Optik İllüzyonların Bizi Nasıl Kandırdığı Ortaya Çıktı: Tongaya Düşen Aslında Beynimiz Değilmiş!

Mutlaka bir kez karşılaşmış ve hatta birkaç kez yanılmış olabilirsiniz. Görseldeki hangi çizgi daha uzun, daire hangi yöne dönüyor ve hatta bu elbise, ayakkabı, duvar ne renk… Optik illüzyonlar üzerine dönen tartışmaların internette sonu gelmiyor. Ancak bu tartışmalar bilim dünyasında da karşılık buluyor, bilim insanları beynimizin veya gözlerimizin nasıl çalıştıklarını anlamak için bu yanıltıcı, tartışmalı görselleri kullanıyorlar. 

4.07.2023 04:00:16 tarihinde yayınlandı.

Mutlaka bir kez karşılaşmış ve hatta birkaç kez yanılmış olabilirsiniz. Görseldeki hangi çizgi daha uzun, daire hangi yöne dönüyor ve hatta bu elbise, ayakkabı, duvar ne renk… Optik illüzyonlar üzerine dönen tartışmaların internette sonu gelmiyor. Ancak bu tartışmalar bilim dünyasında da karşılık buluyor, bilim insanları beynimizin veya gözlerimizin nasıl çalıştıklarını anlamak için bu yanıltıcı, tartışmalı görselleri kullanıyorlar. 

İngiltere’de bulunan Exeter Üniversitesi’nde görevli çevrebilimci Joylan Troscianko ve sinirbilimci Daniel Osorio; bir optik illüzyonun renk ve şekil gibi detayları farklı görmemiz sebebiyle mi yoksa beynimizin algılayış biçimiyle mi ilgili olduğunu araştırdı. 

Ancak birinin beyaz çizgi, diğerinin siyah çizgi üzerinde yer alması sebebiyle ikisinin de rengini farklı tonlarda görüyoruz. Muhtemelen soldaki çizginin daha koyu olduğu yorumuna ulaşıyoruz. 

İLGİLİ HABER Bu Optik İllüzyonlara Bakınca Kafamızın Allak Bullak Karışmasının Asıl Nedeni

Çünkü o güne kadar yaşadığımız deneyimler, mesela çocukluğumuzda ağaçların görünümündeki rengin yeşil ve tonları olarak adlandırıldığı bize öğretildi. Bugüne kadar optik illüzyonlardaki yanılgıların asıl sebebi olarak bu tip öğrenilmiş durumlar gösteriliyordu, ancak yeni araştırma ile asıl sebebin bu olmadığı anlaşıldı.

İLGİLİ HABER Gözler Yalan Söylemez mi? Nasıl Olduğunu Anlamakta Zorlanacağınız 10 Optik İllüzyon

Eğer baktığımız görüntü manzara gibi karmaşık değil de optik illüzyona sebep olan görsellerdeki gibi son derece basit detaylar içeriyorsa bu sıkıştırma işlemi sonuca daha çok etki ediyor. Bir başka deyişle gözlerimiz, görüntüyü sıkıştırıp beynimizin okuyabileceği mesajlar haline getirdiği anda işin rengi değişiyor. Gözlerimiz bu sıkıştırma işleminde yanılıyor, hatalı bir mesajı beyne iletiyor. Yani gözlerimiz kandırılıyor.

Gerçek dünyada sıklıkla karşılaştığımız karmaşık görüntülerde de sıkıştırma sonucunda hatalar yaşanabiliyor. Ancak bu hatalar, basit bir görselde oluşan hatalara kıyasla daha zor fark ediliyor. Hatta bu fark etme işlemi için çoğu zaman birinin size çıkıp ‘aslında o gri çizgiler aynı renk’ demesi gerekiyor. Sonuç olarak gözlerimizdeki sıkıştırma işlemi sonucunda oluşan hatalı mesaj, beynimiz tarafından okunuyor, bu mesaj gerçekle uyuşmuyor.

İLGİLİ HABER Bir Fotoğrafçının Güneşi Kullanarak Optik İllüzyonlar Oluşturduğu Muhteşem Fotoğraflar


Kaynak webtekno.com

 

Marvelın Lokisi Tom Hiddleston, Sesiyle NFT Dünyasına Adım Atacak

Hepimizin bildiği gibi benzersiz dijital varlıkların blok zincirine işlenmesiyle ortaya çıkan NFT’ler (non-fungible token) gün geçtikçe daha popüler hâle geliyor. Son zamanlarda NFT satışlarında büyük düşüşler yaşansa da ünlü isimlerden ve sosyal medyadan oyun sektörüne kadar birçok alandan dev şirketten NFT hamleleri gelebiliyor. Örneğin, geçtiğimiz günlerde 63 yaşındaki ünlü şarkıcı Madonna da bir NFT koleksiyonu çıkarmıştı.

Onlarca ABD Eyaleti, Metaya Dava Açtı: Çocukları Bilinçli Olarak Facebook ve Instagrama Bağımlı Hâle Getiriyor!

Sosyal medya platformlarının kullanımı uzun zamandır tartışmaların merkezinde yer alıyor. Özellikle çocukların ve gençlerin sosyal medya ile olan etkileşimleri sık sık araştırmalara konu oluyor. Sosyal medyanın etkisinden dolayı çekinceleri olan çok sayıda kişi ve kurum var. ABD'deki bazı eyaletler de görünüşe göre bu çekinceleri paylaşıyor. 

Elon Musk’tan X (Twitter) Yüzünden İş Yerinde Sorun Yaşayanlara Destek

Oldukça radikal kararlarıyla sık sık gündemimize taşıdığımız Elon Musk, X (Twitter) üzerinden yaptığı güncellemelerle de sürekli dikkatleri üzerine çekiyor. En son Musk’ın, Meta’nın patronu Mark Zuckerberg ile ‘güya’ yapacakları kafes dövüşünü konuşmuştuk. Bu dövüş de Musk’ın sınır tanımadan X üzerinden attığı paylaşımlarla ortaya çıkmıştı.

Eski Google Yöneticisi: Yapay Zekâ, Sekste de İnsanların Yerini Alacak

Yapay zekâ odaklı teknolojiler, son dönemlerde hayatımızın her alanına girdi. Öyle ki bugün metin yazdırmak ve bilgi taramak için ChatGPT benzeri araçlar kullanılıyor. Ayrıca, özgün resimler oluşturmaya yarayan yapay zekâ odaklı teknolojiler de oldukça yaygın. Öte yandan, bazı yenilikler üzerinde de çalışmalar devam ediyor. Son günlerde ses odaklı yapay zekâ araçları ile sanal müşteri temsilcileri gündemde kendilerine yer buluyorlar.