Hiçliğin Ortasındaki Uluslararası Uzay İstasyonunda Temiz Hava ve Su Nasıl Hiç Bitmiyor?

Uluslararası Uzay İstasyonu, gezegenimizin yörüngesinde yaklaşık 400 kilometre yükseklikte ve saniyede 7.8 kilometre hızla dönen insan yapımı bir uydu.

31.12.2022 21:45:12 tarihinde yayınlandı.

Uluslararası Uzay İstasyonu, gezegenimizin yörüngesinde yaklaşık 400 kilometre yükseklikte ve saniyede 7.8 kilometre hızla dönen insan yapımı bir uydu.

İstasyon, uzayda işlerin nasıl yürüdüğüne dair bilgimizi geliştirmek için araştırmalar yürüten ve bir dizi deney yapan astronotlara ev sahipliği yapıyor.

Mürettebatın uzayda olabildiğince rahat yaşamasını sağlamak için Uluslararası Uzay İstasyonu'nda birçok yaşam destek sistemi olduğunu söyleyebiliriz.

Hiç şüphe yok ki astronotların Dünya yüzeyinden kilometrelerce yukarıda hayatta kalmak için ihtiyaç duyduğu en önemli üç şey su, yiyecek ve oksijen.

İstasyon aslında Dünya atmosferinin içinde kalsa da termosfer tabakası olarak bilinen bu yükseklikte hava molekülleri solumak için kullanılamayacak kadar seyrek. Peki bu durumda okjisenleri nasıl bitmiyor?

NASA, istasyonda zaten sahip oldukları şeyleri geri dönüştürme konusunda gerçekten çok başarılı. Uluslarasarı Uzay İstasyonu’nda ihtiyaç duyulan oksijeni üretmekle görevli sisteme Oksijen Üretim Sistemi (Oxygen Generation System) adı verilmiş.

Bu sistem elektroliz ile suyu bileşenlerine ayırarak oksijen ve hidrojen gazları açığa çıkarıyor.

Elektrik akımı yardımıyla bir sıvı içinde çözünmüş kimyasal bileşiklerin ayrıştırılması işlemine elektroliz deniyor. Bu işlemi sadece su için uyguladığımızda, su (H2O) oksijen (O2) ve hidrojen (H2) moleküllerine ayrılıyor.

Elektroliz ile elde edilen oksijen gazı uzay istasyonunun havasına karışıyor. Böylece istasyonun solunabilir havası sürdülebiliyor. Elektroliz sırasında açığa çıkan hidrojen ise patlayıcı bir gaz olduğu için istasyondan uzaklaştırılıyordu. Ta ki 2010'a kadar. Bu konuya birazdan geri döneceğiz, ama önce su kısmına bakalım...


Kaynak webtekno.com

 

200 MP Kameralı Telefonların Ne Kadar Kaliteli Fotoğraflar Çekebileceğini Gösteren Video (Dikkat, Kedi İçerir!)

Güney Koreli teknoloji devi Samsung, geçtiğimiz yıl ISOCELL HP1 olarak isimlendirdiği akıllı telefon kamera sensörünü duyurmuştu. Dünyanın ilk 200 MP akıllı telefon kamerası olarak tarihe geçen ISOCELL HP1, sahip olduğu ChameleonCell teknolojisi ile pikselleri gruplandırabiliyor, bu sayede de oldukça detaylı görüntüler elde edilmesini sağlıyordu. Ancak Samsung ISOCELL HP1 şu ana dek hiçbir akıllı telefonda kullanılmadı. Bu da kamera performansının hala bir merak konusu olmasına neden oldu. 

Instagramı Yasaklayan Rusya, Çakma Instagram Geliştirdi: Karşınızda Patates Püreli Sosyal Medya Uygulaması Rossgram

Ukrayna’yı işgaliyle birlikte Rusya, tüm Batı dünyasından ağır yaptırımlarla karşılaştı. Rus halkını da adeta dünyadan soyutlayan bu yaptırımlar sürerken ise Rusya, ‘İşgalcilere ölüm’ gibi paylaşımlara izin vereceği ortaya çıkan (açıklamayla geri adım atıldı) Meta’ya yönelik karşı harekete geçmişti. Bu kapsamda geçtiğimiz günlerde Instagram, Rusya’da yasaklanmıştı.

Fortnite’a Dahil Olan The Paradigm Karakterini, Marvel’dan Tanıdığımız Brie Larson’ın Kendisi Seslendirecek

Dünyanın en popüler battle royale oyunlarından biri olan Fortnite, oyuna getirdiği yeni karakterler ve yaptığı güncellemelerle adından söz ettirmeye devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde oyuna sosyal medyada viral olan ‘Jiggle Jiggle’ şarkısı ve dans figürü eklenmişti. Oyuncular, oyun içinde istedikleri anda şarkıyla birlikte dans edebiliyorlar.