Oyun Oynamak İçin Masaüstü mü Yoksa Laptop mu Alınmalı?

Yeni bir bilgisayar almaya karar verenlerin, bilgisayar konusunda tecrübeli olanların bile kararsız kaldığı bir konu: Oyuncu bilgisayarı alırken masaüstü bilgisayar almak mı daha iyi, dizüstü bilgisayar almak mı? Bu kez yılların bitmeyen tartışmasını ele alacağız, ancak bunu sadece ‘taşınabilirlik’ gibi bildiğimiz kavramlar üzerinden yapmayacağız.

6.04.2023 22:15:11 tarihinde yayınlandı.

Yeni bir bilgisayar almaya karar verenlerin, bilgisayar konusunda tecrübeli olanların bile kararsız kaldığı bir konu: Oyuncu bilgisayarı alırken masaüstü bilgisayar almak mı daha iyi, dizüstü bilgisayar almak mı? Bu kez yılların bitmeyen tartışmasını ele alacağız, ancak bunu sadece ‘taşınabilirlik’ gibi bildiğimiz kavramlar üzerinden yapmayacağız.

Bildiğimiz avantajlar ve dezavantajlardan elbette bahsedeceğiz. Ancak detaylandıracağımız kısım, hangisinden daha çok verim ve keyif alabileceğiniz sorusunun cevabı olacak. Kişisel tercih deyip de geçmeyeceğiz. Bu tercihi şekillendirmenizi sağlayacağız. Genelde bilgisayarların oyun açısından kullanımına odaklanacağız.

İşin keyif tarafına geldiğimizde pek çok etmen rol oynayacaktır. Masaüstü oyun bilgisayarı kurduğunuz masa, kullandığınız koltuk, ekipmanlar, monitörünüz… Fakat karşılaştırma için bu şartları her iki seçenek için de aynı tuttuğumuzu varsayacağız.

Sadece oyun içinde aldığımız keyfi ele almak içinse işin performans tarafına bakmakta fayda var. Sonuçta bir oyunda takılmalar yaşadığınızda o oyunda elde ettiğiniz deneyim pek de olumlu olmuyor.

Masaüstü ve dizüstü bilgisayarlar kâğıt üzerinde aynı donanım parçalarına sahip olabiliyor. Fakat donanımların fiziksel boyutları bile büyük bir ipucu sunuyor. Bilgisayarımızdaki kritik parçaların en küçüğü olan işlemcileri ele alalım, her iki bilgisayarda da 12. nesil Intel i7 işlemci olduğunu varsayalım. Model isimlerini, bilgisayar dünyasına çok da hâkim olmayanlar için bu noktada es geçelim.

12. nesil bir Intel i7 işlemcinin masaüstü bilgisayarda sunduğu performans, dizüstü bilgisayarda sunduğu performanstan %25 kadar daha fazla olabilir. Hatta oyun dışında 3D render gibi işlemlerde bu fark %40’lara kadar ulaşabilir. 

Aynı şey, ekran kartları için de geçerli olacaktır. NVIDIA’nın popüler ekran kartı GeForce RTX 3060 ekran kartı, masaüstü bilgisayarlarda neredeyse iki kata kadar bile çıkabilir. Bunun nedeni de dizüstü bilgisayarlarda kullanılan işlemcilerin daha az işlem kabiliyetine sahip olması, dolayısıyla ekran kartı ile arasındaki iletişimin daha sınırlı olmasından kaynaklı olacaktır.

Bu aradaki yüzdelik farklar, oyunda elde ettiğiniz FPS değerini de yüksek oranda etkiliyor. Masaüstünde 150 FPS ile oynayabildiğiniz bir oyunu, aynı model adına sahip bileşenleri taşıyan dizüstü bilgisayarda 100-120 FPS aralığında oynayabilirsiniz. Özellikle rekabetçi oyunlarda bu farkın oldukça önemli olduğunu unutmamak gerekir.


Kaynak webtekno.com

 

LoL Şampiyonlarından Singedın CTleri, Tüm Yetenekleri, Güçlü ve Zayıf Özellikleri

Singed’ın oldukça enteresan bir karakter olduğundan bahsetmiştik. Karakterin genel mekaniği koşmak üzere kurulu. Evet, gerçekten koşmak üzerine kurulu. İşin ilginç kısmı ise Singed’ın en çok yakıştığı koridorun üst koridor olması. Oyunun genel temasında Singed gibi mekaniğe sahip başka bir karakter olmadığı için kendine has bir mekanik ile üst koridoru mesken ediniyor Singed dostumuz. Tabii ki bir karakterin ilginç olması o karakterin popüler olup oynanılabilir olması için yeterli bir sebep değil. Singed’da bu durumdan muzdarip çünkü kendisi pek popüler bir karakter değil.

OnePlus 11in Hem Tasarımı Hem Özellikleri Ortaya Çıktı: Neredeyse iPhonelar Kadar Güncelleme Alacak

Çinli teknoloji şirketi OnePlus, bir süredir yepyeni amiral gemisi telefonu 11 serisi üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. 2023'ün başında tanıtılması beklenen OnePlus 11 serisi, piyasaya sürüldüğünde en güçlü telefonlardan bir tanesi olacak. Gelen son haberler ise bu telefonun nasıl bir tasarıma sahip olabileceğini gözler önüne seriyor.

Bir Dönem Çocukların Elinden Düşürmediği Konuşan Kedi Oyunları Hakkındaki Karanlık İddialar

Bu oyunlardan ilki, orijinal ismiyle My Talking Tom; yani bizim bildiğimiz adıyla Benim Konuşan Tom'um'du. Çocuklar saatlerce bu oyundan çıkmıyor, nereye gitseler yanlarında Tom’u da götürüyorlardı. Basit bir oynanışa sahipti ve oyunda herhangi bir yaş sınırı da bulunmuyordu. Bu sebeple ebeveynler çocuklarının ‘zararsız’ bir oyun oynadığına inanıyordu. Derken bir gün bu masum görünen oyunla ilgili her şey terse döndü.