Bir Yazılım Eğitmeninin Gözünden: ChatGPT Kod Yazabiliyor Diye Yazılım Öğrenmek Artık Saçmalık mı?

Her dönem yapay zeka kavramı oldukça yanlış anlaşıldı. Bunun sebebi ise beklentilerin oldukça yüksek olması. Şu an günümüzde insanlar "yapay zeka yazılımcılar dahil olmak üzere çoğu insanı işsiz bırakacak", "insanlığın sonu yakında yapay zeka yüzünden gelecek" şeklinde yorumlarda bulunuyor.

9.04.2023 02:00:25 tarihinde yayınlandı.

Her dönem yapay zeka kavramı oldukça yanlış anlaşıldı. Bunun sebebi ise beklentilerin oldukça yüksek olması. Şu an günümüzde insanlar "yapay zeka yazılımcılar dahil olmak üzere çoğu insanı işsiz bırakacak", "insanlığın sonu yakında yapay zeka yüzünden gelecek" şeklinde yorumlarda bulunuyor.

Haydi dönem dönem ortaya atılan yapay zeka uygulamalarını inceleyelim ve bu sorunun cevabına ulaşalım. Yazılım eğitimleri veren biri olarak düşüncelerim şu şekilde:

İlk yapay zeka uygulamalarından bir tanesi şüphesiz herkesin oynadığı satranç oyunudur. O dönemde bilgisayar üzerinden bilgisayara karşı satranç oynanması ve bilgisayarın size karşı hamlede bulunması yapay zeka olarak adlandırıldı.

Ancak, bu durum daha sonradan anlaşıldı ki bilgisayarın size karşı satranç oynaması yapay zeka değildir. Sebebi ise oldukça anlaşılır. Oyunu oluşturanlar, aslında her bir problemi ve hamleyi fonksiyonlarla kodlamıştı. Her bir oyun hamlesinin yazılım diliyle kodlanması yapay zeka değildir.

Bu dönem de insanların umudunu ve hevesini yitirmesi sebebiyle yapay zeka kış çağını yaşadı diyebiliriz. Çalışmalara ve geliştirmelere bu dönemde pek rastlanılmadı.

Ancak 1950-1980 döneminde popüler olması ve 80'lerden sonra sinema sektörünün gelişmesiyle birlikte bazı popüler filmler çekildi. Terminatör filmi de bunlardan birisidir.

Günümüze baktığımızda yapay zekanın alt alanları olan makine öğrenmesi ve derin öğrenme kavramları her geçen gün geliştirildi. Bu da otonom kelimesini ilgi odağı yaptı. Peki nedir bu "otonom" kelimesi?

Otonom sözcüğü, insanın düşünsel faaliyetlerini elektronik sistemlere uygulayabilmesi olarak tanımlanabilir. Günümümüzde yapılan bazı atılımlar;


Kaynak webtekno.com

 

Operaya Bitcoin ve Solana Geldi! İşte Operanın Desteklediği 8 Yeni Blockchain Ağı...

Kripto paralar ve Blockchain teknolojisi, artık hayatımızın gerçekten de bir parçası olmuş durumda. Hatta TBMM'nin geçtiğimiz günlerde hazırladığı bir raporda da kripto paraların artık her yerde kullanılmaya başlandığına değinilmişti. Hal böyle olunca da hemen her sektörde özellikle de Blockchain girişimlerinin olduğunu görüyoruz. Bu girişimlerden bir tanesine imza atan isim de popüler internet tarayıcısı Opera'ydı. Şirket, Blockchain ağlarına destek vereceğini açıklamıştı.

Twitter’ın Telif Hakkı Sistemi Bozuldu: Siteye Film Yükleyenler Bile Var

Elon Musk’ın satın almasından sonra yönetimsel ve yapı olarak çok ciddi bir sınav veren Twitter’da işler, görünüşe göre pek de yolunda gitmiyor. Musk’ın pek çok ismi kovması, kovulmayanların bir kısmının görevlerinden ayrılması, gelen eleştiriler derken platform pek çok sorunla boğuşmaya başladı. 

Binancete Parası Olanlar Buraya: Hack Olayı Yüzünden Oluşan Yüz Milyonlarca Dolarlık Zarar Sizin Cebinizden mi Çıkacak?

Kripto para yatırımcıları, son günlerde oldukça tedirginler. Zira Binance kurucuları tarafından piyasaya sürülen BNB Chain isimli blokzincir, geçtiğimiz günlerde ciddi bir hacker saldırısına maruz kaldı. Zincirdeki güvenlik açığından faydalanan hacker veya hackerlar, resmi açıklamaya göre 100 milyon dolar değerinde, üçüncü taraf kaynaklara göre ise 570 milyon dolar değerinde Binance Coin (BNB) bastılar ve kendi hesaplarına aktardılar.