Ekşi Sözlük Yönetimine Sitenin Kapatılmasının Altında Yatan Nedenleri Sorduk: İşte Aldığımız Yanıtlar

21 Şubat 2023 tarihinde uygulanan Ekşi Sözlük erişim engeli hala devam ediyor. Bu kararın uygulanmasına tepki gösteren de var destekleyen de. Hatta destekleyenler arasında Ekşi’ye gönül vermiş isimler de var.

13.03.2023 05:00:27 tarihinde yayınlandı.

21 Şubat 2023 tarihinde uygulanan Ekşi Sözlük erişim engeli hala devam ediyor. Bu kararın uygulanmasına tepki gösteren de var destekleyen de. Hatta destekleyenler arasında Ekşi’ye gönül vermiş isimler de var.

Peki Ekşi Sözlük yönetimi ne düşünüyor? Gündeme ilişkin tüm soru işaretlerini derleyip Ekşi Sözlük Genel Müdürü Nilgün Gürsoy ile bir röportaj gerçekleştirdik. Kendisinin yanıtları, Sözlük yönetiminin uygulanan erişim engeline, taraflı ya da tarafsız şekilde iletilen tüm eleştirilere karşı nasıl bir duruş sergilediğini net şekilde gösteriyor.

Gördüğünüz üzere deprem ve siyaset gündemleri gibi internet gündemi de epey yoğun geçti. Twitter ve Ekşi Sözlük’ün erişime engellenme gerekçeleri birbirleriyle benzer, ancak bu iki platform arasında önemli ve bariz bir fark var: Ekşi Sözlük tamamen Türkiye merkezli bir yapı, Twitter ise Türkiye’de hizmet veren global bir şirket. Ekşi Sözlük yönetimi, özellikle bu farktan dolayı alınan kararların ve baskının farklı şekilde uygulandığına dair tepkili.

Soru: Ekşi Sözlük yönetimi, engelleme kararına nasıl yaklaşıyor? Bu engel size göre insanların hangi özgürlüklerini kısıtlıyor?

Soru: Siyasilerin ya da devlet görevlilerinin uzun bir süredir Sözlük’ün kapatılmasına dair yaptığı çağrılar, kürsü dışında/perde arkasında kurumsal bir baskı aracı olarak kullanıldı mı?

Soru: Yazar bilgilerinin devlet kurumlarıyla paylaşılması konusu ciddi şekilde eleştiriliyor, bu eleştirilere ilişkin yanıtınız nedir? 

Soru: Yaşanan son engelleme öncesinde herhangi bir yazarın bilgileri yetkililer tarafından istendi mi? Engelleme kararı bu bilgilerin verilmemesi sebebiyle alınmış olabilir mi?

Soru: Ekşi Sözlük içerisinde devlet kurumlarıyla birlikte çalışan, haberleşen bir ekip var mı? 


Kaynak webtekno.com

 

Ücretli Abonelik Sistemi Twitter Blue, Daha Türkiyeye Gelmeden Zamlandı: İşte "Yok Artık" Dedirten Türkiye Fiyatı

Dünyanın en popüler mikroblog platformu Twitter, bundan bir yıl kadar önce Twitter Blue isimli ücretli abonelik sistemini duyurmuştu. Bu ücretli abonelik sistemi, kullanıcılara bazı premium(!) özellikler sunuyordu. ABD'de 2,99 dolar olarak fiyatlanan, Türkiye'de ise 30,99 TL karşılığında kullanılabileceği açıklanan Twitter Blue, henüz ülkemizde kullanılabilir durumda değil. 

Epic Games’den Üçlü Yılbaşı Hediyesi: Toplam Değeri 295 Tl Olan Tomb Raider Trilogy Ücretsiz Oldu

Epic Games, özellikle son dönemde oyuncuların desteğini ve beğenisini kazanmayı başardı. Her hafta birbirinden heyecanlı oyunları belli bir süreliğine ücretsiz yapan platform, yılbaşı özel kampanyasıyla da adeta kendini aştı. Normalde her hafta bir oyununu ücretsiz yapan Epic Games, bu süreyi Aralık ayında neredeyse iki günde bire indirdi.

Atatürkten Sonra Şimdi de İstiklal Marşı Yapay Zekâ Tarafından Görsele Döküldü: O Zorlu Kıtalar Epey Zorlamışa Benziyor

Daha önce yapay zekânın, "Atatürk modern zamanlarda yaşasaydı nasıl görünürdü?" sorusuna cevap olan görseller ürettiğini görmüştük. Fakat bunu tabir yerindeyse 'önüne gelenin' yapması ve tekrara binmesi, bir nevi etkileşim aracı olarak görülmesine ve tepki toplamasına sebep oldu. O kısımlara fazla girmeden sadece bu görsellere bakarak yapay zekânın son yıllarda büyük gelişme gösterdiğini görmek sevindirici diyebiliriz.