1896 Yapımı Bir Film, Yapay Zeka ile 4K Çözünürlüklü Hale Getirildi

L'Arrivée d'un train en gare de La Ciotat, sinema tarihinin en eski filmlerindendir. Fransız sinemacılar Auguste ve Louis Lumière tarafından çekilen film, 1896 yılında yayınlandı. Filmin 1896’da para karşılığında gösterilmesi, sinema endüstrisinin doğuşu olarak değerlendirilir. 

23.02.2022 18:00:35 tarihinde yayınlandı.

L'Arrivée d'un train en gare de La Ciotat, sinema tarihinin en eski filmlerindendir. Fransız sinemacılar Auguste ve Louis Lumière tarafından çekilen film, 1896 yılında yayınlandı. Filmin 1896’da para karşılığında gösterilmesi, sinema endüstrisinin doğuşu olarak değerlendirilir. 

L'Arrivée d'un train en gare de La Ciotat, 50 saniyelik, sessiz ve siyah beyaz bir filmdir. Film için döneminin büyük şaşkınlık yaratan gelişmelerinden biri denilebilir. Ancak zaman değişiyor ve teknoloji ilerliyor. Lumière kardeşlerin filmi, o zaman için bir başyapıt sayılsa da günümüzde bulanık, eski bir film niteliğinde. Denis Shiryaev isimli bir adam, Lumière kardeşlerin klasik filminin 21.yy’ın video standartlarına yükseltmek için makine öğrenme tekniklerini kullandı. 

1896’da yayınlanan filmin makine öğrenme ile günümüz video kalitesine kavuşturulması çalışmasının sonuçları ise oldukça şaşırtıcı. Filmin, makine öğrenme ile revize edilmiş versiyonunda bütün ayrıntılar rahatlıkla seçilebiliyor. Tren, istasyonda bulunan insanların yüzleri ve kıyafetleri rahatlıkla seçilebiliyor. 

Peki nostaljik film nasıl bu halde geldi? Denis Shiryaev, filmi bu hale getirmek için Gigapixel AI isimli ticari görüntü düzenleme yazılımını kullandığını söylüyor. Topaz Labs tarafından geliştirilen Gigapixel AI, kullanıcıların görüntüleri yüzde 600’e kadar iyileştirmelerine olanak tanıyor.

Adından anlaşılacağı gibi Gigapixel AI bir yapay zeka yazılımı ve yapay sinir ağlarına sahip. Bu sinir ağları bir girdi değerini bir çıktı değerine dönüştüren matematiksel fonksiyonlara sahip. Makine öğrenimi kullanılan bu sinir ağlarının temel özelliği ise eğitilebilir olmalıdır. Eğer bir grup doğru çıktıları için bilinen bir giriş örneğiniz varsa, sinir ağı doğru cevaplar üretmeye başlayabilir. 

Makine öğrenmeyi eğitmek için doğru cevabın zaten bilindiği bir örnek veritabanına sahip olmanız gerekir. Yapay zeka geliştiricileri, bazen bu doğru cevapları elle üretirken, bazen sadece bu işi yapan insanlar tarafından üretilen örnekleri kullanırlar. Görüntülere daha yüksek çözünürlükler kazandırmak için bir kısayol vardır: Yüksek çözünürlüklü görüntülerle başlar ve alt örneklerle devam edersiniz. Bu sayede yüksek çözünürlüklü görüntüler çıkış veriniz olurken düşük çözünürlüklü görüntüler giriş veriniz olur. 

İLGİLİ HABER Araştırmacılar, Bulanık Fotoğrafları Netleştiren Bir Yapay Zekâ Geliştirdi

Gigapixel AI’nin geliştiricisi olan Topaz Labs, kullandıkları sinir ağının ayrıntıları anlamak için binlerce fotoğraf çiftini analiz ettiğini söylüyor. Bu şekilde Gigapixel AI’nin algoritması, görüntülerdeki ayrıntıların nasıl doldurulması gerektiğini öğreniyor ve fotoğraflara etkili bir şekilde ayrıntı ekleyebiliyor. 

Videoların çözünürlüklerinin artırılmasının ardından şimdiki adım, yapay zeka ile videoların renklendirilmesi olacak. Yapay zeka, aynı temel tekniği kullanarak videoların renklendirilmesini sağlayacak. 


Kaynak webtekno.com

 

Tarihte İlk Kez Uzay Çöpüne Ceza Verildi: Bir Firma, Binlerce Dolar Ceza Ödeyecek

Uzay araştırmalarımız hız kesmeden devam ederken “uzay enkazı” veya “uzay çöpü” olarak bilinen problem de gittikçe büyüyor. Bir işlevi olmadan yörüngede bulunan, genellikle uydu veya uzay aracı parçalarından oluşan nesnelere bu isim veriliyor. Tahmin edebileceğiniz gibi bu atıklar, araştırmaların önüne geçme, uydulara veya uçuşlara zarar verme gibi birçok riski beraberinde getiriyor.

Üretimi Türkiyede Yapılan ve Dünya Pazarına Sunulan Akıllı Telefonlar

Teknolojinin hayatımızda edindiği yer ile birlikte adeta bir organımız haline gelen akıllı telefonlar, gelişen teknoloji ve ekonomik koşullarla birlikte her geçen dönem daha da ulaşılamaz hale geliyorlar. Her yıl sektör lideri markaların pazara sunduğu son teknoloji akıllı telefonlar ülkemizde birkaç yıl öncesinin otomobil fiyatlarıyla yarışmaya başlayınca, kullanıcılar da uzun yıllar boyunca kullanılabilecek olan yani fiyat performans sınıfındaki cihazlara yöneldiler. Güncel ekonomik durumda hem fiyat performans hem de üst sınıf bir akıllı telefon bulmak neredeyse imkansız olduğu için tüketicilerin yeni odağı orta sınıfta yer alan akıllı telefonlar olmaya başladı.

Google Haritalar Artık Yollardaki Bariyerleri Bile Gösterecek: İşte Yeni Özellikler ve Sürücülerin Hoşuna Gidecek Tasarım

ABD merkezli teknoloji devi Google, bundan birkaç yıl önce Volvo ve Audi gibi otomotiv sektörünün önde gelen isimleriyle bir araya gelip, Android Automotive isimli işletim sistemini geliştirmişti. Bu işletim sistemi, adından da anlaşılabileceği üzere otomobillere Android yazılım getiriyordu. Bu işletim sistemi, bazı otomobillerde aktif olarak kullanılıyor.