WhatsApp, Hiç Reklam Almamasına Rağmen Nasıl Para Kazanabiliyor?

2009 yılında, Brian Acton ve Jan Koum tarafından kurulan WhatsApp’ın şu anda dünya çapında 180 ülkede, iki milyardan fazla kullanıcısı var. Bunlardan yalnızca 390 milyon kullanıcı Hindistan’dan, 108 milyon kullanıcı Brezilya’dan ve 75 milyon kullanıcı Amerika Birleşik Devletleri’nden geliyor.

20.06.2023 12:00:17 tarihinde yayınlandı.

2009 yılında, Brian Acton ve Jan Koum tarafından kurulan WhatsApp’ın şu anda dünya çapında 180 ülkede, iki milyardan fazla kullanıcısı var. Bunlardan yalnızca 390 milyon kullanıcı Hindistan’dan, 108 milyon kullanıcı Brezilya’dan ve 75 milyon kullanıcı Amerika Birleşik Devletleri’nden geliyor.

Üstelik, bu kadar popüler bir uygulamanın abonelik ücreti yok veya herhangi bir reklam da almıyor. Meta tarafından satın alınmadan önce ufak tefek abonelik ücretleri gibi gelir modelleri olan WhatsApp’ın artık böyle bir özelliği de bulunmuyor. Hâl böyle olunca, şirketin nasıl para kazandığını düşünmemek elde değil.

WhatsApp ilk kurulduğunda kullanıcılar, 1 yıl için 1 dolar ödüyordu. Bu, bazı ülkelerde ilk yıl ücretsiz ve ikinci yıl yenileme için 1 dolar olarak değişiklik gösterebiliyordu.

Daha sonra, bu iş modelinden vazgeçen şirket, uygulama içi reklamlardan da uzak durdu ve en popüler uygulamalardan biri olarak varlığını sürdürmeye devam etti.

Aboneliğe dayalı model sırasında zirvede olan WhatsApp, dünya çapında yaklaşık 700 milyon kullanıcıya sahipti. META tarafından satın alındığında; Instagram ve Facebook Messenger'dan sonraki en büyük yan kuruluşları haline geldi.

2018 yılında, WhatsApp'in kurucu ortağı ve o sırada Facebook Inc.'in direktörü olan Jan Koum, önerilen reklam modeli ve kullanıcı verilerinin güvenliği konusundaki anlaşmazlıklar nedeniyle şirketten ayrıldı.

Aslında, uygulamaya reklam koymak zaman zaman şirketin gündemi hâline geldi ancak bu plandan vazgeçtiler. Buna ek olarak, WhatsApp'taki kişisel bilgilerimizi ve konuşmalarımızı satarak para kazandıklarına dair spekülasyonlar da ortaya atıldı.

WhatsApp'ta bulunan "uçtan uca şifreleme", konuşmalarımızı biz ve karşımızdaki kişi dışında kimsenin erişemeyeceği anlamına geliyor. Ancak WhatsApp'ın gizlilik politikasında, mesajlarımız üçüncü kişiler tarafından okunmasa da içlerinden otomatik olarak veri hedefleyip karşımıza buna uygun reklamlar çıkarabilecekleri yer alıyor. Bu da, dolaylı olarak reklamlardan para kazandıkları anlamına gelebilir.

İLGİLİ HABER Kişisel Verileri Koruma Kurumundan Meta ve WhatsAppa 5 Milyon TLyi Aşkın Ceza!


Kaynak webtekno.com

 

Piyasaları Sallayacak İddia: ABD Başkanı, Kripto Para Yasasını Bu Hafta İmzalayacak

Son yılların en çok konuşulan yatırım araçları haline gelen kripto para birimleri, küresel çapta rüştlerini ispatlamış durumdalar. Artık neredeyse tüm hükümetler, kripto paralarla ilgili çalışmalar yapıyor ve dijital para birimleri üzerinde çalışmalarını sürdürüyorlar. Hatta Türkiye de bir süredir kripto para yasası üzerinde çalışıyor...

Türk Telekom, Yenilenmiş Telefon Satışına Başladı: 12 Ay Taksitle Alınabilecek!

Ülkemizde özellikle döviz kurundaki artışla birlikte sıfır akıllı telefonlara erişmek günden güne zorlaşırken, yenilenmiş ikinci el telefon sektörüne olan rağbet artmaya devam ediyor. Bu kapsamda ülkemizde hizmet veren kuruluşların sayısı her geçen gün artıyor. Bu kuruluşlar arasına son katılan isimse Türk Telekom oldu.

Binance Kurucusundan Yerle Bir Olan Kripto Paralar Hakkında Açıklama: İlk Kez Olmuyor, Son da Olmayacak

Kripto para piyasaları, son bir aydır oldukça sert bir düşüş trendi içerisinde. Önce Terra (LUNA), şimdi de Celsius derken Bitcoin, bu makalenin yazıldığı an itibarıyla 20,556 dolar seviyelerinden işlem görür hale geldi. Pek çok kişi, bu sürecin bir "kış mevsimi" olduğunu, piyasaların eskisine dönmesinin biraz süreceğini söylüyor. Kripto para piyasalarında kış mevsimi yaşandığını söyleyen isimlerden bir tanesi de dünyanın en büyük kripto para borsası Binance'in CEO'su Changpeng Zhao. Namıdiğer CZ...