Jüpiter Gibi Dev Gezegenler İşte Böyle Oluşuyor: 7 Bin Işık Yılı Uzaklıkta Dev Bir Gezegenin Oluşumu Gözlemlendi

Gezegenlerin oluşumuna dair onlarca yıldır yürütülen çalışmalar bize bazı cevaplar veriyor. Ancak söz konusu hiçbir zaman çıplak gözle öylece göremediğimiz gezegen oluşumu gibi bir konu olunca, her zaman daha fazla araştırma ve gözleme ihtiyaç oluyor.

1.08.2023 14:45:08 tarihinde yayınlandı.

Gezegenlerin oluşumuna dair onlarca yıldır yürütülen çalışmalar bize bazı cevaplar veriyor. Ancak söz konusu hiçbir zaman çıplak gözle öylece göremediğimiz gezegen oluşumu gibi bir konu olunca, her zaman daha fazla araştırma ve gözleme ihtiyaç oluyor.

Yayımlanan yeni bir araştırma, dev gezegenlerin oluşumuna dair oldukça önemli bir konuyu aydınlattı ve uzun yıllardır 'dev gezegenler nasıl oluşur?' sorusuna verilen cevabı bir kez daha ortaya koydu. Üstelik yapılan gözlem, tarihte bir ilk olma özelliğini de taşıyor.

Monoceros adıyla da bilinen Tekboynuz takımyıldızında bulunan V960 Mon isimli genç bir yıldız, uzun yıllardır araştırma ekipleri tarafından gözlemleniyordu. Elde edilen veriler, gezegenlerin oluşumuna yönelik daha yeni bir teori diyebileceğimiz disk kararsızlığı modeline yönelik önemli kanıtlar sundu.

Gezegenlerin nasıl oluştuğuna yönelik açıklamayı bilim insanları 'Çekirdek Toplanması' ve 'Disk Karasızlığı' modelleri ile yapıyor. Ancak genellikle öne çıkan model olan çekirdek toplanması, Jüpiter gibi gaz devi gezegenlerin oluşumunu tam olarak açıklayamıyor. Bu noktada ise devreye disk kararsızlığı modeli giriyor.

Fakat disk kararsızlığı modeline yönelik yeterli gözlemin olmayışı, bu modeli son yıllarda geri plana itmişti. V960 Mon'un gözlemlerinden elde edilen veriler ise tarihte ilk kez gezegen ölçeklerinde meydana gelen disk kararsızlığının kanıtı olarak sunuldu.

Basitçe anlatmak gerekirse disk kararsızlığı modelinde toz ve gaz kümeleri zaman içerisinde bir araya gelerek daha büyük, kimi durumlarda gezegenimizin birkaç katı büyüklüğünde kümeler oluşturuyorlar. Bu süreç çekirdek toplanması modelinden çok daha hızlı meydana gelir ve bu da hızla yok olan hafif gazları yakalayabilmelerine olanak tanır. 

V960 Mon'da da gözlemlenen tam olarak buydu. V960 Mon'un çevresindeki diskte oluşan sarmal kollarda, her biri Dünya'nın birkaç katı büyüklüğünde kümeler bulundu. Bu kümelerin oluşacak gaz devi gezegenlerin oluşumunun erken aşamaları olduğu düşünülüyor.

Gözlemevleri ve dev teleskoplar ile genç yıldızların incelenmesinin ilerleyen süreçte disk kararsızlığı modeline dair daha fazla veri sunacağı düşünülüyor.

İLGİLİ HABER James Webb Uzay Teleskobunun Uzayda Olduğu 1 Yıl Boyunca Çektiği En İyi Fotoğraflar


Kaynak webtekno.com

 

Twitter’ın Telif Hakkı Sistemi Bozuldu: Siteye Film Yükleyenler Bile Var

Elon Musk’ın satın almasından sonra yönetimsel ve yapı olarak çok ciddi bir sınav veren Twitter’da işler, görünüşe göre pek de yolunda gitmiyor. Musk’ın pek çok ismi kovması, kovulmayanların bir kısmının görevlerinden ayrılması, gelen eleştiriler derken platform pek çok sorunla boğuşmaya başladı. 

Kedi Simülatörü PCye Geliyor! İşte Yılın Oyunu Olmaya Aday Strayin Çıkış Tarihi

Bundan birkaç yıl önce sizlerle paylaştığımız bir haberimizde, Stray isimli bir oyunun duyurulduğundan bahsetmiştik. PlayStation ve PC ekosistemleri için geliştirilen bu oyun, dünyaya bir kedinin gözünden bakmamızı sağlıyordu. Evet; bu oyunda bir kedi olacaktık ve robotlarla doldurulmuş bir dünyada eğlenceli bir maceraya atılacaktık. Yayıncı şirket Annapurna Interactive, bu oyunun 2022'nin başında piyasaya süreceğini açıklamış ancak daha sonraki açıklamalarda ertelemeye gidildiği duyurulmuştu.