Yurt Dışından Telefon Almak Hayal mi Oluyor? İşte Yeni IMEI Kayıt Ücretinden Sonra Yurt Dışından Telefon Almanın Maliyeti!

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı Ekim 2022 enflasyon verisi rakamları, 2023 yılına ait yeniden değerleme oranını da belirlemiş oldu. Buna göre 2023 yılı yeniden değerleme oranı, yüzde 122,93 olarak kayıtlara geçti. Yani vatandaşlar, Cumhurbaşkanı'nın herhangi bir değişiklik yapmaması halinde önümüzdeki yıl vergi, harç ve trafik cezalarını yüzde 122,93 zamlı ödeyecekler.

4.11.2022 23:45:14 tarihinde yayınlandı.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı Ekim 2022 enflasyon verisi rakamları, 2023 yılına ait yeniden değerleme oranını da belirlemiş oldu. Buna göre 2023 yılı yeniden değerleme oranı, yüzde 122,93 olarak kayıtlara geçti. Yani vatandaşlar, Cumhurbaşkanı'nın herhangi bir değişiklik yapmaması halinde önümüzdeki yıl vergi, harç ve trafik cezalarını yüzde 122,93 zamlı ödeyecekler.

Yeniden değerleme oranının etkilediği resmi ödemelerden bir tanesi de IMEI kayıt ücreti. Bilindiği üzere, yurt dışında satın alınan bir telefonun Türkiye'de aktif olarak kullanılabilmesi için belirli bir ödeme yapılması ve telefonun IMEI numarasının Türkiye'deki veritabanına kaydedilmesi gerekiyor. Bu ödeme tutarı, 2022 yılı için 2.732 TL idi. Eğer Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan karşı hamle gelmez ve yeniden değerleme oranı sabit kalırsa, 2023 yılında yurt dışından alınan bir telefon için 6.091 TL IMEI kayıt ücreti ödenmesi gerekecek.

Türkiye'de oldukça yaygın bir uygulama var. İmkanı olan vatandaşlar, yurt dışına bizzat giderek veya yurt dışındaki bir tanıdığı aracılığı ile farklı ülkelerden telefon alıp, Türkiye'de IMEI kaydını gerçekleştirerek kullanıyor. Özellikle de Avrupa ve ABD'deki fiyatların hem kur karşılığının uygun oluşu hem de vergilerin ülkemizdekine kıyasla düşük olması, bugüne dek vatandaşlar için önemli avantajlar sağlıyordu. Peki bu durum, 2023 yılında da geçerli olacak mı?

*1.000 euro örnek fiyat olarak alınmıştır. **IMEI kayıt ücreti, yeniden değerleme oranı baz alınarak 2023 için güncellenmiştir.

Yukarıdaki karşılaştırmada da gördüğünüz üzere yurt dışından bir yakınınız aracılığı ile telefon aldığınızca IMEI zammı dışında herhangi bir ek ödemeniz olmayacak. Dolayısı ile hangi telefonu alırsanız alın, yurt dışından bir yakınınız getirecekse önümüzdeki yıl size fazladan 3.359 TL'ye patlayacak. Peki ya istediğiniz telefonu alıp size getirecek bir yakınınız yoksa ve telefonu kendiniz yurt dışına gidip almaya kalkarsanız ne olacak? Gelin bunu da gerçek bir örnek üzerinden açıklayalım.

Hatırlayanlarınız olacaktır; Webtekno YouTube ekibinden Melihcan Öruş, siz değerli takipçilerimiz için uzun bir yolculuğa çıkmış, İtalya'ya gitmiş ve iPhone 14 Pro satın alıp yeniden yurda dönmüştü. Bu süreçte ufak da bir tatil yapmış olan Melihcan'ın bu süreçte harcadığı para, iPhone 14 Pro'nun kendisi dahil 2.472 euro (yaklaşık 45.220 TL) olarak kayıtlara geçmişti. Gelin şimdi bu seyahati 2023 yılındaymışız gibi yeniden gözden geçirelim. Takvimlerin 2023 olduğunu varsayıp İtalya'ya gidelim ve kendimize bir iPhone 14 Pro alalım. Bakalım maliyetimiz ne olacak?

