Saniyede 1,5 km Hızla İlerleyen Nesnelerle Çarpışmaya Dayanıklı Yeni Bir Materyal Üretildi

Birleşik Krallık’ta bulunan Kent Üniversitesindeki iki profesör ve araştırma ekipleri, kurşun geçirmez yelek ve uzay seyahatinde çığır açacak yeni bir materyal keşfetmeyi başardılar. Sentetik biyoloji yoluyla elde edilen bu materyal, çok hızlı ilerleyen nesnelerle çarpışmaya dayanıklı.

18.12.2022 12:45:06 tarihinde yayınlandı.

Birleşik Krallık’ta bulunan Kent Üniversitesindeki iki profesör ve araştırma ekipleri, kurşun geçirmez yelek ve uzay seyahatinde çığır açacak yeni bir materyal keşfetmeyi başardılar. Sentetik biyoloji yoluyla elde edilen bu materyal, çok hızlı ilerleyen nesnelerle çarpışmaya dayanıklı.

Çok hızlı dediğimiz zaman aklınıza ne geliyor bilmiyoruz ama şöyle bir örnek verelim: Ortalama bir mermi, saatte 3.000 km hızla gider. Bu yeni materyal, ondan çok daha hızlı gidebilen nesneleri durdurabilme yetisine sahip.

Bilim insanlarının TSAM (Talin Çarpışma Önleyici Materyal) ismini verdiği bu yeni materyal, saniyede 1,5 km hızla, saatte tam 5.400 km (ki bu da süpersonik hız demek) hızla gidebilen nesneleri durdurabiliyor. Durdurabilmesinin yanı sıra, üzerine kaplandığı, yani koruduğu nesnenin bozulmasını engelleyebilecek kadar dayanıklı.

Materyalin üreticilerinden Profesör Ben Goult, maddeyi şöyle açıklıyor: “Hücrenin doğal amortisörü olan talin proteini üzerindeki çalışmalarımız, bu molekülün gerilim altında açılan ve gerilim düştüğünde yeniden katlanan bir dizi ikili anahtar alanı içerdiğini ortaya çıkardı.

Kuvvete karşı verilen bu tepki, talin proteinine moleküler şok emici (çarpışma absorbe edici) özelliklerini vererek büyük kuvvet değişikliklerinin etkilerinden koruyor. Talini bir TSAM'a polimerize ettiğimizde, malzemeye inanılmaz özellikler kazandıran talin monomerlerinin şok emici özelliklerini bulduk.”

İLGİLİ HABER Akıllara Durgunluk Veren Muazzam Bir Galaktik Çarpışma Görüntülendi

Bilim insanlarının keşfettiği bu materyal, özellikle kurşun geçirmez yelek endüstrisi ve uzay seyahatinde çığır açıcı özelliğe sahip olabilir.


Kaynak webtekno.com

 

Bilgisayardan Cep Telefonuna Kadar Pek Çok Cihazda Gördümüz Java Aslında Nedir, Ne İşe Yarar?

Bir yazılımcı ya da uygulama geliştiricisi olmasanız bile mutlaka Java nedir duymuşsunuzdur. Çünkü neredeyse kullandığımız tüm dijital cihazlarda, internete bağlı olsun ya da olmasın Java ile hazırlanmış uygulamalarla karşılaşıyoruz. Eğer bir yazılımcı ya da uygulama geliştiricisiyseniz zaten Java’ya hakim olmanız gerekiyor çünkü uzun zamandır uygulama geliştirmenin yolu Java’dan geçiyor.

Avengers 1980li Yıllarda Çekilse Nasıl Görünürdü? Sorusunu Yapay Zekâ Yanıtladı: Ortaya Muazzam Sonuçlar Çıktı

Yapay zekâ, son zamanlarda ciddi anlamda gelişerek tüm dünyada oldukça popüler olmayı başardı. Verdiğimiz komutları görsellere dönüştürebilen DALL-E ve Midjourney gibi sistemler, herkesin ağzını açık bırakan sonuçlar ortaya çıkardı. 1900’lü yılların İstanbul’u, film ve dizi karakterlerinin çocuklukları gibi içeriklerimiz bunların en güzel örneklerinden. Şimdi ise sosyal medyada ‘digiguru’ kullanıcı adına sahip Adam Hall isimli bir kişi, yepyeni yapay zekâ projesiyle karşımıza çıktı.

Eski Google CEOsundan Kripto Paralara Yatırım Açıklaması: "Web3 Çok Güçlü ve Heyecan Verici"

İnternetin ve geleceğin para birimi olacağı söylenen kripto para birimleri, her geçen gün daha da yaygın hâle geliyor. Hatta bu durum o kadar ilerliyor ki artık ülkeler kripto paraları resmen kabul etmeye bile başlıyor. Geçtiğimiz gün, sizlerle paylaştığımız bir haberde Bitcoin’in (BTC) El Salvador’dan sonra bir başka ülkede daha resmi para birimi olarak ilan edildiğini aktarmıştık.