Yapay Zekâ, TBMMye de Girdi: Milletvekillerinin Açıklamalarını Kaydedecek

Mecliste yapılan her konuşma, her komisyon oturumu resmi olarak kayıtlara da geçirilir. Bu kayıtları tutan kişiler olan stenograflar yakın zamanda yapay zekadan destek görmeye başlayacak. TBMM ve TÜBİTAK tarafından geliştirilen Tutanak Bilgi Sistemi Projesi devreye girdiğinde yapay zekâ, konuşmacıları tanıyacak ve sözlerini yazıya dökecek. 

25.10.2023 08:15:07 tarihinde yayınlandı.

Mecliste yapılan her konuşma, her komisyon oturumu resmi olarak kayıtlara da geçirilir. Bu kayıtları tutan kişiler olan stenograflar yakın zamanda yapay zekadan destek görmeye başlayacak. TBMM ve TÜBİTAK tarafından geliştirilen Tutanak Bilgi Sistemi Projesi devreye girdiğinde yapay zekâ, konuşmacıları tanıyacak ve sözlerini yazıya dökecek. 

Konuyla iligli açıklamalarda bulunan TBMM Tutanak Hizmetleri Başkanı Muhsine Çevik, biriminde 99 stenograf bulunduğunu ifade etti. Osmanlı İmparatorluğu'nun son yıllarından beri meclis kayıtları tutulduğunu belirten Çevik, Meclis'in 27. döneminde toplamda 1073 toplantıda yer aldıklarını ve toplamda 312 bin 402 sayfa tutanak tutulduğunu ifade etti. Yapılan çalışmaların süresi toplamda 8 bin 974 saat 44 dakika tutuyor.

Yaklaşık 1,5 yıldır süren bir proje olan Tutanak Bilgi Sistemi Projesi hakkında da bilgi veren Çevik, "Tutanak Bilgi Sistemi'nde, konuşmacı konuştuktan sonra stenograflarımız artık uzman stenograf gibi çalışacak, yazıya dökülmüş metni kontrol edecek. Bizdeki kontroller her zaman çok fazladır. Sonra bilgisayar üzerinden uzmanımız kontrol edecek, sonra başkan yardımcımız. Birleştirme işlemini artık memurumuz yapmayacak. O, ortak kelimeyi bulup birleştirecek. Bu sistem, Tutanak Bilgi Sistemi Projesi. Buradaki yapay zekâ konuşmayı yazıya dökecek ve konuşmacıyı tanıyacak. Bir vekilimiz çıkıp konuştuğunda onun ismini açacak, sesini tanıyacak, konuşmasını da devamında yazacak. Diğer yaptığımız bütün işleri de bu sistemle gerçekleştireceğiz inşallah." ifadelerini kullandı. 

İLGİLİ HABER DALL-E 3, ChatGPTye Entegre Edildi: Ama Yine de Herkes Kullanamayacak...

Öte yandan tartışmaları algılamakta yapay zekanın yeterli olmadığını söyleyen Çevik, bu noktada insan stenoların hizmetlerine ihtiyaç duyulmaya devam edeceğini belirtti. Stenograflar, özel bir klavye kullanarak sözcükleri gerçek zamanlı şekilde yazıya döküyor. 


Kaynak webtekno.com

 

Elon Musk, Twitter’daki ‘En Sinir Bozucu’ Sorunu Açıkladı

SpaceX ve Tesla şirketlerinin CEO’su Elon Musk, geçtiğimiz günlerde Twitter’ın %9,2’lik bölümünü satın almış, şirketin en büyük söz sahibi konumuna yerleşmişti. Haberin duyulduğu aynı gün içindeyse Twitter’dan kullanıcılara yönelik bir anket başlatmıştı. Musk, Twitter’ın geleceğini etkileyecek bu anketin yanı sıra Twitter’daki sorunları da dinlemeye başladı.

CS:GO, Counter Strike 2 Sayesinde Oyuncu Rekoru Kırdı (Biz Hariç Herkes Davetli...)

21 Ağustos 2012'de rekabetçi FPS türünün yeni öncüsü olarak piyasaya sürülen Counter Strike: Global Offensive (CS:GO), 11 yaşını doldurmaya adım adım ilerlerken Valve, bir süredir beklenen duyuruyu gerçekleştirdi ve Source Engine 2 motoru üzerine inşa edilen Counter Strike 2, resmen duyuruldu. Üstelik tüm oyuncuların ücretsiz bir şekilde bir güncelleme olarak yayınlanacağı açıklandı.

Call of Duty: Warzone, Geçici Olarak Kapatılacak! (Hem de 1-2 Saat Değil, Günlerce...)

Video oyun dünyasının önemli isimlerinden Activision, uzunca bir süredir Call of Duty: Modern Warfare 2 ile Call of Duty: Warzone 2 isimli oyunlar üzerinde çalışmalarını sürdürüyordu. Call of Duty: Modern Warfare 2, geçtiğimiz haftalarda piyasaya sürüldü ve hal böyle olunca da gözler oynaması ücretsiz bir yapım olarak karşımıza çıkacak Call of Duty: Warzone 2'ye döndü. Gelen son açıklamalar, yaklaşmakta olan bu oyunla ilgili tüm bilinmezleri açığa çıkartmış durumda.

Elon Musk, Neuralinkin Önümüzdeki Yıl İnsan Beynine Çip Takabileceğini Söyledi

Tesla ve SpaceX'in CEO'su Elon Musk'ın nöroteknoloji alanında faaliyet yürüten şirketi Neuralink, yapay zekâyla çalışan beyin çipi üzerinde mesai harcıyor. Musk, katıldığı bir programda şirketin beyne takılan çip projesinin bir yıl içerisinde gerçekleşebileceğini ileri sürdü. Musk, geçen sene doğrudan insan kafatasının içine yerleştirilecek bir çipin '2020 sonuna kadar' hazır olacağını söylemişti.

Uzaya Bile Çıkmış: 30 Yıl Önce Piyasaya Sürülen Dünyanın İlk ‘Apple Watch’u Açık Artırmaya Çıkıyor

Apple, ilk akıllı saati Apple Watch’ı 2015 yılında piyasaya sürdü ve o günden bugüne akıllı saat sektörünü domine etmeye devam ediyor. Fakat günümüzde çok az kişinin bildiği bir şey var: Apple Watch, Apple ile ilişkili ilk giyilebilir ürün değildi. Apple cihazlarına yönelik giyilebilir ürün, ilk kez 30 yılı aşkın yıl önce ortaya çıkmıştı.