*Seyahat masrafları, Avrupa'nın ortalama enflasyon oranı baz alınarak 2023 için güncellenmiştir. **IMEI kayıt ücreti, yeniden değerleme oranı baz alınarak 2023 için güncellenmiştir.

Döviz kurunun mevcut seviyede kaldığı ve Apple'ın iPhone Türkiye fiyatlarına zam yapmadığı senaryoda önümüzdeki yıl İtalya'dan iPhone 14 Pro alıp Türkiye'ye gelmek pek de karlı bir alışveriş gibi görünmüyor. Zira iPhone 14 Pro'nun anlık Türkiye fiyatı 39.999 TL olarak listeleniyor.

Mevcut şartlarda 2023'te İtalya'ya gidip iPhone 14 Pro alıp gelmek, Türkiye'de satın almaya göre 10.000 TL daha pahalıya mal olacak gibi görünüyor. Hangi seçeneğin daha mantıklı olduğuna dair bir yorumda bulunmak zor zira aradaki 10 bin TL'lik fark, İtalya'da bir hafta sonu gezisinin maliyeti olarak da görülebilir. 


Kaynak webtekno.com

 

Google, Gazetecilik Yapacak Yapay Zekâ Geliştiriyor: İşte "Genesis" Hakkında İlk Bilgiler!

Yapay zekâ, biz gazetecilerin hayatına son dönemlerde çok fazla şey kattı. Bu bağlamda, makale yazdırmaktan tutun da özgün resimler oluşturmaya kadar hemen her alanda yapay zekâ destekli araçları kullanmaya başladık. Ayrıca yapay zekâ sayesinde bilgiye ulaşmak da kolaylaştı. Ancak gelen son haberler, ABD merkezli teknoloji devi Google'ın gazetecilik sektörüne yepyeni bir sayfa açmaya hazırlandığını gözler önüne seriyor.

Rus Hükümeti Korsan Olarak Film ve Oyun İndirmeyi Yasallaştırabilir: Rus Şirketlere Büyük Yardım Sağlayacak

Rusya, belli ki savaşı bitirmektense uygulanan yaptırımlarla yaşamaya alışmaya çalışıyor. Sizlere daha önce Rus milyarderlerin kripto para ve diğer tüm varlıklarını Birleşik Arap Emirlikleri’nde saklamaya çalıştığını ve ülkede gayrimenkul yatırımı yaptığından bahsetmiştik. Rus halkı halihazırda devam eden ve gelecek yaptırımlardan kendini korumaya çalışıyor ancak bu çabalar gösteriyor ki Rusya savaşı bitirmeye pek de niyetli değil.

NASA, Aya Gidecek Astronotların Yeni Kıyafetini Tanıttı

NASA’nın insanlığı yeniden Ay’a taşıyacak Artemis görevlerinin ilki Kasım 2022’de başladı. İlk iki görev insansız olarak gerçekleştirilecekken, üçüncü görevde astronotların Ay’a yeniden ayak basması hedeflenecek.

Microsoft Edgein Ziyaret Ettiğiniz Tüm Siteleri Binge Gönderdiği Ortaya Çıktı! [Verilerinizi Saklamanın Yolunu Anlattık]

ABD merkezli teknoloji devi Microsoft'un yapay zeka dopingi sayesinde son dönemlerde adından sıklıkla söz ettirmeye başlayan internet tarayıcısı Edge ile ilgili çok garip bir gelişme yaşandı. Microsoft Edge'in, bir kullanıcının ziyaret ettiği tüm internet sitelerini, arama motoru Bing'e ait bir API'ye aktardığı tespit edildi. Peki Microsoft Edge neden böyle bir şey yapıyor?