"> ">

Çok Kötü Etkilenmenize Rağmen Felaket Haberlerini Takip Etmeyi Bırakamamanızın Nedeni: Doom Scrolling

İşte bu duruma İngilizcede "doomscrolling" adı verilmiş, Türkçeye ise "felaket kaydırması" olarak çevirebiliriz.

20.02.2023 20:30:20 tarihinde yayınlandı.

İşte bu duruma İngilizcede "doomscrolling" adı verilmiş, Türkçeye ise "felaket kaydırması" olarak çevirebiliriz.

Aslında haberlerin geneline bakıldığında özel bir çaba gerektirdiği söylenemez, zaten gerçek bir "doom"un içindeyiz.

Hatta pandemi, orman yangınları, kadın cinayetleri, adaletsizlik, deprem kaynaklı yoğun gündemlerde Instagram'a dahi sıçrayabiliyor bu durum. Sosyal medya çağı öncesinde sabahları sadece gazete okur, günlük yaşantımıza devam ederdik. Akşamları da bir haber bülteni izlemekle yetinirdik. Şimdilerde ise her şeyi "son dakika" öğrenmek istediğimiz için kötü haber seline kapılıyoruz.

Böyle olduğu takdirde sonumuz hepten duyarsızlaşmaya doğru gidebilir. Dikkat ettiyseniz herhangi bir kadın cinayeti bile eskisi kadar gündem olmuyor ne yazık ki. Bu da çok fazla kötü haber tüketmemizle alakalı.

Sabah uyanıyoruz, sosyal medyaya baktığımızda yine yepyeni bir felaket kaydırması başlıyor. Saatlerce sürüyor ve bu da gece uykusuzluğuna neden oluyor.

Harvard'daki bilim insanı Mesfin Bekalu, insanların olumsuz haberleri okumaya daha fazla meyilli olduğunu söylüyor. Elbette bu gibi durumların kitlesel dayanışma sağlamak gibi faydalı etkileri var fakat kendimize şunları da sormamız gerekiyor:

Neden parmaklarım ağrıyana dek kaydırmaya devam ediyorum? Neden bu kadar kötü hissettirmesine rağmen buna devam ediyorum? Bazı hesapları, kelimeleri takipten çıkarsam ya da en azından sessize alsam bunun bana etkisi ne olur? Pat diye karşıma çıkmasalar da ben istediğimde gidip ne oluyormuş diye baksam mesela, bu beni daha iyi hissettirir mi? Bu durum nereye kadar böyle devam edecek, yıllarca mı, bir ömür boyu mu?

Bunun adını koymak bir miktar etkili olabilir, çünkü bir farkındalık kazandıracağı için "şu an felaket kaydırması yapıyorum" diyerek kendimizi uyarabiliriz. "Yapmakta olduğum şeye o kadar da gerek var mı? diye kendimize sorabiliriz. Hesaplarımızı bir süreliğine dondurma, internet bağlantısını kapatma gibi yöntemlere başvursak da bunların kısa süreli olduğunu biliyoruz.


Kaynak webtekno.com

 

Inter, FIFA 23te Olmayacak! (eFootball, EAin Keyfini Kaçırdı)

Futbol meraklılarının yıllardır tartıştığı eFootball ve FIFA (yeni ismiyle EA Sports FC) ikilisinde bugün bir tarafı üzecek bir gelişme daha yaşandı. Dünyanın en büyük futbol kulüplerinden Inter Milan, KONAMI ile olan anlaşmasını yeniledi.  Buna göre 2022/2023 sezonu itibarıyla Inter Milan öğeleri, eFootball dışında bir oyunda kullanılamayacak. Dolayısı ile FIFA 23'te Inter Milan kulübü orijinal forma, amblem ve stadyumu ile yer alamayacak.

Uzayda Film Çeken Soyuz MS-18 Mürettebatı Bugün Dünyaya Döndü

Aktris Yulia Peresild ve yönetmen-yapımcı Klim Shipenko, hasta bir kozmonotu tedavi etmek için uzay istasyonuna giden Rus bir doktorun hikayesini anlatan film The Challenge'ın sahnelerini çekmek üzere 5 Ekim'de Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) gitmiş ve ISS’i ziyaret eden ilk çok kişili film ekibi olmuştu. Dün yayınlanan bir habere göre; Soyuz MS18 isimli uzay aracının motorlarının test edildiği sırada motorlar ansızın ateşlenerek kontrolden çıkmış ve kısa sürede kontrol altına alınan aksilik sebebiyle Uluslararası Uzay İstasyonu’nda hasar meydana gelmişti. 

Windows 12 mi Geliyor: Microsoftun Daha Windows 11in Senesi Dolmadan Windows 12 Çalışmalarına Başladığı İddia Edildi

Microsoft’un en yeni işletim sistemi, bildiğiniz gibi Windows 11. Windows 11'in, getirdiği tasarım değişiklikleriyle etrafındaki işletim sistemlerinden birkaç bir şey topladığı aşikâr. Ancak genel anlamda beğenilen bir tasarıma sahip olduğunu söylemek mümkün. Şimdiye kadar bu yeni işletim sistemine gelen yorumlar da büyük oranda olumlu.