DJI, Droneları ve Sahiplerini Tespit Eden Sistemin Üretimini Durdurdu

Bireysel kullanım için üretilen drone’lar ve drone sistemleri, bulundurduğu ekipmanlarla savaş alanlarında dahi rol üstleniyor. Bunun en yakın örneğini de Rusya-Ukrayna savaşında görmeye devam ediyoruz.

9.03.2023 14:30:20 tarihinde yayınlandı.

Bireysel kullanım için üretilen drone’lar ve drone sistemleri, bulundurduğu ekipmanlarla savaş alanlarında dahi rol üstleniyor. Bunun en yakın örneğini de Rusya-Ukrayna savaşında görmeye devam ediyoruz.

Öte yandan bugün, Rusların Ukraynalı drone pilotlarına saldırmak için kullandığı öne sürülen bir sistem hakkında büyük bir haber geldi. DJI, hiçbir duyuru yapmadan ‘AeroScope’ adlı drone tespit sisteminin üretimini durdurdu.

2013’ten beri drone üreten şirket, AeroScope ürününün sayfasına “AeroScope artık üretimde değil.” notunu düştü. Çin merkezli şirket, verilen kararın gerekçesini henüz paylaşmadı.

DJI AeroScope, drone’ların kötüye kullanımına karşı güvenlik güçleri için geliştirilen bir cihaz olarak görev yapıyor. Cihaz, bölgedeki drone’ların yerini ve bu drone’ların verici sinyallerini tespit ediyor, hem drone’un hem de pilotunun konum bilgisini sunuyor.

DJI AeroScope’un Rusların lehine kullanıldığı iddiası, geçtiğimiz yıl Ukrayna Başbakan Yardımcısı Mykhailo Fedorov tarafından ortaya atılmıştı. Fedorov, DJI’ı doğrudan suçlar bir şekilde “Rusların Ukraynalıları öldürmesine yardım ediyor.” ifadelerini kullanmıştı.

DJI, bu iddiaların ardından hem Rusya hem de Ukrayna’ya teslimatlarını tamamen durdurmuştu. Ayrıca birkaç ay sonra AeroScope platformunun mobil modelini de üretmeyi sonlandırmıştı.

DJI’ın politikadan sorumlu eski başkan yardımcısı Brendan Schulman, haberlerin ardından yaptığı paylaşımda kararın ardında ABD Federal Havacılık İdaresi’nin (FAA) ‘Remote ID (Uzak Kimlik)’ uygulaması olabileceğini ifade etti.

Remote ID, özetle DJI AeroSpace’in yaptığı şeyi yapıyordu. FAA, güvenlik güçlerinin bir bölgedeki drone’ları takip edebilmesi için, ABD’deki her drone’a bir kimlik modülü takılmasını zorunlu kıldı. Bu da esasen AeroSpace’in en büyük pazar yeri olan ABD’de işlevsiz kalmasına yol açtı.


Kaynak webtekno.com

 

200den Fazla Site İncelendi: Alışveriş Sitelerinde Yer Alan Yorumların Güvenilir Olmadığı Ortaya Çıktı

İnternet kullanımının son yıllarda ciddi derecede yükselmesi çevrim içi alışveriş sitelerinin de popülerliğini artırmıştı. 2020 yılında ortaya çıkan ve insanları evine tıkayan COVID-19 pandemisi de bu tarz sitelerinin kullanımını artırmış, milyonlarca insanın fiziksel olarak alışveriş yapması yerine çevrim içi mecralara yönelmesini sağlamıştı.

OPPO’nun Logosu Değişti: Kendisiyle Özdeşleşen Yeşil Renk Artık Yok

Fiyatına göre oldukça sağlam performans gösteren ürünleriyle tanıdığımız OPPO, hem kendi amiral gemileriyle hem de Realme gibi alt markalarıyla aşağı yukarı her fiyat aralığında ürün sunarak geniş bir kullanıcı yelpazesine ulaşıyor. Bunu yaparken de şaşırtıcı bir hızla dünya çapındaki yerini sürekli hatırlatıyor.