerle aşılabilse de düşük bir miktar. Antrhopic ise duyurusunda kendi modeli Claude’un sınırını 75 bine çıkardığını söylüyor. Bu da tahmin edebileceğiniz gibi ciddi bir ilerleme demek.

Şirket, paylaştığı bir blog gönderisinde bu genişletmenin The Great Gatsby romanını tek seferde işlemek için yeterli olduğunu gösterdiğini söylüyor. Yani Claude, bir romanı çok hızlı bir şekilde okuyabiliyor. Anthropic, romandaki tek bir cümleyi değiştirerek sohbet botundan değişikliği fark etmesini istedi. Claude, bunu yalnızca 22 saniyede yaptı. Anthropic’e göre bir insanın 75000 kelimeyi okuması 5 saat civarında sürüyor.

İLGİLİ HABER Anthropic, ChatGPT’ye Meydan Okuyacak 5 Milyar Dolarlık Yapay Zekâ Projesini Duyurdu

Yapay zekâ dil modelleri, bilgiyi kelime veya karakter sayısına göre ölçmüyor, “token” ismi verilen anlamsal birimlere göre ölçüyor. Metnin küçük parçalara bölünmesini sağlayan bu kavram, dil modellerinin metinleri anlamasına, tahmin yapmasına ve üretmesine yardımcı oluyor. Bu da oldukça normal; çünkü kelimelerin kısa veya uzun olması anlamlarının karmaşıklığını göstermiyor.

İşte Anthropic de artık Claude’un 75.000 kelimeye denk gelen 100.000 token’ı işleyebileceğini söylüyor. Önceden bu sayı 9000 token’dı. Karşılaştıracak olursak OpenAI’ın en gelişmiş dil modeli GPT-4, 8000 token’ı işleyebiliyor. Bu modelin full versiyonunda ise bu sayı 32000’e çıkıyor. Anthropic’e gelen yenilik de yapay zekâ modellerinin bilgi işleme kapasitesinin hızla arttığını gözler önüne seriyor.

Şimdilik Anthropic’in iş ortakları için açılan yeni özellik; okuma, özetleme ve analiz etme gibi işlemleri dakikalar içinde halletmeyi ve yapay zekâyla daha uzun sohbetlerin gerçekleştirilmeyi sağlama potansiyeli nedeniyle büyük önem taşıyor.


Kaynak webtekno.com

 

Twitter’da Altın Tikli Hesap Açmanın Fiyatı Açıklandı: Bilin ki Bu Hesapların Sahipleri Çok Zengin!

Her ne kadar ücretsiz olarak hayatımıza girselere de sosyal medya mecraları, verilerimizi kullanarak gösterdiği reklam odaklı gelir modelleri arasına “abonelik” hizmetlerini de dahil etmeye başladı. Bu işin öncüsü olan Elon Musk yönetimindeki Twitter; kısa bir süre önce Blue adındaki hizmetini Türkiye dahil tüm kullanıcıların erişimine açmıştı. 

Türk Ressam İrfan Önürmen’in Eserleri NFT Olarak New York’ta Sergilenecek: İşte Birbirinden Başarılı Eserleri

Non-fungible Token ya da Türkçesiyle Nitelikli Fikri Tapu anlamına gelen NFT teknolojisi sayesinde, dijital ortamdaki bir varlık tıpkı gerçek hayattaki gibi bir kişiye ait olabiliyor. Bu teknoloji günümüzün en popüler akımlarından çağdaş sanatla buluşunca, eserlerin sadece gerçek hayatta değil dijital ortam da da değerlenmesi sağlanıyor. Elbette NFT deyince akla 5,1 milyon dolara satış yapan Refik Anadol geliyor. 

Steam Yaz İndirimlerinde 20 TLnin Altına Alabileceğiniz 10 Oyun

Her yıl Steam Yaz İndirimleri'nde pek çok güzel oyun indirime giriyor. Özellikle birkaç yıl önce çıkmış olmasına rağmen oynandığında “Vay be" diyeceğiniz oyunlar, uygun fiyatlara satılabiliyor. Bazı oyunlar ise hiç duymadığınız fakat oynadığınızda çok sevebileceğiniz türde olabiliyor.

Marsta Bir Zamanlar Hayat Olup Olmadığını Ortaya Çıkaracak Örnekler Nihayet Toplandı (Sıra Geldi Onları Dünyaya Getirmeye)

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından Mars'a gönderilen ve yaklaşık bir yıldır Kızıl Gezegen'de araştırmalar yapan Perseverance, önemli bir dönüm noktasını tamamladı. NASA tarafından yapılan açıklamalarda, Mars kaşifinin içinde örneklerin bulunduğu 10 numune tüpünü başarılı bir şekilde doldurduğu duyuruldu. Bu örnekler, 2030'lu yıllarda Dünya'ya geri getirilecek ve bilim insanları tarafından incelemeye alınacak.

Twitter, Elon Muskın Satın Alma Teklifine Karşı Zehirli Hap Stratejisini Resmen Uygulamaya Başladı

Tesla ve SpaceX gibi dev şirketlerin CEO’su Elon Musk, geçtiğimiz sürpriz bir kararla sosyal medya devi Twitter’ın %9,2’lik bir kısmını satın almıştı. Bunun sonrasında ise Musk’ın beklenenin aksine yönetim kuruluna katılmayacağı duyurulmuştu. Dün ise bu konuda daha da ilginç bir gelişme yaşanmış, ünlü iş insanı Twitter’ın tamamını 43,4 milyar dolara almak istediğini ifade etmişti.