Islak İmza Niteliği Taşıyan Mobil İmza Nedir, Nasıl Alınır?

Artık dijital bir dünyada yaşıyoruz. Bunu kabul etmeli ve kağıt kalem alışkanlıklarımızı bir kenara bırakmalıyız. Öyle ki artık resmi işlemler bile dijital dünyada hazırlanan dökümanlar ve bu dökümanlara atılan dijital imzalar ile gerçekleşiyor. Söz konusu dijital imzalardan biri de mobil imzadır. Mobil imza ile ilk kez, e-Devlet Kapısı hesabınıza giriş seçeneklerinden biri olarak karşılaşmış olabilirsiniz.

22.02.2022 19:30:22 tarihinde yayınlandı.

Artık dijital bir dünyada yaşıyoruz. Bunu kabul etmeli ve kağıt kalem alışkanlıklarımızı bir kenara bırakmalıyız. Öyle ki artık resmi işlemler bile dijital dünyada hazırlanan dökümanlar ve bu dökümanlara atılan dijital imzalar ile gerçekleşiyor. Söz konusu dijital imzalardan biri de mobil imzadır. Mobil imza ile ilk kez, e-Devlet Kapısı hesabınıza giriş seçeneklerinden biri olarak karşılaşmış olabilirsiniz.

Mobil imza, GSM operatörleri tarafından kullanıcılarına sunulan bir hizmettir. Tıpkı aylık internet paketi alır gibi bir mobil imza paketi alıyorsunuz ve operatöre göre değişen bir süre boyunca bu servisi kullanabiliyorsunuz. Ücretler de kullanım hizmetlerine göre değişiklik gösteriyor elbette. Gelin mobil imza nedir, nasıl alınır, farklı GSM operatörlerinin sunduğu mobil imza servis hizmetleri ne kadar yakından görelim.

Mobil imza, dijital ortamda hazırlanan dökümanların imzalanması için kullanılan bir sistemdir. 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu’na göre ıslak imza ile aynı hukuki geçerliliği vardır. Bir grup sayısal veriden oluşan mobil imza hem kişinin belgeyi imzaladığını gösterir hem de belge üzerinde herhangi bir değişim yapılmadığını taahhüt eder. 

Mobil imza hizmeti, GSM operatörleri tarafından sağlanır. Bu nedenle mobil imza hizmetini kullanabilmek için mobil imza uyumlu bir SIM kart sahibi olmalısınız. Böyle bir SIM kart aldıktan sonra operatöre göre değişen aylık servis ücretini ödeyerek mobil imza kullanmaya başlayabilirsiniz.

Mobil imza hizmetini şu an için internet sitesinden alamıyorsunuz. Mutlaka nüfus cüzdanınızla beraber GSM operatörünün şubesine gitmelisiniz. Böyle olması çok daha iyi çünkü mobil imzanın hukuki geçerliliği ıslak imza ile aynı olduğu için yüz yüze görüşme yapmak çok daha güvenli olacaktır. 

Kullanılan uygulama ve GSM operatörüne göre prosedür değişse de ilk olarak mobil imza kullanacağınız uygulamayı açıyor ve bilgilerinizi girerek imzala butonuna tıklıyorsunuz. Hem uygulamada hem de cep telefonunuzda bir kod karşınıza çıkıyor. Bu kodlar birbirini tutuyorsa onaylıyor ve mobil imza şifrenizi giriyorsunuz. Bu kadar basit. 

Turkcell, standart bir mobil imza hizmeti için kullanıcılarından aylık ortalama 10 TL ücret alıyor. Mobil imza uyumlu bir SIM kartınız yoksa bir de kart ücreti ödüyorsununuz. Mobil imza hizmetine ek olarak aldığınız hizmetler ücreti yükseltiyor. Turkcell mobil imza detaylarını buradan görebilirsiniz.

Türk Telekom, standart bir mobil imza hizmeti için kullanıcılarından aylık 4.95 TL ücret alıyor. Mobil imza uyumlu bir SIM kartınız yoksa kart ücreti olarak 35 TL ve tek sefere mahsus 4 TL işlem bedeli ödüyorsununuz. Mobil imza hizmetinden yalnızca Türk Telekom faturalı hat sahipleri yararlanabiliyor. Türk Telekom mobil imza detaylarını buradan görebilirsiniz.

Vodafone, standart bir mobil imza hizmeti için kullanıcılarından aylık 5 TL ücret alıyor. Mobil imza uyumlu bir SIM kartınız yoksa kart ücreti olarak 31 TL ödüyorsununuz. Mobil imza hizmetinden yalnızca Vodafone faturalı hat sahipleri yararlanabiliyor. Vodafone mobil imza detaylarını buradan görebilirsiniz.


Kaynak webtekno.com

 

Qualcomm, Yeni Snapdragon Sound Teknolojisini Tanıttı: Oyun Deneyiminizi Bambaşka Bir Boyuta Taşıyacak

Telefon alırken en çok dikkat edilen özelliklerinden biri de şüphesizki nasıl bir işlemciye sahip olduğudur. Son dönemlerde çıkan pek çok telefon modelinin işlemcisinde ise karşımıza Snapdragon çıkıyor. Qualcomm tarafından üretilen bu başarılı işlemcilerin adı, bu defa yeni bir telefon modelinde değil tamamen farklı bir alanda karşımıza çıkıyor. 

WhatsAppın Patronu Hükümetlere Kafa Tuttu: Bir Şeyi İstiyorlar Diye Yapmak Aptalca!

İngiliz hükümeti, bir süredir çocuk istismarına odaklanmış durumda. Doğal olarak da konuyla ilgili düzenlemeler yapmak ve bu durumun önüne geçmek istiyor. Masadaki olasılıklar arasında yer alan seçeneklerden bir tanesi de WhatsApp gibi mesajlaşma uygulamalarındaki mesajların taranabilmesi. Konunun bir numaralı muhatabı WhatsApp ise bu fikre şiddetle karşı çıktı.

Dünyanın En Değerli NFT Koleksiyonu Hakkında Soruşturma! NFTlerin Kaderini Belirleyebilir

Geçtiğimiz yıl bomba bir çıkış yapan, günümüzdeyse yatırımcılarını büyük bir hüsrana uğratan NFT sektöründen bugün önemli bir haber geldi. NFT piyasasının en yüksek fiyatlardan satılan bazı NFT’lerinin de yer aldığı, ikonikleşen maymun figürüne yer veren Bored Ape Yacht Club NFT’lerinin oluşturucusu hakkında soruşturma başlatıldı.

44 Ülke, Bitcoin Konuşmak İçin Para Birimi Bitcoin Olan El Salvadorda Bir Araya Gelecek

Geçtiğimiz dönemlerde en çok konuştuğumuz isimlerden bir tanesi, El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele'ydi. Son yılların en çok tartışılan yatırım aracı haline gelen Bitcoin'i resmi para birimi olarak kabul eden Bukele, dünyada bir ilki gerçekleştirmişti. Bukele'nin yaptığı son açıklama, Bitcoin'i resmi para birimi olarak kullanan ülkelerin sayısının artabileceğini düşündürüyor.