Bir Köşede Yalnız Başına Bırakılan Bitmiş Pil, Daha Sonra Nasıl Oluyor da Kendi Kendine Bir Miktar Dolabiliyor?

Elektronik cihazların bir kısmı, güçlerini pillerden almaktadır. Bir fişe takılı olmayan cihazların pillere muhtaç olduğunu söyleyebiliriz.

5.10.2022 18:45:14 tarihinde yayınlandı.

Elektronik cihazların bir kısmı, güçlerini pillerden almaktadır. Bir fişe takılı olmayan cihazların pillere muhtaç olduğunu söyleyebiliriz.

Kimyasal tepkimelerle güç sağlayan ve bu şekilde cihazların çalışmasını sağlayan piller, günümüzün en önemli güç kaynaklarındandır. Bazen pillerin kendi kendini şarj ettiklerine şahit olmuşsunuzdur. Peki bu durumun arkasında yatan gerçek nedir?

Piller anot (-), katot (+) ve elektrolit olmak üzere 3 kısımdan oluşmaktadır. Pilde yaşanan kimyasal reaksiyonlar anotta elektron birikmesine yol açar. Elektronlar bu durumdan kurtulmak için kendilerini düzeltmek ister. Bu yüzden elektronlar birbirini iter ve daha az elektron olan yere gitmek isterler.

Aslında en basit haliyle bu yer değiştirme hareketi, pillerin enerji üretmesini ve dışarıya enerji vermesini sağlar. Öte yandan bir pili, örneğin telefonun bataryasını şarj ettiğiniz zaman, bu olayın tam tersi gerçekleşir ve pilin enerji dolumu gerçekleşir.

Pillerin çalışması için kimyasal reaksiyonların gerçekleşmesi gerektiğini artık biliyoruz. Bir pil tamamen biter ve cihazımıza elektrik sağlayamaz duruma gelirse ‘’ölü’’ olarak nitelendirilir.

Bu ölü durumda hücreler küçük bir enerji üretebilir fakat bu enerji çok küçük olduğu için cihaza bir güç sağlamaz. Bu durumdan dolayı kullanıcılar, pilin tamamen bittiğini düşünür.

Kullanılmamak üzere belirli bir süre bir köşede yalnız başına bırakılan piller, işlevsiz olarak geçirdikleri zamanda düşük seviyede enerji üretimine devam eder ve yeniden kullanılmak için bir cihaza takıldığı zaman kısa bir süre enerji sağlayabilir.

Her şey aslında kimyasal reaksiyonların nereden nereye doğru gideceğine bağlıdır. Örneğin; telefonunuzu şarj ederek pilinizi yeniden doldurmak isterseniz, bu kimyasal olay tersten işleyecektir. Bu sayede pilinizde kararsız elektron sayıları artacak ve aslında piliniz tam kapasiteye ulaşacaktır.

Bu döngü, her şarj edilmede yaşanacak ve sonsuza kadar sürecek bir olaya dönüşecektir.


Kaynak webtekno.com

 

PayPal Kurucu Ortağı, Gizli Bitcoin Düşmanlarının Onlarca Kat Artışı Engellediğini İddia Etti: Kimlikleri İfşa Edilecek

Kripto para birimlerinin tüm dünyada belli şüphelere rağmen hızla yaygınlaşması, bu konu hakkında her gün yeni haberlerle karşılaşmamıza neden oluyor. Geleceğin teknolojisi olduğu düşünülen bu para birimlerinin önümüzdeki değerlerinin nasıl seviyelere ulaşacağı hakkındaki tahminlerden bu haberlerden yalnızca bazıları.

Xiaomi’nin Merakla Beklenen MIUI 13.5 Güncellemesini Alacak Cihazların Listesi Ortaya Çıktı

Mobil sektörde kısa sürede büyüyen ve global pazarda da iyi satış performansı gösteren Xiaomi, başarısını uygun fiyatlı telefonlarına borçlu. Ancak Çinli şirketin akıllı telefonlarında kullandığı özel arayüzü de kullanıcı kitlesini tutan en önemli etkenlerden biri. Zira MIUI arayüzü, hem görsel açıdan hem de akıcılık konusunda son yıllarda iyi bir yol kat etti ve bunu sürdürmeye devam ediyor.

Kara Delikler İçin Keşfedilen Yeni Hız Limiti Bilim İnsanlarını Şaşırttı: Yeni Fizik Yasaları Gündeme Gelebilir

Sonu gelmeyen uzayın içindeki hem en korkunç hem de en etkileyici şeylerden biri olan kara delikler, yapılan her çalışmayla birlikte bizleri tekrar tekrar şaşırtmayı başarıyor. Özellikle de hızla gelişen teknolojinin uzay konusundaki çalışmaları direkt olarak desteklemesi, kara delikler hakkında öğreneceğimiz bilgilerin daha çabuk elimize ulaşmasını sağlıyor.