Telefonlarda Arka Planda Çalışan Uygulamaları Kapatmak Gerçekten İşe Yarıyor mu?

Arka planda çalışan uygulamaları kapatma, iOS işletim sistemine sahip iPhone kullanıcıları ve Android işletim sistemine sahip akıllı telefon kullanıcının ortak bir inançla düzenli olarak yaptıkları bir işlemdir. Genel olarak arka planda çalışan uygulamaları kapatma işleminin pil ömrünü uzatacağı düşünülür. Hatta öyle ki pek çok kişi için bu işlem telefon kullanımı sırasında bir numaralı önceliktir.

7.04.2022 02:00:29 tarihinde yayınlandı.

Arka planda çalışan uygulamaları kapatma, iOS işletim sistemine sahip iPhone kullanıcıları ve Android işletim sistemine sahip akıllı telefon kullanıcının ortak bir inançla düzenli olarak yaptıkları bir işlemdir. Genel olarak arka planda çalışan uygulamaları kapatma işleminin pil ömrünü uzatacağı düşünülür. Hatta öyle ki pek çok kişi için bu işlem telefon kullanımı sırasında bir numaralı önceliktir.

Peki, arka planda çalışan uygulamaları kapatma gerçekten işe yarıyor mu? Neredeyse tüm kullanıcılar artık bir alışkanlık olarak, kullandıkları mobil uygulama ile işleri bittiği an kapatıyorlar ve bu durumun pil ömrüne iyi geleceğini düşünüyorlar. Arka planda çalışan uygulamaları kapatma işleminin pil ömrünü uzatacağı yalnızca bir şehir efsanesidir. Hatta bu şehir efsanesinin düşünülenin tersi bir etkisi var.

Arka planda çalışan uygulamaları kapatma işleminin pil ömrünü uzatacağı düşüncesi tek kelimeyle yanlıştır. Hatta bu işlem pil tüketimini hızlandırdığı için pil ömrüne de olumsuz bir etki yapacaktır. Pil ömrü ile arka planda çalışan uygulamalar arasındaki ilişkinin abartılacak bir boyutu yoktur.

Elbette, bir uygulamanın arka planda da olsa çalışıyor olması pil tüketecektir. Ancak pil tüketimi o mobil uygulamanın arka planda yenileniyor olması ile alakalıdır. Yani bir mobil uygulama aktif olarak bildirim gönderiyorsa, konum bilgilerini alıyorsa kısaca arka planda yenileniyorsa pil tüketecektir.

Bir mobil uygulama eğer günün belirli zamanlarında bildirim gönderiyorsa, konum bilgilerinize her zaman ulaşma izni verdiyseniz ya da arkada bir medya oynatıyorsa arka planda yenileniyor demektir.

Özetlemek gerekirse bir mobil uygulamanın pil ömrünüzden ve mobil verinizden tüketmesi için yalnızca açılması gerekmez. Eğer cihazın Ayarlar sayfası üzerinden söz konusu mobil uygulamanın arka planda yenileme yapması iznini kaldırmadıysanız, o mobil uygulama zaten bir şekilde kullanılıyor durumdadır.

Eğer çok sık kullanmadığınız mobil uygulamalar varsa, onlardan devamlı haber almak istemiyor ve yalnızca açtığınız zaman aktif olmalarını istiyorsanız; cihazınızın Ayarlar sayfası üzerinden o mobil uygulamayı bulun ve arka planda yenileme seçeneğini pasif hale getirin. Unutmayın, arka planda yenilenmeyen bir mobil uygulamadan herhangi bir bildirim almazsınız. 

Peki, gelelim arka planda çalışan uygulamaları kapatma efsanesinin ortaya çıkışına; ne oldu da bu işlem neredeyse her kullanıcının vazgeçilmez alışkanlığı haline geldi? Bu işlem düşündüğünün aksine pil ömrüne değil, RAM kullanımına olumlu bir etki yapar. 

Arka planda çalışan mobil uygulama zaten bir şekilde pil tüketiyor. Ancak kapalı bir uygulama RAM üzerinde bir yük oluşturmaz ve cihaz kullanım performansına olumsuz bir etki yapmaz. Yani bu alışkanlığımız eski akıllı telefonların düşük RAM gücüne sahip olduğu zamanlardan kalma bir alışkanlık. Eğer mobil uygulamalar açıkken cihazınızda kasma ya da donma olmuyorsa kapatmanız gerekmiyor.


Kaynak webtekno.com

 

Yüksek Çözünürlüklü Görsellerde Karşımıza Çıkan TİF Dosyası Nedir, Nasıl Açılır?

Eskiden yüksek ücretler ödeyerek satın aldığımız dijital fotoğraf makineleri ile elde ettiğimiz yüksek çözünürlüklü görüntüleri artık akıllı telefon kameralarımızla bile yakalar olduk. Hal böyle olunca fotoğraf makineleri işi bir adım daha ileri götürdü ve çözünürlükle beraber derinliği de arttırdılar. .tif ya da .tiff uzantılı TIFF ya da diğer adıyla TİF dosyası işte tam olarak bu tür görseller için kullanılıyor.

Elon Musk’tan Gazetecilere Çağrı: Gelin Haberlerinizi Twitter’da Yazın (Paylaşılan Haberlerin Görünümü de Değişecek)

Elon Musk tarafından satın alındıktan sonra X olarak anmaya başladığımız Twitter için yeni bir özellik üzerinde çalışmalar sürüyor. Elon Musk tarafından da doğrulanan ve "estetiği iyileştirecek" dediği bu yeni özellik, X üzerinden haber sayfalarını takip eden kullanıcılar için yeni bir deneyim sunacak gibi görünüyor.

Samsungun Çektikçe Uzayan Telefonunun Patenti Ortaya Çıktı

Güney Koreli teknoloji devi Samsung'un yeni bir akıllı telefon üzerinde çalıştığı ortaya çıktı. Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü'ne (WIPO) ait internet sitesinin patent veri tabanı bölümüne eklenen akıllı telefon, kaydırılabilen bir ekrana sahip. Kullanıcı, telefondaki ilgili bölümü çektiği zaman akıllı telefonunun ekranını da büyütmüş olacak.

Sizin Şifreniz de Listede Olabilir: 2021de Türkiyede ve Dünyada En Çok Kullanılan Şifreler Açıklandı

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte özellikle internet ve sosyal medya kullanımında son derece önemli hale gelen şifre kullanımının ne yazık ki kullanıcılar tam anlamıyla bilincinde değil. Sıkça yaşanan hesap ya da kişisel verilerin çalınması gibi olayların başında zayıf şifreler geliyor. İstanbul fethedilmeseydi şifresiz kalacak olan amcalar, kendisi unutacağı için hesabını çalacak olan kişiye çerezlik şifre sunan kullanıcılar derken şifre bilincinin oturmadığı gözler önüne seriliyor.