Nokia 6G ‘Algılama’ Teknolojisinin Potansiyel Kullanım Alanlarını Duyurdu: Dünyanın Daha “Akıllı” Olmasına Yardımcı Olacak

Teknoloji hızla ilerlerken önce 4G sonra da 5G’nin çıkışıyla internet üzerinden veri aktarmak gittikçe kolaylaştı. Tabii ki bunun bir artısı olarak akıllı ve otonom cihazların birbirleriyle haberleşme süreleri de oldukça azaldı. Ancak teknolojinin daha da ilerleyebilmesi ve etrafımızda çok daha akıllı cihazları görebilmemiz için 6G teknolojisi bir zorunluluk haline geldi.

5.03.2023 14:30:27 tarihinde yayınlandı.

Teknoloji hızla ilerlerken önce 4G sonra da 5G’nin çıkışıyla internet üzerinden veri aktarmak gittikçe kolaylaştı. Tabii ki bunun bir artısı olarak akıllı ve otonom cihazların birbirleriyle haberleşme süreleri de oldukça azaldı. Ancak teknolojinin daha da ilerleyebilmesi ve etrafımızda çok daha akıllı cihazları görebilmemiz için 6G teknolojisi bir zorunluluk haline geldi.

Nokia da Barselona’da düzenlenen Mobil Dünya Kongresinde 6G’nin en büyük kullanım alanlarından birisi olması beklenen 6G Algılama (Sensing) adı verilen teknolojinin kullanım alanlarını birer kısa sunumla kullanıcılara gösterdi.

Mobil Dünya Kongresinde Nokia tarafından yapılan 2 farklı sunumda; 6G Algılama teknolojisinin insanları ve engelleri algılamada ne kadar geliştiği katılımcılara gösterildi. Dijital piyano ve forklift sunumlarında ekranın önündeki 6G Algılama teknolojisine sahip sensörlerin, karşılarındaki insanları ve engelleri 5G teknolojisine kıyasla çok daha hızlı ve net algıladığı belirtildi.

27 GHz bandında faaliyet gösteren bu sensörler, günümüzdeki frekans bantlarına göre çok yüksek bir değerde veri aktarabildiği için büyük ve detaylı taramalar, neredeyse sıfır gecikmeyle otonom araçların ve cihazların bilgi işlem birimlerine gönderilebilecek. Ayrıca cihazların uzaktan kontrole tepki süresi de neredeyse 0 gecikmeye düşebilecek.

Ayrıca Nokia, yaptığı sunumda 2021 yılında Ay’a 4G şebekesi kurmak için NASA’dan aldığı 14.1 milyon dolarlık fonu kullanarak Ay’a 4G yerine 6G teknolojisi kuracağını ve kullanılacak özel baz istasyonları sayesinde Ay ile Dünya arasında kesintisiz iletişim kurulabileceğini de açıkladı.

Projenin detayları hakkında bilgi verilmese de Nokia’nın Ay’a telefon şebekesi kurma fikri yaklaşık 2 yıldır şirketin gündemindeydi.

İLGİLİ HABER Biz Daha 5Gye Geçemeden Güney Kore, 6Gye Ne Zaman Geçiş Yapacağını Açıkladı

Çin ve Güney Kore 2030 yılına kadar 5G teknolojisini 6G ile değiştirmek için hazırlıklara başlamışken Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu geçtiğimiz aylarda 6G için çalışmalara başlandığının sinyallerini vermişti.


Kaynak webtekno.com

 

Twitter, 2021de En Çok Beğenilen Tweetleri Açıkladı: En Çok Konuşulanlar Arasında Türkiyeden İsimler de Var

2021 yılı boyunca aktif olarak kullandığımız tüm sosyal medya devleri, bu yıl boyunca neler hakkında konuştuğumuzu, neler izlediğimiz ve dinlediğimize dair 2021 yılı raporlarını yayınladı. Bu devler arasına geçtiğimiz gün Twitter da katıldı. Twitter, 2021 yılı raporunda 2021 yılının en fazla beğenilen Tweetlerini, en fazla Retweet edilen Tweetleri ve en fazla konuşulan dizi ve filmleri açıkladı.

Samsung, "Gerçek Dünya Bu Kadar Net Değil" Dedirten 8K QLED Ekranlarını Tanıttı

Ekran teknolojilerinde her yıl yeni bir devrim gerçekleştiren Samsung, son gerçekleştirdiği etkinlik Unbox & Discover’da yeni ekran serisi Neo QLED 8K’yı tanıttı. Televizyonun rolünü baştan aşağı değiştirmekte aracı olacak yeni ekran serisi; eğlence, bağlantı, iş ve daha fazlasının tek bir merkezden yönetilmesini sağlayacak.

Jüpiter, Dünya’yı Daha Yaşanabilir Bir Gezegen Haline Getirebilir

Dünya’nın, şu ana kadar keşfettiğimiz tüm gezegenler arasında yaşama elverişli olan tek gezegen olduğunu biliyoruz. Bu nedenle de bilim insanları, Dünya’yı baz alarak evrenin derinliklerinde başka yaşanabilir gezegen olup olmadığını keşfetmeye çalışıyor.