Twitter, API Erişimi İçin Aylık 42 Bin Dolar İstediği Akademisyenlere 30 Gün Süre Tanıdı: Ya Parayı Ödeyin Ya da Verileri Silin!

Twitter, Elon Musk yönetimine geçtikten sonra köklü değişikliklere uğramıştı. Daha önceleri ücretsiz olan Twitter API (uygulama programlama arayüzleri) erişiminin ücretli hâle getirilmesi de bunlardan biriydi.

26.05.2023 23:30:15 tarihinde yayınlandı.

Twitter, Elon Musk yönetimine geçtikten sonra köklü değişikliklere uğramıştı. Daha önceleri ücretsiz olan Twitter API (uygulama programlama arayüzleri) erişiminin ücretli hâle getirilmesi de bunlardan biriydi.

Şimdi ise bu konuda akademisyenleri ilgilendiren bir gelişme yaşandı. Akademisyenlerin API erişimi için aylık 42 bin dolarlık uçuk bir ücret ödemesini talep eden şirketin bunu yapmayanların verileri silmesini istiyor.

Bugün çıkan bilgiler, şirketin eğer belirlenen ücreti ödemeyeceklerse akademik araştırmacıların Twitter verilerini silmesini istediğini ortaya koydu. Yani parayı ödemeyen araştırmacılar, hem güncel veri alamayacak hem de eski verileri silmek zorunda kalacak. Şirket, karar vermeleri için ise onlara 30 günlük bir süre tanıdı. Araştırmacılardan, verileri sildiklerine dair ekran görüntüsü istendiği bile ortaya çıktı.

Platformdaki araştırmacılar, uzun süredir dezenformasyon ve nefret söylemi gibi konuları izleyebiliyor, bunların gerçek hayata etkilerini inceleyebiliyordu. Bunu yapmak için de Twitter, Decahouse isimli bir API sağlıyordu. Bu API da araştırmacıların her gün Twitter gönderilerinin %10’undan oluşan toplu bir veri akışına erişmesine olanak tanıyordu. Decahouse, önceden bedava veya aylık 200 dolarlık ücretler karşılığında sunuluyordu.

İLGİLİ HABER Twittera Video İndirme Seçeneği ile Resim İçinde Resim Modu Geliyor!

Ancak en başta da belirttiğimiz gibi şirket, şubat ayında API’lere ücretsiz erişimleri kaldırdı ve aylık 100 dolardan 42 bin dolara kadar değişen yüksek fiyatlar belirlemeye başladı. Bu da birçok şirketin Twitter’dan uzaklaşmasına neden oldu. Üniversitelerin de 42 bin dolarlık “kurumsal API" aboneliğine ihtiyacı vardı. Hâliyle bu miktar araştırmacıların karşılaması için çok yüksekti.

Araştırmacılar, kararın ciddi zararları olabileceğini söylüyor. Örneğin Indiana Üniversitesi’nden araştırmacı Flippo Menczer, kararın platformda dezenformasyonun yayılması gibi korkunç etkilerinin olabileceğini ifade etti. Ayrıca sahte hesapların kaldırılması gibi konuların etkileneceğini de ekledi.

Bazı akademisyenler, bu karar nedeniyle çalışmalarını bırakacağını belirtirken bazıları ise verileri gayriresmî olarak elde edeceğini aktardı. Twitter’ın bu politikasının nasıl sonuçlar oluşturacağını ilerleyen zamanlarda göreceğiz.


Kaynak webtekno.com

 

Başıboş Dolaşan Bir SpaceX Roketinin Aya Çarpacağı Açıklandı

Uzayla ilgili çalışmalar sürdüren Meteorolog Eric Berger, yakın zamanda Dünya'dan fırlatılan bir SpaceX roketinin Ay ile çarpışacağını açıkladı. Falcon 9 isimli roket, 2015 yılında fırlatılmıştı ve yıllardır da karmaşık bir yörünge izliyordu. Yapılan hesaplar doğrultusundaki tahminlere göre söz konusu çarpışma, önümüzdeki birkaç hafta içerisinde gerçekleşecek. Bu konudaki tahminlerse 4 Mart'ı işaret ediyor.

Metaverse Ortamında İlk Toplantılarını Gerçekleştiren AKP Yetkililerinden Açıklama: Türkiye Bu Alanda Lider Olabilir

TBMM Grup Başkanvekilleri Mahir Ünal ve Mustafa Elitaş ile AKP Bilgi ve İletişim Teknolojilerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ömer İleri'nin katılımlarıyla birlikte AKP, metaverse ortamındaki ilk toplantısını gerçekleştirdi. Toplantının içeriğine ilişkin Ünal, metaverse alanında yapılması gereken hem finansal hem de hukuksal düzenlemeler olduğunu kaydetti. 

Meta, Yapay Zeka İçin Kendi Özel Çipini Geliştirdiğini Duyurdu: MTIA

Mark Zuckerberg yönetimindeki Meta, son yıllarda yapay zeka ve metaverse teknolojilerine odaklanmış durumda. Hatta şirket, geçtiğimiz yıllarda "AI Research SuperCluster" ismini verdiği bir süper bilgisayar da duyurdu. 16 bin GPU'ya sahip olan bu süper bilgisayar, yapay zeka odaklı çalışmalara yönelik geliştirilen bir makineydi.