Yapılan Bir Çalışmanın Tüm Ezberleri Bozduğu Soru: Dünya’ya En Yakın Gezegen Hangisidir?

Her geçen yıl teknolojinin biraz daha gelişmesiyle birlikte, uzaya dair yeni ve ilginç bilgiler öğreniyoruz. Özellikle son yıllarda NASA ve Elon Musk’ın sahibi olduğu SpaceX’in işbirliği ile yapılan çalışmalar, evrenimize dair birçok gizemin ortaya çıkmasını sağlıyor. Tüm bu çalışmalar devam ederken, 2019 yılında üç bilim insanı tarafından yayımlanan bir araştırma ise bilim dünyasında yeni bir pencereyi araladı. 

28.11.2022 03:30:12 tarihinde yayınlandı.

Her geçen yıl teknolojinin biraz daha gelişmesiyle birlikte, uzaya dair yeni ve ilginç bilgiler öğreniyoruz. Özellikle son yıllarda NASA ve Elon Musk’ın sahibi olduğu SpaceX’in işbirliği ile yapılan çalışmalar, evrenimize dair birçok gizemin ortaya çıkmasını sağlıyor. Tüm bu çalışmalar devam ederken, 2019 yılında üç bilim insanı tarafından yayımlanan bir araştırma ise bilim dünyasında yeni bir pencereyi araladı. 

Tom Stockman, Gabriel Monroe ve Samuel Cordner adlı üç bilim insanının geliştirdiği bir simülasyon, o güne kadar bilinenin aksine Dünya’ya en yakın gezegenin Merkür olduğunu ortaya koydu. NASA tarafından yapılan hesaplamalar ise resmi sitesinde de yer aldığı üzere, en yakın gezegenin Venüs olduğunu gösteriyor. Gelin tüm bu bilgiler ışığında 'Dünya’ya en yakın gezegen hangisidir?' sorusuna birlikte cevap arayalım.

Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) resmi web sitesinde yer alan bilgiye göre, Dünya’ya en yakın gezegen Venüs olarak gösteriliyor. Fakat, 2019 yılında üç bilim insanı tarafından yayınlanan yeni bir araştırmada, Dünya’ya en uzun süre en yakın konumda kalan gezegenin Merkür olduğu açıklandı. 

Bu üç bilim insanı tarafından, Dünya’ya en yakın gezegeni daha net belirleyebilmek adına Python kullanılarak 10.000 yıllık bir süreci baz alarak mesafeler üzerine tahminler yapan bir simülasyon geliştirildi. Daha sonra bu simülasyon sonuçları, PCM (iki nesnenin yörüngelerini dairesel, eş merkezli ve eş düzemli olarak ele alma) ve geleneksel hesaplama yöntemleri sonuçları ile karşılaştırıldı. Simülasyon sonuçları, geleneksel hesaplama yöntemleri ile %300'e yakın farklılık gösterirken, PCM sonuçları ile %1'den daha az bir sapma olduğunu ortaya koydu. Sonuç olarak, simülasyon gezegenlerin yörüngelerine göre konumlanmalarından dolayı, Merkür’ün Dünya’ya Venüs’ten daha yakın olduğunu ortaya koydu.

Güneş sisteminini detaylı olarak incelerseniz, hem Venüs’ün hem de Mars’ın Dünya’ya en yakın mesafelere sahip gezegenler gibi göründüğünü görebilirsiniz. Yani, Dünya-Mars ve Dünya-Venüs arasındaki ortalama mesafeyi hesaplayarak ve ardından gezegenlere ait yarıçapları birbirinden çıkartarak, Dünya’ya en yakın gezegenin Venüs olduğunu bulabilirsiniz.

Bu formül temel olarak yanlış olmasa da, yalnızca iki gezegen arasındaki mümkün olan en kısa mesafeyi ölçer. Kısaca, gezegenlerin yörüngeleri boyunca Dünya’ya ne kadar yaklaşacağını ortaya koyar, fakat bu gezegenler yörüngeleri dışında geçirdikleri zaman içerisinde Dünya’dan çok daha uzak bir konumda olabilirler. Bu nedenle, Dünya’ya en yakın gezegeni bulmak için, gezegenlerin yörüngeleri boyunca ortalama mesafelerini dikkate almak gerekiyor.

