e-Devlete 2 Yeni Özellik Geliyor: Tüm Askerlik İşlemleri Tek Ekranda Yapılabilecek!

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, resmi işlerimizi internet üzerinden yapmamızı sağlayan e-Devlet ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Oktay, aktif kullanıcı sayısı 60 milyonu aşan e-Devlet'e yeni özellikler geleceğini açıkladı. Aralarında "Askerliğim" ve "Varis-Muris" gibi özelliklerin yer aldığı yenilikler, yakın bir gelecekte vatandaşların hizmetine sunulacak.

15.08.2022 15:45:14 tarihinde yayınlandı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, resmi işlerimizi internet üzerinden yapmamızı sağlayan e-Devlet ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Oktay, aktif kullanıcı sayısı 60 milyonu aşan e-Devlet'e yeni özellikler geleceğini açıkladı. Aralarında "Askerliğim" ve "Varis-Muris" gibi özelliklerin yer aldığı yenilikler, yakın bir gelecekte vatandaşların hizmetine sunulacak.

“Yüksek memnuniyet oranıyla ilk günden bu yana başarı hikayeleri yazan Dijital Türkiye Kapısı’nı kullanıcı dostu ve her yaştan vatandaşımızı hedefleyen bir yaklaşımla geliştirmeye devam edeceğiz.” ifadelerini kullanan Fuat Oktay, çalışmaların bunlardan ibaret olmayacağını, ilerleyen dönemlerde e-Devlet'in bugünkünden çok daha işlevsel olacağını söyledi. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada e-Devlet'te 6 bin 665 dijital hizmet bulunduğunu açıklamıştı.

Fuat Oktay'ın açıklamalarında bahsettiği Askerliğim özelliği, askerlik çağındaki gençlerin işini kolaylaştıracak. Aslına bakacak olursak askerlik işlemleri hali hazırda e-Devlet'te mevcut. Ancak süreç çok karmaşıktı. Askerlik başvurusu yapmak için bir hizmet, askerlik belgesi almak için başka bir hizmet, askerlik yerini öğrenmek için başka bir hizmet kullanılıyordu. Askerliğim ile süreç baştan sona kadar kolaylıkla takip edilmiş olacak.

Bugüne dek bir yakını vefat eden vatandaş, ölen kişinin miras ve diğer işlemlerini sürdürebilmek için acısı daha tazeyken notere gitmek zorunda kalıyordu. Varis-Muris hizmeti, veraset işlemlerini kolaylaştırmış olacak. Ancak bu özelliğin vatandaşın notere gidip gitmemesi durumunu nasıl etkileyeceği henüz belli değil. Bizzat bir noterden edindiğimiz bilgilerde, kendilerine ulaşan bir bilgi olmadığı ifade edildi.

Dijital Türkiye Portalı’na entegre edilecek yeni kamu hizmetleri, ‘Askerliğim’ ve ‘Varis-Muris’ sekmesi gibi tek ekranda sunacağımız yeni alanlar, ‘Yeşil Kalkınma Devrimi’ perspektifimize katkı veren ‘Yeşil e-Devlet kapısı’ çalışmalarımız, kullanıcıların güvenliği ve veri güvenliği açısından iki aşamalı giriş yönteminin entegrasyonu ile telefonlarımıza gelecek tek kullanımlık şifre uygulamasının yaygınlaştırılması, e-Devlet mobil uygulamasının internet kotasını harcamadan kullanılması ve çalışmaları tamamlanan ‘Dijital Türkiye Platformu Ödeme Altyapısı’nın kullanıma açılması gibi konular bulunmaktadır.

Bunların yanı sıra kamu-iş dünyası dijital entegrasyonu hedefiyle Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile devam eden iş birliği kapsamında kamu olarak e-Devlet altyapı çalışmalarını uzun süreden beri hazır hale getirdik. Odalarımız veri paylaşımını tamamladığında oda bilgileri kamu kurumları ile tam entegre edilmiş olacak ve kamu-özel sektör eş güdümü güçlenecektir. İş dünyamızın odalardan hizmet alma süreleri hızlanacak ve kaliteleri yükselecektir. Çalışmayı henüz tamamlamayan sanayi ve ticaret odalarının gerekli hassasiyeti en hızlı şekilde göstereceğine inanıyorum.

İLGİLİ HABER e-Devlet Kullanıcı Sayısı Açıklandı: Hala Hiç e-Devlet Kullanmayan Milyonlar Var...

Bürokrasinin azaltılması yönünde artık kamu kurumlarımız hali hazırda ellerinde olan bilgi ve belgeleri büyük oranda vatandaşımızdan talep etmemektedir. Tüm kurumlarımızı ellerindeki verilerin paylaşımı hususunda daha etkin çalışmaya davet ediyorum.

“Araçlarım”, “İkametgahım”, “Hac ve umre işlemleri” ve “Çalışma hayatım” ekranları gibi çok yakında askerlik işlemlerinin baştan sona takip edileceği “Askerliğim” ve veraset işlemlerini çevrim içine taşıyan “Varis-Muris” ekranının hizmete sunulacağını aktaran Oktay, “Yüksek memnuniyet oranıyla ilk günden bu yana başarı hikayeleri yazan Dijital Türkiye Kapısı’nı kullanıcı dostu ve her yaştan vatandaşımızı hedefleyen bir yaklaşımla geliştirmeye devam edeceğiz.


Kaynak webtekno.com

 

DeepMindın Yapay Zekâ Araştırmacıları, Oyuncuların Zaafları Üzerine Çalışıyor

Gerçek hayattaki problemlerin çözümüne yönelik olarak geliştirmek istenen algoritmalar söz konusu olduğunda, bilgisayar oyunları gerçek hayata uyarlanıp algoritmaların geliştirilmesinde bilim insanlarına elverişli bir zemin sağlayabilir. Bunun sayesinde, yapay genel zekâ (AGI) için zemin hazırlanmış olabilir. AGI, yalnızca veri girişi gibi sıradan ve tekrarlanan görevleri değil, kendi çevresi hakkında da akıl yürütebilen bir karar verici yapay zekâ sistemine işaret ediyor.

Elon Muskla veya 3000li Yıllarda Yaşamış Bir Ninjayla Konuşabilirsiniz: Peki Nasıl?

Gün geçtikte hayatımıza girmeye devam eden yapay zeka ile ilgili gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Bu alanda yapılan çalışmalar sağlıktan ulaşıma kadar pek çok durumda insanlığa yardım ederken bu konuda çeşitli iddialarda gündeme geliyor. Geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen bir araştırma sonucunda yapay zekanın insanlığın sonunu gerçekten getirebileceği ortaya çıkmıştı.