Windows Vista ve Windows 7’nin Bu İkonik Araçları Neden Sonraki Sürümlerde Kaldırıldı?

Windows işletim sistemleri elimize ilk geçtiğinde hepimiz, anladığımız kadarıyla her noktasını kurcalamışızdır. Kimimiz gidip müziğini açmış, o sırada da media player’ın hipnotize edici videolarında saatler geçirmiştir. Kimimiz de ekran koruyucusundaki boruların izlediği yolları takip ederken yine saatlerini harcamıştır.

23.01.2023 04:45:09 tarihinde yayınlandı.

Windows işletim sistemleri elimize ilk geçtiğinde hepimiz, anladığımız kadarıyla her noktasını kurcalamışızdır. Kimimiz gidip müziğini açmış, o sırada da media player’ın hipnotize edici videolarında saatler geçirmiştir. Kimimiz de ekran koruyucusundaki boruların izlediği yolları takip ederken yine saatlerini harcamıştır.

Bu şekilde, her yeni gelen işletim sistemi, bizleri kurcalanacak farklı özelliklerle karşı karşıya bıraktı. Windows Vista ile karşımıza çıkan ve Windows 7’de en büyük popülerliğe ulaşan masaüstü araçları da bu özelliklerden biri oldu. Peki daha sonra gelen işletim sistemlerinde bunları neden göremedik?

Söz konusu açıklamada şirket, araç galerisinin desteğinin sonlandırıldığını ve bunun güvenlik sorunları nedeniyle yapıldığını belirtmişti. Açıklamanın sonuna da “saldırganların hem araçlar üzerinden bilgisayarınızı yönetebileceğini” hem de “araçların davranışlarını değiştirebileceğini” eklemişti.

Ayrıca bu araçlar ActiveX tabanlıydı. ActiveX, Microsoft’un, zamanında internetle çalışan küçük programları kapsayan nesne tabanlı bir programlama aracıydı. Kafa karıştırmaya gerek yok elbette. Sadece söz konusu araçların ActiveX üzerinde çalıştığını bilmeniz yeterli.

Microsoft, ActiveX tabanlı uygulamalar için güvenilir olup olmadıklarını belli eden bir sertifika gösteriyordu. Fakat sertifikasız uygulamanın yüklenmesiyle ortaya çıkan problemler kullanıcının sorumluluğuna bırakılıyordu. Bunun son kullanıcı tarafında pek de karşılık bulmadığını tahmin etmek zor değil.

Microsoft’ta yazılım geliştiricisi olarak çalışmış olan Mark Phaedrus’un sözlerine göre, tehdit oluşturan kısım, araçların büyük çoğunluğunun ActiveX’e bağlı olmasıydı. Bu sebeple de araçlar üzerinden ActiveX kontrollerine erişmek mümkün oluyordu (ya da en azından bunu mümkün kılan açıklar vardı). ActiveX’in açıkları sebebiyle de ‘ActiveX saldırıları’ popüler olmaya başladı.

Zira sistemin açıklarını kapatmak, Phaedrus’un söylediğine göre neredeyse imkânsızdı. Bunu göz önünde bulundurunca da sorunu çözmek için araçları ActiveX tabanlı olmadan daha güvenilir bir şekilde yeniden geliştirmek gerekiyordu. Peki buna değer miydi?

En basitinden başlayalım. Yutması zor bir hap gibi olacak ama ‘bu araçlar pek de işlevsel sayılmazdı’. Sağ tarafa yerleştirdiğiniz bir saate ihtiyacınız yoktu, çünkü zaten saati öğrenmek için sağ alta bakmanız yeterliydi. Takvim için de aynı durum geçerliydi.


Kaynak webtekno.com

 

Googleın Kapatılan Bulut Oyun Hizmeti Stadianın Patronu, Sessiz Sedasız Şirketten Ayrılmış

ABD merkezli teknoloji devi Google geçtiğimiz ocak ayında, 2019 yılında tanıttığı bulut oyun hizmeti Stadia’yı kapatma kararı almıştı. 23 ülkede faaliyet gösteren ve Türkiye’ye gelmeyen Stadia’nın kapatılma nedeni olarak ise yeteri kadar ilgi alamaması gösterilmişti. Bu karar, Stadia için oyun geliştirmesi için kurulan stüdyoların kapatılmasından aylar sonra gelmişti.

Sahte ve Gerçek Fotoğrafları Birbirinden Ayırmayı Sağlayan Yeni Bir Araç Geliştirildi

Günümüzde gerçek ve sahte görüntüleri birbirinden ayırmak gelişen teknoloji ve yapay zekâyla çok zor hale gelmişken, bunun çözümü için yine yapay zekâya başvuruldu. Özellikle gerçekte var olmayan kişilerle yapılan sahteciliklerin gündeme gelmesinin ardından gerçek ve sahte görüntüyü birbirinden ayırt edebilen bir araç yakın zamanda kullanıma sunuldu.