Bu sorunun net bir cevabına ulaşmak için ortalama olarak Dünya’ya en yakın gezegenin hangisi olduğuna bakmamız gerekiyor. Bunu hesapladığımızda da Merkür’ün aslında Dünya’ya en yakın mesafede en çok zaman geçiren gezegen olduğunu görüyoruz. Bunun sebebi ise güneş sistemimizde yer alan tüm gezegenler arasında Merkür'ün en küçük yörüngeye sahip olmasıddır. Yani, Merkür Dünya'ya hiçbir zaman Mars veya Venüs kadar yaklaşmıyor olsa da, asla bu gezenler kadar uzaklaşmıyor.

Ayrıca, Merkür'ün sahip olduğu bu küçük yörünge, güneş sisteminde yer alan tüm gezegenlere en yakın gezegen olmasını da sağlar. Merkür'ün Dünya'ya olan uzaklağını hesaplarken kullanılan yöntem burada da geçerlidir. Merkür, güneş sisteminde yer alan bu gezegenlere hiçbir zaman çok fazla yakın olmasa da, çok uzak da değidir.

Yukarıdaki verileri NASA'nın yaptığı çalışmalara göre derledik. Gezegenler arasındaki mesafeler, her gezegenin Güneş etrafındaki yörüngesinde nerede bağlı olduğu için sürekli olarak değişmektedir. Bazen bu mesafeler yakın olurken bazen de oldukça uzak olacaktır. Bunun nedeni gezegenlerin eliptik yörüngelere sahip olmalarından kaynaklanır. Örnek vermek gerekise Merkür gezegeni ile Dünya arasında mesafe en yakın noktada 82.5 milyon km’den en uzak nokta olan 216.3 km’ye kadar değişkenlik gösterebilir.


Kaynak webtekno.com

 

Sonynin Mobil Oyun Deneyimini PlayStation Kalitesine Çıkaracak Patenti Ortaya Çıktı

Mobil oyun sektörü, günden güne yükselmeye devam ederken bu sektöre hitap eden yeni cihazları da görüyoruz. Örneği Razer, 2020 yılında hem Android hem de iOS uyumlu ‘Kishi’ ismini verdiği bir kontrolcüyü piyasaya sürmüştü. Razer Kishi’nin yanı sıra basit düzeyde pek çok kontrolcü ve Steelseries Nimbus gibi cihazlar da piyasada yer edinmiş durumda.

Geri Sayım Başladı: Samsung Galaxy Flip5 Hakkında Bildiğimiz Her Şey...

Güney Koreli teknoloji devi Samsung, yaklaşık 2 hafta sonra, 26 Temmuz'da yeni Galaxy Unpacked etkinliğini gerçekleştirecek. Bu etkinlikte, markanın yeni katlanabilir ekranlı telefonları Galaxy Z Flip5 ile Galaxy Z Fold5 başta olmak üzere, pek çok yeni ürünle tanışma imkanı yakalayacağız. 

Amazon Yaptı Yapacağını: Samsung Galaxy Watch 4ün Fiyatı, Görselleri ve Çıkış Tarihi Ortaya Çıktı

Geçtiğimiz günlerde sizlerle paylaştığımız bir içeriğimizde, Güney Koreli teknoloji devi Samsung'un yaklaşmakta olan akıllı saati Galaxy Watch 4 Classic'in tasarımının sızdırıldığından bahsetmiştik. Bugünse Samsung, yeni akıllı saatini YouTube'da paylaştığı bir videoda resmen göstermişti. Şimdi bu akıllı saat, bir kez daha gün yüzüne çıktı. Bu kez Amazon, Galaxy Watch 4 ve Galaxy Watch 4 Classic'i yanlışlıkla yayınladı. Elbette bunun gerçekten de yanlışlık olup olmadığına inanmak, sizin bileceğiniz bir şey.