Siri, Alexa Gibi Sesli Asistanlar Bizi Her An Dinlemiyorlarsa Onlara Seslendiğimizi Nasıl Anlıyorlar?

Sesli asistanlar yalnızca birkaç yıldır hayatımızdalar. Biz genel olarak telefonlarımızdan tanıyıp alışmış olsak da dünyanın neredeyse her köşesinde akıllı ev aletlerinden otomobillere her yerdeler. Ve her birinin kendine özel bir 'sihirli sözcüğü' var.

17.11.2022 09:15:09 tarihinde yayınlandı.

Sesli asistanlar yalnızca birkaç yıldır hayatımızdalar. Biz genel olarak telefonlarımızdan tanıyıp alışmış olsak da dünyanın neredeyse her köşesinde akıllı ev aletlerinden otomobillere her yerdeler. Ve her birinin kendine özel bir 'sihirli sözcüğü' var.

'Hey Siri' 'Ok Google' ya da Alexa… Bu seslenişler, uykuda olan asistanınızı uyandırıp sizi dinlemesini sağlıyor. Tamam da bu sesli asistanlar bizi her an dinlemiyorlarsa -ki dinlemedikleri söyleniyor- nasıl oluyor da seslendiğimizde duyuyorlar? Sorumuz bu, şimdi cevaba geçelim.

Burada ayrımına varmamız gereken şey, dinlemek ve kaydedip işlemek, veritabanına göndermek arasındaki fark. Tüm sesli asistanlar, 'wake word' olarak anılan 'uyandırma sözcüğünü' duymak için sizi sürekli dinliyor. Burası doğru.

Fakat bu dinleme sürecinde bir nevi uyku halinde oluyorlar ve yalnızca dikkat kesilmeye ve kaydetmeye başlayacakları o sözü bekliyorlar.

Bazen uykuyla uyanıklık arasında bir halde oluruz. Sesleri duyarız ancak beynimiz uyumaya başlamıştır. Duyduğumuz sesler bize bir şey ifade etmez, anlam yüklemeyiz. Ama o anda annemiz bize seslenirse bir anda 'Ne oldu?' diye panikle ayılabiliriz. Sesli asistanların uyandırma sözcüklerini duyana kadarki durumlarını da aslında buna benzetebiliriz. 

İsimlerini duyduktan sonra ise artık uyanmış olurlar ve söylediğiniz komutu algılayıp veritabanına gönderip işleyerek size hizmet etmeye başlarlar.

Yani Siri, siz ona seslenene kadar ortamdaki sesleri duysa da aslında dinlemiyor. O durumdayken algılamaya programlandığı tek ses, sizin ona seslendiğiniz o 'sihirli kelime' oluyor.

Yapay zeka desteği ile çalışan sesli asistanlara onları 'uyandırdıktan' sonra verilen her komut kaydediliyor ve veritabanına aktarılarak işlenip uygulanıyor. Yani aslında esas 'dinlenme' mevzusu, siz komutu verip asistanınızı uyandırdıktan sonra oluyor.

Bu konuda geçtiğimiz yıllarda ortaya çıkan bazı haberler, Alexa ve Google Asistan'ın kaydettiği verilerin, Amazon ve Google çalışanları tarafından dinlendiğini ortaya koydu. Haberler sonrası açıklama yapan şirketler, durumu doğruladı. Ancak ses kayıtlarının çok ufak bir kısmının dinlendiğini ifade ettiler. Örneğin Google bunun yalnızca %0,02 olduğunu söyledi. Amazon ise yine bu seviyede bir orandan bahsetti. 


Kaynak webtekno.com

 

Euro Truck Simulator 2 Türkiye Fiyatına Dev Zam: Fiyatı Neredeyse 4e Katlandı!

Türkiye'de oldukça popüler bir oyun olan Euro Truck Simulator 2 ile ilgili oyuncuların keyfini kaçıran bir gelişme yaşandı. Bugüne dek uygun fiyatıyla bilinen nakliyecilik oyununa eşi benzeri görülmemiş zam geldi. Bugüne kadar indirimsiz fiyatı 39 TL olan oyunu şu anda satın almak isterseniz, tam 149 TL ödeme yapmanız gerekiyor.

Bir Kadın, Metaversede Üç Erkek Tarafından Cinsel Tacize Uğradığını Açıkladı

Her ne kadar hâlâ Metaverse’ün saçma bir şey olup olmadığı tartışmaları dönüyor olsa da Metaverse gündeme bu denli dahil olduğundan beri hakkındaki skandal büyüklüğündeki haberlerin ardı arkası kesilmiyor. Daha geçtğimiz ay bir kadın, Microsoft Windows ve Oculus Quest sistemleri için geliştirilen Horizon Worlds için beta testçisi olarak çalışırken sanal olarak taciz edildiğini söylemişti.