Uzaya Gidecek İlk Türk Nasıl Biri Olacak? TÜBİTAK UZAY Enstitü Müdürü, Webteknoya Açıkladı

Milli Uzay Programı’nda yer alan görevler arasında Ay’a sert iniş yapmak ve Uluslararası Uzay İstasyonu'na bir Türk astronot göndermek gibi hedefler de bulunuyor. Aynı zamanda iletişimin temeli diyebileceğimiz uydu geliştirme alanında pek çok proje tamamlanırken, çalışmalar ve yatırımlar da devam ediyor.

21.09.2022 19:15:18 tarihinde yayınlandı.

Milli Uzay Programı’nda yer alan görevler arasında Ay’a sert iniş yapmak ve Uluslararası Uzay İstasyonu'na bir Türk astronot göndermek gibi hedefler de bulunuyor. Aynı zamanda iletişimin temeli diyebileceğimiz uydu geliştirme alanında pek çok proje tamamlanırken, çalışmalar ve yatırımlar da devam ediyor.

İşte biz de tüm bu gelişmelerin ışığında TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Mesut GÖKTEN'i konuk ettik. Türkiye Uzay Ajansı (TUA) birlikte yapılan çalışmaları dile getiren Gökten, Türkiye’nin önümüzdeki yıllarda gerçekleştirmeyi planladığı uzay görevlerinden bahsetti ve Uluslararası Uzay İstasyonu’na gidecek Türk astronotun nasıl biri olacağına dair ipuçları verdi. 

TÜBİTAK UZAY Teknolojileri Araştırma Enstitüsü, ismindeki gibi uzay teknolojileri üzerine çalışıyor. Bunu daha daraltırsak çoğunlukla uydu teknolojileri diyebiliriz. Daha önce ürettiğimiz uydular arasında hem görevini tamamlayanlar hem de aktif olarak hala çalışanlar var. Mesela bunlardan biri GÖKTÜRK 2. Güncel olarak iki projemizin test aşamasındayız. Bunlardan biri İMECE uydumuz. Bu uydu  üzerindeki ekipmanların tamamına yakınını ve buna özel yazılımları üretiyoruz. Uydu, 2023’ün Şubat ayında bu uydu görevine başlayacak. 

Yine uçuş modeli aşamasında olan ve testleri devam eden bir diğer projemiz de TÜRKSAT 6A uydusu. Bu projede de TUSAŞ, ASELSAN ve CTECH firmaları ile birlikte çalışıyoruz. Bunu da inşallah 2023 yılında fırlatacağız.

Yukarıda bahsettiğim bu iki proje, aslında ticari faaliyetteki projeler. Bu alanda faaliyet gösteren diğer kamu araştırma kurumları, ticari faaliyetlerin yanında bilimsel misyonlara da yöneliyorlar. Türkiye Uzay Ajansı (TUA) kurulmadan önce böyle bir misyonumuz yoktu. TUA’nın kurulmasıyla birlikte böyle misyonlara da girmeye başladık. 

Milli Uzay Programı’nın 10 hedefi ve iki büyük projesi var. Bunlardan biri Ay’a sert iniş. Geçen yılın sonunda imzalanan ve bizim ana yüklenici olarak görev aldığımız, yaklaşık otuz aylık bir proje. Bu kapsamda önce Dünya yörüngesine çıkacağız, ardından Dünya yörüngesinden kendi motorlarımızla ateşleme yaparak Ay yörüngesine hareket edeceğiz. Ayda 3 aylık bir yörünge operasyonumuz olacak. 3 ay sonunda sert iniş yaprak Ay yüzeyi ile teması sağlamış olacağız. Bu 3 ay boyunca farklı görüntüler çekeceğiz, veriler toplayacağız, bunları Türkiye ve dünyadaki bilim insanlarıyla paylaşacağız. Bu bizim için çok önemli bir uzay misyonu. 

Bir diğer uzay misyonumuz da bir Türk astronotun Uluslararası Uzay İstasyonu’na gönderilmesi. Astronotumuz orada 10 gün kalacak ve birden fazla deney yapacak. Bu şekilde uzayda deney yapan ve astronot gönderen ülkeler arasında yerimizi alacağız. TUA tarafından fonlanan projede biz de ana yüklenici olarak çalışıyoruz. 

Türk astronot için başvuru aşamasının ardından değerlendirme sürecindeyiz. Bu astronot, orada çeşitli deneyleri yapabilecek düzeyde olmalı. Tabii ki bunun için uygun bölümlerde eğitim almış olması gerekiyor. Deneylerini tamamlamasının ardından ülkemize geldiğinde önemli bir temsil görevi de olacak. Gittiği her yerde dikkat çeken, gençlerin örnek aldığı biri olacak. Bu nedenle gençlere ilham verebilecek, iletişimi kuvvetli bir insan olmalı. Türkiye tarihine geçecek. Ülkemizi ve milletimizi en iyi şekilde temsil edecek bir insan olması gerekiyor. 


Kaynak webtekno.com

 

Saatte 250 Km Hıza Ulaşan Otonom Araçlar 1 Milyon Dolar İçin Yarışacak

Bundan 20 yıl önce otonom araç fikri kulağa uçuk kaçık bir bilim kurgu projesi gibi geliyordu. Ancak günümüzde yarı otonom ve otonom araçları sokaklarda rahatlıkla görebilir hale geldik. Bu da yetmezmiş geçtiğimiz yıllarda bu otoom araçların yarışması fikri ortaya atılmıştı. Görünen o ki bu fikir gerçekleşmek üzere.

Her USB Type-C Kablo, iPhone 15i Aynı Hızda Şarj Etmeyecek...

ABD merkezli teknoloji devi Apple, çok büyük olasılıkla 12 Eylül'de bir etkinlik gerçekleştirecek ve bu etkinlik kapsamında iPhone 15 ailesini resmen tanıtacak. Yeni nesil iPhone'lardaki en radikal değişiklik, hiç şüphesiz USB Type-C girişi olacak. Şirket, yıllardır kullandığı Lightning konnektörünü, Avrupa Birliği'nin aldığı karar doğrultusunda USB Type-C lehine terk edecek. 

Her Biri Farklı Özellikler Sunan, Basit Ama Kullanışlı 10 Android Emülatörü

Günümüzde birçok kullanıcı, çeşitli nedenlerden dolayı bilgisayarlarında Android emülatör kullanmaktadır. Bazı kullanıcılar geliştirdikleri Android uygulamaları test etmek için kullanırken bazıları da Android oyun deneyimini daha farklı bir ortamda yaşamak için emülatör kullanıyor. Piyasadaki en iyi Android emülatörler kullanım kolaylığı, sistem gereksinimleri ve destekledikleri Android sürümleri ile dikkat çekmektedir. 

Elon Musktan Kafa Karıştıran Açıklama: Demografik Felaket Yaşandı, Ben de Üzerime Düşeni Yaptım

Dünyanın en zengin insanı unvanını elinden bırakmayan Elon Musk, son haftalarda kripto para, Twitter ve şirketleri dışında farklı bir konuyu daha gündemine sıkıştırdı. Musk’ın bu seferki gündemi, dünyadaki ve özellikle ABD’deki doğum oranlarının hızla düşmesi sorunuydu. Musk, daha önce ‘medeniyet için en büyük tehdit’ olarak betimlediği bu sorun hakkında garip bir paylaşım daha yaptı.