Kafalar Karıştı: AR, VR, MR ve XR Teknolojileri Arasındaki Farkı Nasıl Anlayacağız?

Apple’ın Vision Pro’yu tanıtmasının ardından sosyal medyada ve hatta bazı haber sitelerinde bunun bir AR/VR gözlüğü olduğu yazıldı. Elbette ki bu teknolojiyle yeni tanıştığımızı düşünürsek hangi gözlüğe AR, hangisine VR dendiğini karıştırıyor olmamız oldukça doğal. 

9.06.2023 17:00:21 tarihinde yayınlandı.

Apple’ın Vision Pro’yu tanıtmasının ardından sosyal medyada ve hatta bazı haber sitelerinde bunun bir AR/VR gözlüğü olduğu yazıldı. Elbette ki bu teknolojiyle yeni tanıştığımızı düşünürsek hangi gözlüğe AR, hangisine VR dendiğini karıştırıyor olmamız oldukça doğal. 

Üstelik yalnızca AR ve VR ile de bitmiyor. Bunun bir de MR’ı ve hatta XR’ı bile var. Öyleyse ekranları ortadan kaldırıp tüm her şeyi gerçek dünyaya dökecek kadar gelişen teknolojiye ayak uydurup pek çoğumuzun yeni yeni duymaya başladığı bu terimlerin ne anlama geldiğini öğrenelim.  

Yukarıdaki görselde Pokemon Go oyununun AR modunu görüyorsunuz. Aslında orada olmayan (ve elbette ki orada olması mümkün olmayan) Drowzee, AR modu sayesinde sanki hemen önümüzde bekliyormuş gibi görünüyor. Üstelik AR teknolojisi, hayatımızın pek çok alanında karşımıza çıkmaya devam ediyor.

Geçtiğimiz aylarda IKEA, kullanıcıların bir ürünü satın almadan önce evlerinde nasıl görüneceğine dair fikir edinebilmeleri için bir artırılmış gerçeklik özelliğini tanıttı. Aslında bu iki örnek, AR teknolojisini de çok net bir şekilde özetliyor: Fiziksel dünyanın üzerine dijital öğelerin bindirilmesi. 

Apple’ın Vision Pro’sunun kafa karışıklığına sebep olmasının sebeplerinden biri de buydu. Tanıtımlarda gördüğümüz salonun ortasında beliren uygulama menüleri aslında bir AR teknolojisi olsa da Vision Pro yalnızca bu kadarla sınırlı değil. Bu sebeple de tam olarak bir AR gözlüğü olduğunu söylemek de yanlış olacaktır. 

Günümüzde karşılaştığımız pek çok gözlüğü (Örneğin Meta Quest) bu sınıfa dahil edebiliriz. VR teknolojisini diğerlerinden ayırt etmek oldukça basit. Eğer gözleriniz yalnızca dijital dünyadan objeleri görüyorsa bir VR deneyimi yaşadığınızı söyleyebiliriz.

Zira bu teknoloji, bir nevi gözlerimizin yerini alıyor ve bizi dijital dünyada bir yolculuğa çıkartıyor. Ancak bu yolculuğumuz sırasında fiziksel dünyayla neredeyse hiçbir bağlantımız bulunmuyor. Bu sebeple de AR’ın aksine VR gözlükleri sizi gerçek dünyadan uzaklaştırır.  

Apple Vision Pro’nun dahil olduğu kategoriye geldik. Karma Gerçeklik yani orijinal deyimiyle Mixed Reality (MR) gerçek ve dijital dünyaların tam bir birleşiminden oluşur. Gerçek dünyada dijital öğeleri görebilir, etkileşime girebilir. Etkileşime girilebilir olması sebebiyle hem VR’dan hem de AR’dan kolayca ayrıştırılabilir.  

Apple’ın Vision Pro’su da bir karma gerçeklik gözlüğü olarak karşımıza çıktı. Dolayısıyla gerçek hayat ile dijital dünya arasındaki ince çizgide gidip geleceğimizi tahmin etmek pek de zor değil. Elbette Apple bunu bir VR gözlüğü olarak da piyasaya sürebilirdi ancak bu defa yıllardır bekleyen kullanıcılar için bir miktar hayal kırıklığı olabilirdi.


Kaynak webtekno.com

 

Snapchat, Masaüstü Sürümünü Yayınladı (Tamam Unutmadık Seni...)

Hikayeler özelliğini Snapchat’ten çalan Instagram: ne kadar ah aldın bir bilsen… Zira Snapchat yıllardır ne denediyse denesin sadece niş kitlesi tarafından kullanılmaya devam ediyor. Aslında her ne kadar ‘Hâlâ Snapchat kullanan mı var ya?’ deseniz de Snapchat’in hatırı sayılır bir kullanıcı sayısı var. Ancak dediğimiz gibi, ‘niş bir kitle’.

3D Modelleme Programı Sketchup Hakkında 14 Tüyo

Sezgisel çalışma araçları, açık kaynak kitaplıkları ve sayısız eklentisiyle kullanımı epey bir kolay olan SketchUp, tasarım dünyasının en iyi bilinen programları arasında ilk sıralarda yer alıyor. Hatta 3 boyutlu modelleme yapmayı öğrenmenin en kolay yolu olma unvanının sahibi olan SketchUp’ı kullanması o kadar kolaydır ki 3 boyutlu modelleme yapmaya hevesli birçok insan, herhangi bir kılavuz okuma ya da ek yardım alma ihtiyacı hissetmeden, sadece SketchUp’ta bulunan araçların ikonlarına bakıp ne işe yaradıklarını tahmin ederek olaya bodoslama dalmayı tercih ediyor.  

Fantastik Dünyasıyla Yoğun İlgi Çeken GhostWire: Tokyonun Çıkış Tarihi Açıklandı (PC Oyuncularına Sürpriz Var)

Geçtiğimiz eylül ayında düzenlenen PlayStation Showcase etkinliği, fragmanıyla büyük ilgi toplayan bir oyuna yer vermişti: GhostWire: Tokyo. Bethesda tarafından yayımlanan ve Tango Gameworks tarafından geliştirilen bu oyun, günümüz dünyasını fantastik bir dünyayla birleştirerek oldukça ilginç bir atmosfer sunacağını gösteriyordu.