Instagram Algoritmasının Nasıl Çalıştığı Açıklandı: Gönderiler, Hikayeler, Reelsler ve Keşfet Sayfası Neye Göre Sıralanıyor?

Dünyanın en popüler sosyal medya platformlarından Instagram'ın yıllardır merak edilmekte olan bir meselesi var. Bu mesele, tahmin edebileceğiniz üzere Instagram algoritması. İnsanlar, gün boyunca yüzlerce, belki de binlerce gönderi görüyorlar ancak bu gönderilerin neye göre sıralandığı bir türlü anlaşılamadı. Instagram CEO'su Adam Mosseri, yıllardır devam eden bu tartışmaya son noktayı koydu ve Instagram algoritması nasıl çalışıyor sorusunu tüm detaylarıyla anlattı.

2.06.2023 09:45:08 tarihinde yayınlandı.

Dünyanın en popüler sosyal medya platformlarından Instagram'ın yıllardır merak edilmekte olan bir meselesi var. Bu mesele, tahmin edebileceğiniz üzere Instagram algoritması. İnsanlar, gün boyunca yüzlerce, belki de binlerce gönderi görüyorlar ancak bu gönderilerin neye göre sıralandığı bir türlü anlaşılamadı. Instagram CEO'su Adam Mosseri, yıllardır devam eden bu tartışmaya son noktayı koydu ve Instagram algoritması nasıl çalışıyor sorusunu tüm detaylarıyla anlattı.

Adam Mosseri tarafından yapılan açıklamalar, Instagram'daki gönderilerin, hikayelerin, keşfet sayfasının ve Reels'lerin neye göre sıralamalar yapıldığını gözler önüne seriyor. Yapılan açıklamalara baktığımızda, Instagram'ın aslında birden çok algoritmaya sahip olduğunu ve bu algoritmaların eş zamanlı olarak çalıştığını görüyoruz. Gelin hep birlikte, Instagram algoritmasının nasıl çalıştığına tüm detaylarıyla bakalım.

Instagram algoritması, diğer her şeyden önce sizin Instagram'daki kullanım alışkanlıklarınıza bakıyor. Bu bağlamda; beğendiğiniz, kaydettiğiniz, yorum yaptığınız ve biriyle paylaştığınız gönderiler, Instagram için ilgi alanınız olarak kabul ediliyor. Anasayfadaki diğer gönderiler de buna göre şekillendiriliyor.

Adam Mosseri, Instagram algoritması nasıl çalışıyor sorusunu yanıtladığı gönderide, gösterilen gönderiler hakkındaki bilgilerin de önemli olduğunu açıkladı. Algoritma, bir kullanıcının takip ettiği hesaplardaki gönderileri, popülaritelerine göre ayırıyor. Gönderinin kaç kişi tarafından beğenildiği, yorum aldığı, paylaşıldığı ve kaydedildiği gibi hususlar, anasayfadaki yeriyle ilgili belirleyici oluyor.

Instagram algoritması sadece gösterilen gönderiye odaklanmıyor. Gönderinin kim tarafından paylaşıldığı da ana sayfadaki yeri için önemli. Daha popüler kullanıcılara ait gönderiler, daha ön planda tutuluyor. Ancak burada şöyle de bir handikap var. Bir kullanıcı ne kadar popüler olursa olsun, sürekli paylaşım yapması halinde tüm gönderiler öne çıkarılmıyor.

Instagram'daki hikayelerin neye göre sıralandığı konusunda başı çeken husus, geçmişteki davranışlar. Adam Mosseri, geçmişteki hareketlerin Instagram algoritması nasıl çalışıyor sorusu için önemli olduğunu söyledi. Hikayeler açısından baktığımızda, en önemli hususun geçmişteki görüntülemeler olduğu sonucuna ulaşıyoruz. Bir kullanıcının hikayesine ne kadar çok bakarsanız, o kullanıcı o kadar ön sıralarda yer alıyor.

Instagram hikayelerinin nasıl sıralandığı konusunda önemli olan şeylerden biri de kullanıcının diğer hikayeleriyle etkileşime girme sıklığınız. Hikayesine daha fazla beğeni veya DM attığınız hesaplara ait hikayeler, daha ön sıralarda gösteriliyor.

Instagram, hikaye paylaşan kullanıcının aileniz mi, arkadaşınız mı veya tanımadığınız biri mi olduğunu da tahmin etmeye çalışıyor. Yakınlık seviyeniz arttıkça, hikayeler ön plana çıkarılıyor.


Kaynak webtekno.com

 

Twitch, Yeni ‘Bağış’ Özelliğini Duyurdu: Artık Yayıncılara Değil Vakıflara Bağış Atabileceksiniz

En büyük canlı yayın platformu Twitch’te yayıncılar, kendileri için bağış toplamanın yanı sıra yardım kuruluşları için de bağış toplayabiliyorlar. Yayıncıların iyi bir amaca hizmet etme amacıyla topladığı bu paralar, yayıncı aracılığı ile kuruluşlara aktarılıyor. Bugünse Twitch bu durumu ortadan kaldıran ve ortalığı toparlayan yeni özelliğini duyurdu.

E-postalar Nasıl Oluyor da WhatsApp Mesajları Gibi Anında İletilmiyor?

Günümüzde hemen hemen herkesin en az bir adet e-posta hesabı bulunuyor. En basitinden yola çıkarsak bir sosyal medya uygulamasına veya bir internet sitesine kaydolmak için bile e-posta adresi gerekebiliyor. Bu tarz işlerde daha sık kullanılan ve hayatımızda önemli yeri olan e-postanın, anlık mesaj uygulamalarında da olduğu gibi temel fikrinde göndericinin iletilerini alıcıya göndermek yatıyor.

Çinden Dünyayı Şoka Uğratan Duyuru: İktidar Partisine ‘Sadakati’ Ölçmek İçin Yapay Zeka Geliştirildi

Yapay zekâyı kullandığı alanlarla zaman zaman tartışma yaratan Çin, bugün dünya çapında yeniden gözleri üstüne çeken bir duyuru paylaştı. Çin’in Hefei Kapsamlı Ulusal Bilim Merkezi, sosyal medyada yaptığı duyuruda siyasi parti üyelerinin faaliyetlerinin ‘kalitesini ölçen’ ve ‘sorunları çözen' bir yapay zekâ geliştirmeye başladı